OD IZVORA DO MORA

S plaže u Rijeci pedesetero volontera uklonilo oko šest tona otpada

U akciji Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg čistila se plaža Vila Nora na riječkoj Kantridi, a u akciji je sudjelovalo čak 40 ronilaca

Akcija čišćenja podmorja i plaže Vila Nora u sklopu projekta Od izvora do mora


 

 Ivana Nobilo/Cropix

U akciji čišćenja sudjelovalo je 50 volontera, među njima 40 ronilaca. Osim članova riječkog Ronilačkog centra Marco Polo, sudjelovali su ronioci Državne interventne postrojbe iz Rijeke, vatrogasne postrojbe iz Opatije, kluba Adria iz Kraljevice, Kluba podvodnih aktivnosti Kostrena i zagrebačkog kluba "Roniti se mora". Ronioci koji su čistili podmorje na Kantridi i inače sudjeluju u takvim ekološkim akcijama.

- Bilo je svega, najviše guma, starog željeza, boca... Toga, nažalost, ima jako puno u moru, i to je nešto s čime se mi, ronioci, često susrećemo. U našem je interesu da more bude čisto, i zato su takve akcije bitne, kako zbog samog uklanjanja otpada, tako i zbog podizanja ekološke svijesti građana - izjavio je Ferdo Hitrec.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

Izazov otpada

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, kazao je da ta akcija ima za cilj promicanje svijesti o važnosti čistog okoliša, s obzirom na to da rijeke, jezera i mora spadaju u najvrednije što Hrvatska ima. 

- Za nas u Jutarnjim listu današnja akcija ima i jaku emotivnu težinu, jer sve to počeli smo dogovarati s našim nedavno preminulim kolegom Srđanom Vrančićem Vranom, koji je bio fotoreporter i ronilac - rekao je Ogurlić.

image

Akcija čišćenja podmorja i plaže Vila Nora u sklopu projekta Od izvora do mora

Ivana Nobilo/Cropix
image




Ivana Nobilo/Cropix

Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria, naglasio je da je Coca-Cola pokrenula taj projekt svjesna izazova ambalažnog otpada u okolišu te kako bi skrenula pozornost na važnost odgovornog upravljanja otpadom i čuvanja vodnoga bogatstva.

Akciju je došao podržati i primorsko-goranskoj župan Zlatko Komadina, koji je kazao da plaža s koje je uklanjan otpad za njega ima posebnu važnost, jer je, kao mladić koji je odrastao u blizini na Kantridi, ovdje sadio borove koji danas prave hlad. 

image
Ivana Nobilo/Cropix
image



Ivana Nobilo/Cropix

Zeleno-plava županija

- PGŽ je zeleno-plava županija, u kojoj je 80 posto površine mora i kopna zaštićeno u sklopu projekta Natura 2000. Ovo ne smije biti samo jednokratna akcija, nego bi to trebalo postati trajni način života i ponašanja - rekao je župan Komadina.  Prošle je godine u 12 akcija projekta Od izvora do mora Coca-Cole i Jutarnjeg lista iz prirode uklonjeno više od 16 tona otpada, a ove se godine kao partner projektu pridružio i Konzum čija je predstavnica Miljana Ljubić-Gojković, pomoćnica direktora Regije Zapad u Konzumu, nazočila akciji. Nakon što je uklonjen otpad iz podmorja kod Vile Nora, tvrtka JGL organizirala je ručak za sve sudionike akcije. Ovogodišnje je izdanje projekta započelo na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, akcijama u Osijeku i još šest hrvatskih gradova.

image



Damir Skomrlj/Cropix
image



Damir Skomrlj/Cropix
image

Lana Mindoljević

Ivana Nobilo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:28