ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Rusija je 2022. nastavila ono što je započela 2014., njezina invazija na Ukrajinu čin je bez presedana‘

Hrvatska će u petak obilježiti prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu isticanjem ukrajinske zastave, odlučila je Vlada

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/CROPIX

Rusija je invazijom na Ukrajinu prošle godine nastavila ono što je započela 2014. godine, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici Vlade na kojoj je odlučeno da će Hrvatska u petak istaknuti ukrajinsku zastavu kako bi obilježila prvu godišnjicu invazije.

"To je čin bez presedana gdje je Rusija izvršila invaziju na slobodan i neovisan, međunarodni priznati teritorij Ukrajine. Nastavila je ono što je započela 2014. godine", izjavio je Plenković.

Hrvatska će u petak obilježiti prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu isticanjem ukrajinske zastave, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.

"Posljedice agresije bile su nezabilježene i tragične za desetke tisuća ubijenih, milijune izbjeglih i prognanih, uništenu infrastrukturu diljem Ukrajine. Posljedice ove agresije vidljive su i u Europi, globalno, i u Hrvatskoj", rekao je premijer.

Plenković je podsjetio da je Zagreb podržavao Kijev proteklih godinu dana - politički, diplomatski, financijski, humanitarno i vojno.

"To ćemo činiti i dalje s punom solidarnošću i uvjerenjem da radimo ispravne korake u svakom trenutku u proteklih 12 mjeseci, a tako će biti i u budućnosti - i bilateralno i u okviru međunarodnih institucija", rekao je.

Premijer je dodao kako se u četvrtak ujutro susreo s ukrajinskom zajednicom u Hrvatskoj i zahvalio im na "olakšavanju prihvata njihovih sunarodnjaka iz Ukrajine", kojih je, prema njihovim procjenama, u određenim trenucima bilo između 22.000 i 30.000.

Zdenko Lucić, državni tajnik u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, rekao je da je ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini prešla 160 milijuna eura.

Lucić je izdvojio da je Vlada svojim odlukama humanitarno pomogla toj zemlji s iznosom većim od šest milijuna eura, a hrvatske tvrtke donirale su hranu i lijekove Ukrajini u iznosu od oko milijun eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:19