DRUGI ČOVJEK REBRA

‘Sadašnje mjere su OK, samo ih se treba držati. Ali, ima li uopće smisla više testirati? Svi su zaraženi‘

Govoreći o pooštravanju mjera, Novak je rekao da su sadašnje mjere “okej, ali ih se ne pridržavamo”.

Milivoj Novak

 Neja Markicevic/Cropix

Milivoj Novak, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, za N1 je komentirao epidemiološku situaciju u toj bolnici.

- Stanje je u prvom redu pod kontrolom, mi imamo puno testiranja, jučer je 620 testirano, postotak zaraženih je visok. Ono što je nama bitno, mi smo mjesecima spremili 250 postelja, a puni smo ispod 90 posto, na intenzivnoj je manje od 30 pacijenata i u ovom trenutku ne vidi se opasnost da bismo se mi začepili - rekao je.

Oboljeli su sve mlađi i mlađi, istaknuo je, ali je dobra stvar da broj teško oboljelih ne raste. “To nam daje nadu da će biti bolje”, dodao je.

- Obolijevaju mahom necijepljeni ljudi. Naravno, i cijepljeni, posebno ako imaju teške bolesti i spadaju u rizične skupine mogu oboljeti, ali u principu obolijevaju oni koji nisu cijepljeni i teško obolijevaju oni koji nisu cijepljeni - rekao je Novak.

Upitan koliko brine nova varijanta koronavirusa, omikron, zamjenik ravnatelja KBC-a kaže da bi bilo hrabro reći da se vesele omikronu.

- Prema nekim izvješćima izgleda da je njegova klinička slika blaža, ali to bi bilo prehrabro u ovom trenutku reći, to svi želimo - rekao je Novak.

Govoreći o pooštravanju mjera, Novak je rekao da su sadašnje mjere “okej, ali ih se ne pridržavamo”.

- Prošli smo kroz lockdown. On je epidemiološki dobra stvar, ali za funkcioniranje društva nije. Sad plaćamo cijenu Božića, pa ćemo platiti cijenu Nove godine i čeka nas plaćanje cijene skijaškog tjedna - rekao je zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Što se testiranja tiče, ističe da je problem to što se dostiže maksimum mogućeg broja testiranih.

- Mi smo jučer testirali 620 bolesnika, više od toga testirati ne možemo, a kad postotak prelazi 50 posto pozitivnih, ima li uopće smisla više testirati? Svi su zaraženi - rekao je Novak.

Nada se da se kolaps zdravstva neće dogoditi, jer imaju i plan B i plan C i dobro su se pripremili.

- U teoriji je moguće da se sve uruši, ali ja ne vjerujem da će se to dogoditi - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:25