U ZNAK BUNTA

Roditelji iz zagrebačke škole iz razreda izvukli djecu koja, tvrde, prisilno sjede na vjeronauku

‘Sinu su mi rekli da sjedne u zadnju klupu i stavi slušalice, ali da mora ostati u učionici‘
 Ilustracija/Luka Gerlanc/Cropix

Roditelji učenika 6. razreda, koji inače ne pohađaju vjeronauk u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Meštrovića, u utorak ujutro su, u znak bunta, dogovorno izvukli djecu iz škole tijekom trajanja blok sata vjeronauka, nakon čega su ih vratili na 5. i 6. sat, piše Telegram.

Kristina Ercegović, mama jednog od šestaša koji ne pohađa vjeronauk kazala je da nije poanta da roditelji troše svoje radno vrijeme i vode djecu van škole, nego da škola zbrine učenike koji ne slušaju vjeronauk. U razredu njezina sina četvrtina učenika od njih 28 ne ide na vjeronauk, a ove školske godine pitanje vjeronauka usred rasporeda “riješeno” je na stigmatizirajući i diskriminatoran način.

- Dobili su usmene upute da oni koji ga ne pohađaju, za vrijeme vjeronauka moraju ostati u razredu i da sjednu u zadnji red i stave slušalice - kazala je Ercegović.

Kazala je i da su tijekom prijašnjih godina djeca u školi bila zbrinuta ako je vjeronauk bio usred rasporeda.

- Otpratili bi ih u knjižnicu, tamo su mogli pisati zadaću, prošetati i nije bilo nikakvog problema. Oni moraju zbrinuti djecu, a sada to neće zbog korone, koja im je izgovor za kršenje prava - kazala je.

Svejedno joj je, kaže, hoće li ih pustiti u knjižnicu ili na igralište, “hoće li im organizirati etiku ili nešto tome slično, ali nije u redu da ih zadržavaju u prostoriji i kažu im da stave slušalice”.

Predstavnica roditelja javila se i razredniku koji je rekao da sve razumije, ali da ne može ništa te da se jave ravnatelju. Sve su proslijedili ravnatelju Milivoju Magerlu koji im, kako tvrdi, još nije poslao nikakav odgovor.

Roditelji su mu između ostaloga sugerirali da vjeronauk organizira online.

- Ako smo u lockdownu četiri mjeseca imali sve online, zašto ne bi vjeronauk bio online, pita se Ercegović u iščekivanju odgovora ravnatelja. Rezolutna je u stavu da se ovaj problem mora riješiti.

- Mi smo sekularna država, imamo pravo na izbor, uostalom, to je izborni predmet koji jedini, eto, baš mora biti usred rasporeda - kazala je za Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:13