FIKSIRALA ŠKOLU

Sad se zna zašto je vrana na Knežiji stalno napadala prolaznike: Odgovor je bio u grmlju...

- Vrane, prema našem iskustvu, napadaju isključivo kad štite svoje mlade. To će sve prestati kroz desetak dana, rekao je Damir Skok
Vrane
 Darko Tomas/Cropix

Nakon sve češćih napada vrana na prolaznike, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok je u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio kako se ponašati u slučaju napada vrane.

- Čovjek je jači od vrane. I treba nas pozvati, mi ćemo detektirati zbog čega vrane napadaju. Gotovo da nikad nije bilo slučaja da su vrane napadale bez razloga, a najčešće je to kad štite mladunce, rekao je Damir Skok.

Podsjetimo, u posljednjih desetak dana liječnici zagrebačke Klinike za traumatologiju gotovo svakodnevno zbrinjavaju pacijente koje su napale vrane. Iako napadi vrana u ovo doba godine nisu rijetkost, ovakve ozljede liječnici ne pamte. Samo u posljednja tri dežurstva dr. Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentice koje su napale ptice, a koje su zadobile teže ozljede. Slomljena kralježnica, prijelom koljena i ruke te iskrenuti gležanj posljedice su zalijetanja ptica u Zagrebu.

Grad je u priopćenju naveo da je gnijezda vrana potrebno izbjegavati nekoliko dana, dok mladunčad ne odleti.

- Vrane, prema našem iskustvu, napadaju isključivo kad štite svoje mlade. To će sve prestati kroz desetak dana. U trenucima kad im propadne gnijezdo, ljudi im sruše gnijezda - te vrane nemaju kuda, rekao je Skok.

Dodao je i da je riješen misterij jedne vrane koja je na Knežiji stalno napadala prolaznike.

- Kad bi mi došli, nje ne bi bilo. Danas smo je gledali kako fiksira dvorište osnovne škole. U grmlju je bio mladunac koji nije znao letjeti, on je donesen u ZOO i vrane više neće napadati na tom raskrižju, kaže Skok.

Ističe da za ovakve napade vrana baš uvijek postoji razlog.

- Žao nam je svih, pogotovo gospođe koja je pala s bicikla. Mi se trudimo da se jave na Centar Dumovec, naši hvatači odu i pokupe te mlade koji nemaju kuda. Mlade koji ne lete nije teško uhvatiti, imamo mreže, ali koji put čvaknu. Mladi nemaju snažan kljun pa to nisu neke ozljede, a imamo i zaštitnu opremu i znamo s njima, kaže Damir Skok za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:43