poslali priopćenje

S HRT-a odgovorili na Milanovićev žestoki napad: ‘To je izravna prijetnja javnom servisu i novinarima‘

‘HRT smatra da je ovo neprimjeren govor u javnom prostoru te podsjeća predsjednika RH na odredbe članka 38. Ustava RH‘
Zgrada Hrvatske radiotelevizije
 Boris Kovacev/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović, u možda najžešćem istupu do sada, napao je novinare HRT-a, optuživši ih da su prevaranti, plaćenici te da je sramota ono što rade. S javne televizije odgovorili su na Milanovićeve optužbe.

Kažu kako su posebno zabrinuti zbog aludiranja da će HTV doživjeti sudbinu Vjesnika te kažu da to smatraju prijetnjom javnom servisu i njegovim zaposlenicima.

Priopćenje HRT-a niže prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska radiotelevizija (HRT) najoštrije osuđuje istup predsjednika Republike Hrvatske danas u Splitu tijekom kojeg je napao novinare HRT-a optužujući ih da su prevaranti i državna sramota.

HRT smatra da je ovo neprimjeren govor u javnom prostoru te podsjeća predsjednika RH na odredbe članka 38. Ustava RH o slobodi medija.

Nažalost, HRT ne može protumačiti današnje poruke predsjednika RH drugačije nego kao napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa.

Izražavamo zabrinutost zbog otvorenog aludiranja da će HRT i njegovi zaposlenici doživjeti sudbinu nekadašnjeg Vjesnika. To je izravna prijetnja javnom medijskom servisu i njegovim zaposlenicima", stoji u priopćenju koje potpisuje Ravnateljstvo HTV-a.

Milanović žestoko napao novinare HTV-a

Milanović je u svom istupu prozvao HTV zbog sinoćnjeg Otvorenog, u kojem je gostovala njegova kandidatkinja za šeficu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević. Đurđević je urednika emisije Mislava Togonala optužila da ju je prevario.

- Jučer je u emisiji Otvoreno urednik prevario gđu. Đurđević koja je otišla na TV, a nije morala. Priušteno joj je to da je u emisiju, protivno dogovoru, ubacio četvrtu osobu koja je njezin kolega i s kojim nije u dobrim odnosima. To je lopovluk. Netko laže, ili novinar ili gđa. Đurđević. Vaš kolega je običan prevarant i to je napravio tendenciozno. Dužan je bio reći tko joj dolazi u emisiju. Po ugovoru o radu na HTV-u se niste obavezni ponižavati. Ja to ne radim u politici, rekao je Milanović i nije htio dalje odgovarati na pitanja novinara HRT-a već je pozvao novinare drugih televizija da mu postave pitanja.

- Idite na tržište, da vidimo koja će vas televizija zaposliti. Vi ste državna, politička televizija, vaš politički program je sramota, to je razina Sovjetskog Saveza i to kažem kao hrvatski predsjednik, a većina građana misli tako.

- Vi ste gori od Yutela! Sramota je ovo što radite. Vi ste plaćenici jedne političke opcije, sramota je ovo što radite. Budete li tako solidarni, pojest će vas prve i vašu televiziju. Sad ste me natjerali da se svađamo. Vi ste korumpirana televizija. Tko određuje te urednike, tko im dopušta da nekažnjeno lažu i varaju ljude? Novinari, ne budite solidarni s nepravilnostima jedine televizije koja zna da će prvog u mjesecu dobiti plaću, dodao je Milanović.

- Meni je teret na duši jer sam ukinuo Vjesnik, jer je bio partijska novina. HDZ-a, a prije komunista. Meni partijska novina ne treba, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:59