PRIVREMENA ODLUKA SUDA

Roditelji odgojitelji zasad ostaju, Zagreb najavljuje rebalans proračuna

Mjera ide dalje do donošenja konačne sudske odluke o tome je li ukidanje statusa bilo zakonito

Ana Marija Berbić Lacko i Željka Markić
 

 Neja Markicevic/Cropix

Visoki upravni sud donio je privremenu obustavu izvršenja odluke Grada Zagreba o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, što konkretno znači da se obustavlja odluka kojom se od 1. svibnja naknada od 5018 kuna mjesečno smanjuje na 1000 kuna te da se mjera može koristiti do sedme umjesto 15. godine najmlađeg djeteta. Izvršenje se odgađa privremeno i trajat će do konačne odluke suda o tome je li ukidanje statusa roditelja odgojitelja bila zakonita odluka.

Udruge Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, U ime obitelji i Građanska inicijativa "U djeci je budućnost" s olakšanjem su dočekale ovu mjeru i nadaju se da će je potvrditi sud i kao konačnu odluku.

S druge strane, gradske vlasti su nezadovoljne, a kako stvari stoje, očekuje se i rebalans proračuna. Naime, na ovu mjeru mjesečno odlazi 40 milijuna kuna gradskog novca, a taj novac u proračunu je predviđen još samo za svibanj.

Novac za svibanj

- Sada slijedi neizvjesnost i žao nam je što sud nije donio konačnu odluku. Slijedi neizvjesnost za Grad Zagreb, ali i korisnike. Voljela bih da ishod nakon današnje odluke bude odluka o zakonitosti. U interesu svih je da ona bude što prije - nakon odluke rekla je zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec. I ona je potvrdila da su isplate planirane još samo za svibanj i najavila mogućnost rebalans proračuna.

- Govorimo o 40 milijuna kuna mjesečno. Za taj novac možemo napraviti novi vrtić. Na mjeru roditelj odgojitelj potrošeno je 1,8 milijardi kuna. Sama mjera imala je niz štetnih posljedica - od onemogućavanja zapošljavanja žena do upisa djece u vrtiće - rekla je Dolenec i dodala da je Grad Zagreb poslao upitnike 5800 korisnika mjere kako bi doznali njihove socijalne profile, no stigao je odgovor samo tri posto korisnika.

Ivica Lovrić, bivši pročelnik u mandatu pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića, ali i aktualni posebni savjetnik gradonačelnika Tomislava Tomaševića, rekao je da se za 5800 korisnika, roditelja odgojitelja ništa ne mijenja te ponovio da je odluka o ukidanju statusa neetična, protuzakonita i štetna.

- Radostan sam zbog ove odluke Visokog pravnog suda i smatram da će to donijeti mir u 6000 zagrebačkih obitelji s 21.000 djece, ukupno oko 30.000 Zagrepčana - rekao je Lovrić, dok je Dolenec dala naslutiti da traže način kako da se "riješe" Lovrića.

- Njega smo zatekli na mjestu posebnog savjetnika, mi smo to mjesto ukinuli, a sada je u tijeku nova sistematizacija da ga možemo zakonski otpustiti - rekla je Dolenec.

Odvjetnica roditelja odgojitelja pojasnila je da je u obrazloženju presude sutkinja rekla da je prihvatila sve razloge zašto se mjera treba privremeno obustaviti, među ostalim i da će velikom broju korisnika to stvoriti veliku štetu, ekonomsku i psihičku, ali i kako je to jako složen postupak te da će ovisno o tome biti donesena odluka.

Rođeno više djece

Željka Markić iz udruge U ime obitelji rekla je da je Visoki upravni sud pokazao ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao.

- Ova mjera znači da će roditelji nastaviti primati prihode na koje su računali sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o zahtjevu je li Tomaševićeva odluka o ukidanju u skladu sa zakonom - pojasnila je. Predsjednica Udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko također je izrazila zadovoljstvo odlukom te naglasila da Grad Zagreb nije napravio ništa da bi spriječio štetu za roditelje odgojitelje. Iz udruga su naglasili da je mjera učinkovita i da to dokazuju podaci koji govore kako je u pet godina rođeno 500 djece više.

Odluka se odnosi samo na postojeće korisnike

Odluka Visokog upravnog suda odnosi se isključivo na postojeće roditelje odgojitelje koji su u mjeri, dakle ne odnosi se na roditelje koji su planirali postati odgojitelji, kao ni na one koji su je zbog odluke Skupštine prestali koristiti. Takvih je, tvrde udruge, svega stotinjak u odnosu na 5800 koliko ih i dalje koristi mjeru.

- Bio bi presedan da demokratski izabrana vlast ne može odrediti novčane naknade. Ovo je samo još jedna novčana naknada, ona se temelji na nekom zakonu ili propisu koji smo mi voljni provoditi - rekla je dogradonačelnica Zagreba Danijela Dolenec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:47