KRITIKA ZAKONA

Sanja Radolović: Zakon o predškolskom odgoju nema potporu ni među vladajućima

Prema njezinim riječima, tim izmjenama Zakona degradiraju se svi zaposlenici u sustavu ranoga predškolskog odgoja

Sanja Radolović

 Damjan Tadić/Cropix

SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović rekla je u srijedu na konferenciji za novinare u Puli da odgodom izjašnjavanja o amandmanima i mogućim drugim čitanjem postaje jasno kako je Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju loš te da ni među vladajućima očito nema potporu.

Ocijenila je da vladajući nikako da shvate "kako vrtići nisu čuvališta, nego odgojno-obrazovne ustanove". Istaknula je da ponajviše zahvaljujući struci, koju su u prvom redu okupili udruge Sidro, Krijesnice i sindikati, vladajući nisu ukinuli Državni pedagoški standard (DPS), što im je očito bila namjera.

"Isti se danas niti ne poštuje, a ni jednom nije podneseno izvješće o Državnom pedagoškom standardu Hrvatskom saboru, kao što nije niti izrađena analiza provedbe istoga, a što bi trebala biti obveza resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja", rekla je Sanja Radolović.

Dodala kako je to već četvrti prijedlog izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji nema veze s tekstom koji je izradila radna skupina, te da iza takvog prijedloga ne stoji struka.

Prema njezinim riječima, tim izmjenama Zakona degradiraju se svi zaposlenici u sustavu ranoga predškolskog odgoja i obrazovanja te djeca i roditelji, a najvažnije je to što materijalni, kadrovski i sigurnosni uvjeti u ustanovama ranoga predškolskog odgoja i obrazovanja nisu zadovoljavajući.

"Paradoks je kako cijeli sustav trenutno počiva na velikom trudu naših odgojitelja i svih zaposlenika u sustavu, koji su među najobrazovanijima u Europskoj uniji, a paralelno su među najniže plaćenima u Europskoj uniji", istaknula je Radolović.

Dodala je kako se tim izmjenama Zakona zapošljavanjem učitelja razredne nastave na mjesta odgojitelja "želi riješiti suficit učitelja razredne nastave na tržištu rada i deficit odgojitelja", kojih trenutačno nedostaje oko tri tisuće, a u dugoročnoj percepciji oko sedam tisuća. Takve vrste prekvalifikacija, istaknula je, nema u drugim zemljama i sustavima odgoja i obrazovanja.

"U prijedlogu izmjena Zakona vezano uz zapošljavanje pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i stručnih komunikacijskih posrednika predlagatelj ističe da se takve osobe mogu zaposliti u dječjem vrtiću. To je potpuno pogrešna formulacija jer, sukladno potrebama djece s teškoćama u razvoju, pomoćnici i komunikacijski posrednici moraju se zaposliti u dječjem vrtiću, a novac za to treba osigurati iz državnog proračuna", poručila je SDP-ova saborska zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 09:28