‘MOLIMO HNB...‘

Sav novac koji su građani uplatili za liječenje male Kiare je na računu u Sberbanci, njena majka objavila potresan apel

‘Ti novci možda nekome u vladi ili u HNB-u ne znače ništa ali ti novci nama znače SVE, ti novci znače Kiari ŽIVOT‘

Valentino, Kiara i Matea Lambaša Goršić

 Sasa Buric/Cropix

Matea i Valentino Goršić, roditelji 7-godišnje Kiare koja se posljednjih mjeseci liječi u SAD-u od rijetkog i iznimno opasnog tumora na mozgu, u ponedjeljak su se javili s očajničkim apelom.

Naime, svi novci koji su građani Republike Hrvatske prikupili kao donacija za Kiarino liječenje se nalaze na računima Sberbanke, čije će europske podružnice vjerojatno propasti zbog napada Rusije na Ukrajinu, kako je priopćila Europska središnja banka. Zbog toga sad je došlo u pitanje daljnje liječenje djevojčice.

Eksperimentalno liječenje, koje je djevojčica započela u klinici u San Franciscu krajem godine, bi moglo koštati i više od 30 milijuna kuna, a obitelj je do sad skupila više od polovice tog iznosa. U tome su im pomogli sugrađani, prijatelji, susjedi, ali i brojni nepoznati Hrvati dobrog srca.

Nedavno je iz američke klinike došla dobra vijest jer je magnet glave potvrdio da se tumor smanjio u svim smjerovima, a sad je Goršiće dočekao novi udarac.

Objavu obitelji prenosimo u cjelosti:

"Ovog jutra je stigao još jedan udarac na već teškom i grčevitom putu za Kiarin život, ali ovog puta udarac koji boli najjače i najviše do sad. Ovaj udarac Kiari možda zaista oduzima šansu da živi!!!

Ovim putem vam se obraćam kao očajni roditelj i majka teško bolesne djevojčice, koja uz to što se grčevito borim za djetetov život moram i baviti sa nažalost problemima Sberbank d.d Hrvatska i geopolitičkom situacijom.

Svi novci koji su građani Republike Hrvatske prikupili kao donacija za Kiarino liječenje se nalaze na računima Sberbank d.d i do kojih sad zbog geopolitičke situacije ne možemo doći te istim novcima zajedno s bankom prijeti propadanje, ti novci možda nekome u vladi ili u HNB-u ne znače ništa ali ti novci nama znače SVE, ti novci znače Kiari ŽIVOT, apeliram na vladu i HNB da podrže Kiaru, da nam omoguće da do sredstava dođemo, da mom djetetu ne oduzmu šansu za život. Da moje živo dijete ne pokopaju!

Molimo HNB za iznimku da se monitorij s naših računa povuče kako bi sredstva povukli iz Sberbank d.d, da Kiari i njenom životu damo šansu.

Ti novci su neophodni za Kiarino liječenje, a ne samo liječenje nego su neophodni za njen život, nemojte pokopati moje dijete, jer ako nam onemogućite prijenos sredstava ste Kiaru ubili, jer bez istih sredstava Kiara u četvrtom mjesecu ne može nazad u San Francisco nastaviti svoje liječenje, a bez nastavka liječenja je Kiara neće biti sretno i bezbrižno dijete nego dijete koje će nažalost izgubiti bitku za život!"

Podsjetimo, Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je jutros da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća moći raspolagati iznosom do 7280 kuna dnevno. Kako se naglašava u priopćenju HNB-a, "neovisno o konačnoj odluci o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su do 100 tisuća eura u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita te je u tom smislu više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno".

Roman Šubić, viceguverner HNB-a, odgovarajući danas na to pitanje rekao je: "Radi se o razdoblju od samo 48 sati u kojem svi zajedno možemo biti strpljivi. Ne možemo raditi iznimku po pojedinim slučajevima, to je jako teško tehnički i informatički provesti.

A moguće je da ce odmah nakon noći s utorka na srijedu biti dostupna sredstva kako dotičnoj obitelji tako i ostalim klijentima Sberbanke", rekao je Šubić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:09