PETICIJA

Roditelji mladih sportaša prikupili 40.000 potpisa: ‘Želimo da naša djeca treniraju‘

Vlada je dopustila nastavak treninga i natjecanja samo za vrhunske sportaše I.-III. klategorije, čime je diskriminirala mlade sportaše
 Duje Klaric/Cropix

Roditelji i obitelji mladih sportaša do jučer su prikupili više od 40.000 potpisa s kojima traže od „…Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva te Ministarstva turizma i sporta da u što kraćem roku donesu odluku o nastavku sportskih aktivnosti prema preporukama zdravstvenih i sportskih stručnjaka i uz pridržavanje epidemioloških mjera donesenih prije 27. studenog“.

Radi se o tome da je Vlada dopustila nastavak treninga i natjecanja samo za vrhunske sportaše I.-III. klategorije, čime je diskriminirala cijeli niz vrhunskih mladih sportaša, pogotovo onih ih individualnih sportova kao što su plivanje i atletika. Zbog novog prekida treninga i natjecanja mnogi mladi vrhunski sportaši, koji zapravo nisu imali šansu izboriti kategorizaciju, izgubit će jednu cijelu razvojnu godinu, a nema uopće dokaza da su, recimo, plivački ili atletski treninzi mjesta gdje se širi zaraza.

Istodobno, ti mladi sportaši moraju koristiti sredstva javnog prijevoza i ići u školu, a ne smiju na treninge. Zanimljivo je pri ovome da su pojedini bazeni pri toplicama otvoreni čak i za građane, dok mladi sportaši ne smiju koristiti gradske objekte.

U Sjedinjenim državama radili su istraživanje na 44 objekta (bazena) i 212 tisuća ljudi koji je prošlo kroz njih te nisu pronašli niti jednu transmisiju.

„Mi roditelji i obitelji sportaša i svi građani Republike Hrvatske koji smo svjesni važnosti kontinuiranog bavljenja sportom, pogotovo u ovom teškom periodu korone, podržavamo zahtjeve i prijedloge sportskih klubova te zdravstvenih i sportskih stručnjaka da se našoj djeci i svim sportašima omogući daljnje bavljenje sportom“, kaže se u tekstu peticije "Za sport i zdravlje - protiv korone" .

Inače, ova velika peticija već je poslana nadležnima 1. prosinca, a u trenutku slanja potpisalo ju je 37.373 građana.

Čini se da nema previše epidemiološke logike dopuštati treninge i natjecanja u kolektivnim sportovima za kategorizirane sportaše, a diskriminirati mlade u pojedinačnim sportovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:28