MODNA DIZAJNERICA

Ruskinja u splitskom zatvoru još uvijek čeka odluku o izručenju Ukrajini: Djecu nije vidjela pet mjeseci

Modna dizajnerica Daria Falk (36) stoji već pet mjeseci zatvorena u splitskom zatvoru

Ruskinja koja čeka izručenje u Ukrajinu

 Nikola Vilić/cropix, Privatni Album/

Ruska modna dizajnerica Daria Falk (36) stoji već pet mjeseci zatvorena u splitskom zatvoru, piše Danas.hr. Pet mjeseci nije vidjela svoju djecu staru 5 i 9 godina koja se trenutno nalaze sa svojim ocem u Austriji, njezinim bivšim mužem.

Uhićena je 11. kolovoza na granici i to dok je iz Austrije, gdje ima stalno prebivalište, došla na ljetovanje u Hrvatsku. Uhićena je na temelju međunarodne crvene Interpolove tjeralice koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je u Odesi 2017. na prijevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednosti oko 20 tisuća eura.

Dva mjeseca nakon uhićenja, u listopadu 2022. Županijski sud u Splitu donio je odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini, iako su u Odesi gdje je istražni zatvor, svakog dana padale bombe.

Žalila se, žalbu je Vrhovni sud prihvatio i vratio slučaj u Split. Splitski sud je prošli mjesec opet donio istu odluku. Opet se žalila.

‘Nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku ‘

No i nakon te njezine druge žalbe Vrhovnom sudu, stvari se i dalje nisu pomakle s mrtve točke.

“Vrhovni sud je opet prihvatio njezinu žalbu podnesenu protiv rješenja Županijskog suda u Splitu od 15. prosinca 2022. i ukinuo njihovo rješenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje”, kaže nam Lidija Horvat, odvjetnica Darije Falk te dodaje:

“Nije nam jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku, mogli su i ne znam zašto to nisu napravili. Sad se opet sve vraća na splitski sud koji usprkos potencijalnom teškom kršenju međunarodnih konvencija i ljudskih prava smatra da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje. Ako bi se to dogodilo ona bi bila u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se skloni od potencijalnih granata i definitivno izložena životnoj opasnosti. Smatram i da joj sigurno kao Ruskinji ne bi bili naklonjeni ostali zatvorenici ukrajinskog državljanstva", kaže nam Horvat.

Do sada je Falk nudila jamstvo dvostruko više od navodne štete - ali nije prošlo. Naime, njezina obrana je nudila da se odredi jamčevina od 40 tisuća eura, da joj se ukine istražni zatvor i odrede eventualne mjere opreza. No, od toga ništa.

Austrija je, pak, odluku o izručenju zbog ratnog stanja odgodila. Naime, u Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (ZOMPO) stoji da sud može odbiti zamolbu za izručenjem ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila, ako se izruči, kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj skupini, piše Danas.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:36