SKANDAL U SABORU

Roditeljima njegovateljima prvo zabranili da daju izjave pa se predomislili!

Nitko nije zabranio davanje izjava roditeljima njegovateljima, tvrde iz Službe za medije hrvatskog Sabora

Konferencija za medije Udruge Sjena

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je vladajuća većina odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta, oporba je napustila sabornicu poručivši da je to civilizacijsko, a ne svjetonazorsko pitanje.

Do samog glasovanja zastupnici oporbe pozivali su kolege iz vladajuće stranke da prihvate prijedlog Mrak Taritaš i upute ga u drugo čitanje pa da ga onda, ako treba, Vlada preuzme kao svoj, samo da se roditeljima čim prije osigura naknada nakon smrti djeteta.

Nakon što su takve prijedloge vladajući odbili, a oporba napustila Sabornicu, roditelji njegovatelji, koji su u Saboru pratili raspravu i glasanje sa svojom djecom, htjeli su dati izjavu ispred Baščanske ploče u Saboru, na mjestu gdje izjave daju i zastupnici, prenosi N1.

Saborska straža prvo ih je u tome spriječila u tome, a poslije je roditeljima i njihovoj djeci ipak dopušteno dati izjave medijima. Snimku možete pogledati OVDJE.

Potresnu izjavu dala je i Laura Soče, o kojoj brine majka njegovateljica.

“Osjećam se užasno tužno. Roditelji koji su za nas dali cijeli svoj život, žrtvovali svoj posao i karijere za nas, i kada im se desi najgore u životu, smrt njihovog djeteta umjesto da su tu institucije, oni nas sputavaju. Ali mi im poručujemo – mi ne odustajemo, mi smo borci koji se bore za svoja prava", rekla je.

Suzana Rešetar iz Udruge Sjena poručila je kako osjeća sram jer je dijete rodila u ovakvoj državi i da ju je sram svih koji su odlučii da roditelji njegovatelji nemaju pravo na dostojanstven život.

“Pozivamo Plenkovića da napravi reda u svojoj stranci. Da poduzme mjere da se ovo jednom okonča”, rekla je Rešetar pitajući što će se reći roditeljima koji se nađu u situaciji da moraju pokopati svoje dijete.

“Klub HDZ-a i svi njegovi pridruženi članovi, sram vas može biti”, rekla je.

image

Konferencija za medije Udruge Sjena

Damjan Tadic/Cropix
image

Oporba napušta sabornicu

Damjan Tadic/Cropix

‘Nitko nije zabranio davanje izjava roditeljima njegovateljima‘

- Nitko u Hrvatskom saboru, niti s političke niti sa službeničke razine, nije zabranio davanje izjava roditeljima njegovateljima koji su danas nazočili glasovanju u Hrvatskome saboru, a Straža Hrvatskoga sabora nema niti ingerenciju niti je pokušala bilo koga spriječiti u davanju izjava - priopćili su danas iz Službe za medije hrvatskog Sabora.

- Djelatnik Straže novinare je uputio na voditeljicu Službe za medije koja je potvrdila da nema nikakvih prepreka za davanje u Saboru - dodali su u priopćenju medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:32