UPISI U VRTIĆE

Roditelji čupaju kosu: ‘Oboje radimo, dijete cijepljeno, ali nisi branitelj, nisi rastavljen...‘

Dok ih je lani oko 200 ostalo ‘ispod crte‘ nakon prvih rezultata upisa u gradske vrtiće, ovaj put brojke su zapanjujuće

Ilustracija, vrtić

 Riopatuca/Alamy/Alamy/Profimedia/Riopatuca/Alamy/Alamy/Profimedia

Split se voli hvaliti kako je grad prijatelj djece. To lijepo zvuči, no realnost je posve drukčija. Jest da su odavno izjednačene cijene gradskih i privatnih vrtića, ali naš "prijateljski" grad iz godine u godinu ima sve veći problem s brojem neupisane djece u vrtiće, piše Slobodna Dalmacija.

Dok ih je lani oko 200 ostalo "ispod crte" nakon prvih rezultata upisa u gradske vrtiće, ovaj put brojke su zapanjujuće: u četiri gradske vrtićke ustanove ukupno je neupisano 524 djece!

No, tu brojku treba uzeti s oprezom, jer su neki roditelji prijavljivali svoju djecu u više ustanova. Upisano je 632 djece koja ispunjavaju uvjete.

Najviše neupisanih je u vrtićima i jaslicama "Cvita Mediterana" – njih 217. Slijedi "Radost" sa 199 neupisane djece, zatim "Grigor Vitez" s 80 i "Marjan" s 28 djece koja imaju uvjete, ali u ustanovama nema mjesta.

Nije bilo liste čekanja

Kao što se moglo očekivati, najviše su se tražile jaslice, pa je tako u jasličkoj skupini u vrtiću "Popaj" koji je u sklopu ustanove "Radost" ostalo neupisano 35 mališana, dok ih je u "Srećici" čak 36. Više-manje slično je i u drugim objektima.

Najveći broj prijava stigao je za skupine ustanove "Radost" koji djeluje u čak 20 objekata. Od 563 zahtjeva, nepisano je ostalo 199 djece koja imaju uvjete, ali jednostavno nema mjesta u vrtićima, odnosno u traženim programima. Slobodnih mjesta je bilo 295 u svim vrtićkim skupinama ove ustanove.

– Iako smo velika ustanova, uvijek se ponavlja isti problem s nedostatkom mjesta u jaslicama. Trebamo napomenuti kako nisu postojale liste čekanja niti se ikome čuvalo mjesto. Prijave su išle elektronički, pod šiframa tako da nema sumnji.

Izuzev jasličkih skupina, ostalo je još slobodnih mjesta u 5-satnom poslijepodnevnom programu, u jutarnjem 8-satnom i jutarnjem 6-satnom programu. Roditelji mogu podnijeti žalbe pismenim putem u roku od 15 dana od objave rezultata, žalbe se predaju osobno ili putem e-maila na adrese vrtića, a do 1. srpnja znat će se rezultati žalbi – rekli su nam iz DV "Radost" gdje upozoravaju kako je velik broj necijepljene djece koja nemaju kontraindikacije, a cjepivo je bilo uvjet za primanje u vrtić.

U predškolskoj ustanovi "Marjan" koja obuhvaća 14 vrtića zaprimili su 235 zahtjeva roditelja, od kojih njih 168 ispunjavaju propisane uvjete.

– U pedagošku godinu 2022./23. upisano je 140 djece, odnosno 87 djece jasličke dobi i 53 djece vrtićke dobi. U pojedinim vrtićkim programima, uglavnom poslijepodnevnim programima, ostalo je 17 slobodnih mjesta.

Upisana djeca s poteškoćama

Dakle, nismo uspjeli upisati svu djecu, a najveći broj neupisane djece odnosi se na djecu jasličke dobi, iako imamo čak 10 jasličkih skupina. Ove godine nismo imali novootvorenih skupina – kazala nam je ravnateljica Marjana Ani Mrnjavac. Pitali smo je kako objašnjava toliki interes iz godine u godinu za jaslice.

– Iskustvo upisa djece proteklih godina ukazuju da roditelji upisuju djecu jasličke dobi u vrtiće, a prije je to bilo od treće, četvrte godine života, dok je tek manji broj djece išao u jasličke programe. Mogli bismo s različitih aspekata to interpretirati: zaposlenost roditelja, pa radni status baka-servisa, povjerenje u predškolske ustanove i mogućnost odgojno-obrazovnih prilika za dijete u vrtiću.

Što se tiče djece s teškoćama, već su uključeni u naše programe, a upisani su i ove pedagoške godine. Uz podršku Grada Splita osigurat ćemo optimalne uvjete za njihov rast i razvoj kako bi se inkluzija ostvarila na dobrobit njih samih, kao i sve ostale djece – kazala je ravnateljica.

U "Grigor Vitez" upisano je 154 djece od 281 prijava. Odbijeno je njih 127, od toga 80 s uvjetima za upis, ali nema mjesta. Njih 47 nema uvjete za upis.

– Najviše je odbijeno jasličke djece jer roditelji sve ranije upisuju djecu ​u ustanovu tako da djeca samo produže u vrtićke skupine nakon što napune tri godine života. To nam sve govori, da nam je potrebno više jasličkih skupina, a ne kratkih vrtićkih programa.

U našoj ustanovi imamo čak 11 jasličkih skupina, što bi zadovoljilo potrebe gradskih kotareva u širem centru grada, ali se i djecu iz udaljenijih kotareva želi upisati, no nema mjesta. Zbog toga sada kreću izgradnje novih vrtića na rubnim područjima grada pa će biti dovoljno mjesta – veli nam Viktorija Rogulj, ravnateljica "Grigora Viteza".

Roditelji su najviše ogorčeni na Grad koji nikako da riješi gorući problem kapaciteta.

– Imamo 70 bodova i nismo dobili mjesto u jaslicama na Bačvicama. Oboje radimo, dijete je cijepljeno, ali nemamo dodatne bodove jer nisi branitelj, nisi rastavljen, nemaš drugo dijete...

Revizija upisa

Očekivali smo ovakav ishod jer se dobro zna da Splitu kronično fali novih vrtića. Što dalje? Ovakva situacija te prisiljava da jedan od roditelja ostane doma ili nađemo nekog i damo jednu svoju plaću za čuvanje djeteta – realan je jedan mladi otac iz Splita. Preostaje mu jedino službena žalba na rješenje vrtića.

– Ma, ništa od žalbe. Treba tražiti reviziju upisa! I to svih upisa i svih bodovanja. Muka mi je kada čujem da su neki znali da su im djeca upisana i prije nego što je upis otvoren. Mi smo dva puta odbijeni za "Cvit Mediterana", a u krugu od 100 metara imamo tri vrtića te ustanove. Tražiti reviziju od Grada, inspekciju poslati. To kao građani imamo pravo – predlaže jedna mama na Facebook grupi Mame Splitsko-dalmatinske županije gdje se povela velika rasprava o upisima i neupisima.

Kada je lani oko dvjestotinjak djece ostalo neupisano, bivši gradonačelnik Ivica Puljak tada je kazao da prethodne vlasti nisu izgradile dovoljno kapaciteta za splitske mališane. Najavio je tada četiri nova vrtića, onaj na Pujankama, Pazdigradu, Kili i "Rusulicu".

Primjerice, gradnja vrtića na Pujankama trebala bi krenuti tek u rujnu ove godine. Do konca ožujka provodio se natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za vrtić na Kili. Vrtić na Pazdigradu je planiran za otvorenje 2024./25. godine, nakon kojeg će se rekonstruirati "Rusulica" na Lokvama.

No, sve je to negdje daleko, a ni vlast nemamo trenutno u gradu. Roditeljima neupisane djece rješenje treba odmah, odnosno najkasnije do 1. rujna kada kreće nova pedagoška godina u predškolskim ustanovama.

Podsjetnik roditeljima: 'Potpišite ugovor najkasnije do 3. lipnja!'

Roditelji, odnosno staratelji djece koja su imala sreću upasti u vrtić, mogu već od danas, 26. svibnja, pa najkasnije do 3. lipnja, doći do vrtića i potpisati ugovor o međusobnim pravima i obvezama. U protivnom, smatrat će se da su odustali od upisa djeteta u program vrtića ili jaslica.

Poruka iz Banovine: 'Uložit ćemo maksimalne napore...'

– Gradski vrtići zaprimili su ukupno 1516 zahtjeva od kojih 360 zahtjeva nije ispunjavalo uvjete za upis. Po završetku prvog kruga upisano je 632 djece dok će za 524 djece koja ispunjavaju propisane uvjete, a nisu upisana u prvom krugu, Grad uložiti maksimalne napore kako bi se što više djece upisalo u gradske ili privatne dječje vrtiće, s obzirom na to da su izjednačene cijene redovnih programa i u gradskim i u privatnim vrtićima – poručuju iz Grada Splita.

U ovom trenutku u sve četiri predškolske ustanove preostalo je ukupno 90 slobodnih mjesta.

– Ovogodišnji rezultati ukazali su na rastući trend zahtjeva za upis u jasličke programe. Predškolske ustanove bilježe porast broja predškolaca koji će i u idućoj pedagoškoj godini zbog odgoda odlaska u školu ostati u vrtiću, kao i povećani broj djece s poteškoćama.

Kako je razvidno da se problem nedostatnog broja upisnih mjesta može riješiti jedino izgradnjom novih dječjih vrtića, Grad Split je poduzeo sve potrebne radnje za skoru izgradnju tri nova dječja vrtića i rekonstrukciju jednog postojećeg i to na području GK Pujanke, GK Kila, GK Žnjan-Pazdigrad i GK Lokve – kažu iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:14