APN-ovi KREDITI

Sabor o subvencioniranju stambenih kredita, oporba kaže da to diže cijene nekretnina

APN-ovi krediti dižu cijene stanova namijenjenih mladim obiteljima, rekla je Katarina Peović
 Damjan Tadic/Cropix

Dok su HDZ-ovi saborski zastupnici u utorak redom hvalili nastavak subvencioniranja stambenih kredita, oproba je ustrajala da ti krediti, posebno njihova periodičnost, dižu cijene stanova.

APN-ovi krediti dižu cijene stanova namijenjenih mladim obiteljima, to je potvrdio i guverner Hrvatske narodne banke, rekla je Katarina Peović (RF) u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Zanimalo ju je zašto vlada nije pristala da ti krediti budu dostupni cijelu godinu kako se ne bi stvarao „balon“, odnosno kratak rok u kojem obitelj mora naći stan i pristati na visoku cijenu, jer će inače izgubiti subvenciju.

I Tomislav Tomašević (Možemo) ističe da „periodičnost“ diže cijene, a i on se poziva na izjave guvernera HNB-a Borisa Vujčića. Marko Milanović Litre (HS) pita kad će se Vlada prestati miješati u slobodno tržište?

I mi čitamo analitiku HNB-a, je li to službeni stav HNB-a, ne znam, uzvraća ministar gospodarstva Darko Horvat i odbija tezu da samo subvencije dižu cijene. „Uvjeren sam da će ova mjera promijeniti demografsku sliku, ako se bude kontinuiramo provodila“, istaknu je Horvat.

Cijene rastu samo u urbanim središtima

Bivši ministar graditeljstva, HNS-ov Predrag Štromar kaže da cijene nekretnina rastu samo u urbanim centrima, nigdje drugdje.

Ministar Horvat kritičarima poručuje kako je spreman sjesti za stol kad od „paušalista“ stignu konkretne brojke.

„Na paušalne je izjave teško odogovarati, dok nema egzaktnih brojki, dozvolite da temeljem naših analiza raspisujemo javne pozive za subvencije“, poručio je.

Dio oporbe drži da je prvo trebalo donijeti strategiju pa onda zakon.

Zakonom se godinama provode mjere dostupne samo nekima, a među njima su se našle i osobe koje nikako nisu smjele, poput nekih općinskih načelnika, "sve u svemu loša i nepromišljena politika", tvrdi Dalija Orešković (DP).

HDZ-ovi zastupnici hvale subvencije, ističu da je kroz njih svoje stambeno pitanje riješilo 17 tisuća obitelji, rođeno je 2400 djece.

Rast broja zahtjeva za subvencijama jasno govori što ljudi misle o ovoj mjeri koja ima pozitivan utjecaj i na građevinski sektor, kaže Damir Habijan. Oporbene kritike su izlišne, mladi su očito prepoznali ovaj model, kaže Branko Bačić i ističe kako je u šest godina provedbe zakona o subvencioniranju prodano 20 tisuća stanova, a u modelu POS-a dva i pol puta manje u 18 godina.

Prodano 20 tisuća stanova

Ministar Horvat tumači kako je subvencioniranje samo jedan od programa i načina rješavanja stambenog pitanja mladih i podsjeća da povijest te mjere seže u 2011. godinu. Za predmetne izmjene kaže da su odgovor na postojeći interes građana, da je za njih u iduće tri godine osigurano dovoljno sredstva u državnom proračunu, a novi natječaj najavljuje za proljeće iduće godine.

Zakonskim izmjenama subvencije neće dobiti podnositelji koji su ih dobili ranije, kandidati za subvencionirane kredite morat će imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja, uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Subvencioniranje stambenih kredita program je kojeg država provodi od 2017. jednom godišnje, ove godine, iznimno, dva puta. Prosječna starost onih koji dobivaju subvencije je 33 godine, a prosječan iznos kredita 2800 kuna.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru četvornom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:15