REAKCIJA

Sandra Benčić o odluci Ustavnog suda: ‘Očekivano, ali u jednom dijelu nejasno...‘

Benčić nije željela odgovarati na hipotetska pitanja što ako Milanović ne ispoštuje odluku Ustavnog suda

Sandra Benčić

 Robert Fajt/Cropix

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ocijenila je u ponedjeljak da je očekivana odluka Ustavnog suda o nemogućnosti kandidature Zorana Milanovića, dok je predsjednika RH, na parlamentarnim izborima, no, kaže, nejasna je u dijelu koji opisuje zabranu sudjelovanja u kampanji.

"Odluka Ustavnog suda onemogućuje da predsjednik Republike istovremena bude i kandidat na izborima, to je donekle bilo očekivano i vjerujemo da će SDP, kao što je najavio, poštovati tu odluku", izjavila je Bančić za Hinu.

Međutim, dodala je, odluka Ustavnog suda nije jasna u dijelu koji opisuje zabranu sudjelovanja u kampanjskim aktivnostima.

„U tom dijelu nije potpuno jasno razgraničeno što se smatra kampanjskim aktivnostima a što se smatra normalnom kritikom tijela državne vlasti predsjednika RH bez obzira bila kampanja ili ne”, dodala je Benčić.

Napominje kako se nada da se takva zabrana neće odnositi na ono što spada pod redoviti govor i redovitu dopuštenu kritiku tijela javne vlasti.

Benčić vjeruje kako će Milanović postupiti po uputi Ustavnog suda.

„Želim vjerovati da su svi akteri, i oni koji se slažu i oni koji se ne slažu s ovakvom odlukom Ustavnog suda, dovoljno zreli i da smo kao država dovoljno zreli da poštujemo odluku”, rekla je.

Ističe kako je to važno za opstojnost institucija i za temeljna prava, kao što je pravo glasa te aktivno i pasivno biračko pravo.

Benčić nije željela odgovarati na hipotetska pitanja što ako Milanović ne ispoštuje odluku Ustavnog suda.

"Kod nas u stranci ništa se nije promijenilo pojavom Milanovića u smislu načina izlaska na izbore, i dalje izlazimo samostalno a u četiri izborne jedinice pregovaramo o zajedničkoj listi sa SDP-om", dodala je.

Možemo! sa SDP-om pregovara o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice, 4. i 5. jedinici, dakle Slavoniji, te 7. i 9. jedinici koje obuhvaćaju dio Primorsko-goranske županije, Liku i dio Dalmacije sa zaleđem.

Ustavni sud RH objavio je ranije danas da predsjednik Republike Hrvatske dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade RH i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, objavio je Ustavni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:06