KONCERT U LISINSKOM

S pozornice tijekom nastupa Tajči i Motija Giladija u Lisinskom u Izrael poslana poruka mira

Gary Koren, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, zahvalio se hrvatskom narodu na solidarnosti s Izraelom u ovim bolnim trenutcima

Tatjana Tajči Cameron
 

 Goran Mehkek/Cropix

Snažna poruka zajedništva, nade, mira odlazi iz Hrvatske našim prijateljima u Izrael, poručio je prof. dr. Dragan Primorac, počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba s koncerta održanog u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Na koncertu su nastupile Eurovizijske zvijezde Tatjana Tajči Cameron i Moti Giladi uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, a pridružio im se pijanist Joe Kaplowitz.

Primorac je kazao kako hrvatski narod razumije patnju prijatelja u Izraelu, jer smo joj i sami svjedočili tijekom Domovinskog rata. Kada je bilo najpotrebitije Izrael je bio uz nas, kao što je danas Hrvatska uz Izrael, dodao je.

Uz mnogobrojnu publiku iz Hrvatske i inozemstva, koncertu su nazočili i visoki domaći i strani uzvanici, između ostalih, i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora, Gary Koren, veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj, Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja te Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora istaknuo je kako je koncert podrška prijateljskom Izraelu. Kazao je, između ostaloga, da je Hrvatska snažna zagovornica mira i prava svakog naroda da se obrani, a u ovom slučaju je Izrael napadnut na vrlo brutalan način tako da tu stojimo iza Izraela.

image

Željko Reiner, Gordan Jandroković, Dragan Primorac i Gary Koren

Goran Mehkek/Cropix

Gary Koren, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, zahvalio se hrvatskom narodu na solidarnosti s Izraelom u ovim bolnim trenutcima. Naglasio je da je zahvalan prijateljima, Hrvatsko-izraelskom poslovnom klubu, vodstvu Hrvatske na iskazanoj podršci, izraelskom pravu na samoobranu te osudi terorizma.

Posebno emotivni trenutci bili su tijekom izvrsnog nastupa glazbenika, Tatjane Tajči Cameron i Moti Giladija, koji su izvodili pjesme na hrvatskom, hebrejskom i engleskom jeziku. Izvanredna komunikacija s publikom i jedinstvena glazbena interpretacija ovjekovječila je solidarnost Hrvatske s izraelskim narodom.

"Tajči i ja smo smatrali da bi bila sjajna ideja skladati novu pjesmu, posebno za ovaj događaj, pjesmu koja odražava značenje ove večeri i vrijednosti koje nosimo. Ljubav, prijateljstvo, nada, zajedništvo i mir", poručio je Moti uoči izvedbe njihovog zajedničkog singlea "Holding out my hand".

"Okupljanje, pojavljivanje, biti ovdje - kao što smo večeras, to je pravo mjesto za početak", dodala je Tajči.

Bogat glazbeni program obuhvatio je niz skladbi, od "Hevenu shalom sleichem (We brought peace upon you)" do "Dobro mi došel prijatel", "Somewhere Over the Rainbow", "You’ve Got a Friend" i drugih.

image

Moti Giladi

Goran Mehkek/Cropix

Ovaj izniman glazbeni događaj testament je zajedništva i istinskog prijateljstva Hrvatske i Izraela, kao i svih koji teže miru i zajedništvu, ne gubeći nadu u bolje sutra. To su konačnici dragocjene niti koje nas, na najdubljoj razini, povezuju i čine humanima.

Koncertom koji je bio ispunjen emocijama i jedinstvenom glazbom koja spaja ljude obilježena je 75. godišnjica osnivanja države Izrael i 26 godina od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela, čime je pokazano duboko prijateljstvo između dviju zemalja.

Publika je snažno izrazila svoju solidarnost s Izraelom, vijoreći izraelskom i hrvatskom zastavom te se s radošću pridružila Motiju i Tajči u izvođenju pjesme "Hevenu shalom sleichem", himne miru. Poseban trenutak oduševljenja bio je kada je Moti zapevao na hrvatskom jeziku, otpjevavši pjesmu "Croatio iz duše te ljubim". Tajči je bila iznimno ganuta reakcijom publike koja joj je pokazala da im nedostaje njezina glazba.

Zaključno, koncert solidarnosti Hrvatske s Izraelom, organiziran od strane Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba i Veleposlanstva Izraela u Republici Hrvatskoj bio je emotivno nabijen trenutak i svjedočanstvo dugogodišnjeg prijateljstva koje odražava i na iznimno kvalitetne diplomatske odnose između Hrvatske i Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:30