DOBILI I PREKRŠAJNU PRIJAVU

Roditelji antimaskeri prijavljeni Centru za socijalnu skrb: ‘Imamo djecu kojoj je pozlilo‘

Policija je roditeljima izdala i prekršajne naloge, no oni ih nisu htjeli potpisati niti preuzeti. Policija im je prijave ostavila ispod brisača na automobilu
Incident u Krapinskim Toplicama
 Ranko Suvar/Cropix

U Osnovnoj školi Krapinske Toplice od jutra je dramatično zbog roditelja koji se protive da njihov sin nosi masku u školi. Učenik osmog razreda je i u utorak došao na nastavu bez maske, ali je ubrzo napustio zgradu, sjeo s roditeljima u školsko dvorište i čitao udžbenike.

Pred školom se i danas okupilo desetak građana koji roditeljima daju podršku u zahtjevu da djeca ne nose maske. Nakon što su ušli u školsko dvorište, pozvana je policija te su se, bez incidenta, udaljili iz školskog dvorišta.

Policija je pokušala i legitimirati prosvjednike, no oni su odbili dati osobne iskaznice, iako su im policajci govorili da po zakonu imaju pravo utvrditi njihov identitet.

image
Osnovna škola Krapinske Toplice
Ranko Suvar/Cropix

Prosvjedovanje kraj škole kažnjivo je s pet do dvadeset tisuća kuna. Iz PU krapinsko-zagorske su za Dnevnik.hr rekli da se istomišljenici koji se protive nošenju maski u školu nalaze 100-tinjak metara od same škole, na autobusnoj stanici.

- Sve je pod kontrolom. Policija cijelo vrijeme provodi kriminalističko istraživanje, kažu iz policije.

Policija je kasnije roditeljima antimaskerima izdala prekršajne naloge, no oni ih nisu htjeli potpisati niti preuzeti. Policija im je prijave ostavila ispod brisača na automobilu.

image
Otac Kristijan Gaćina i majka sjede ispred škole sa svojim sinom, učenikom osmog razreda, koji je spriječen da uđe u školu bez maske
Ranko Suvar/Cropix
image
Osnovna škola Krapinske Toplice
Ranko Suvar/Cropix

'Prosvjednici vrijeđaju roditelje i povlače djecu za rukav'

Ravnatelj Samson Štibohar potvrdio je da je upravo on pozvao policiju.

- Okupili su se nešto prije osam sati. Došli su roditelji u pratnji svojih istomišljenika. Kad smo vidjeli da ih je više, obavijestili smo policiju. Nakon dolaska policije, skupina ljudi je maknuta iz dvorišta škole, rekao je ravnatelj Štibohar za Dnevnik.hr i dodao kako je pozvao roditelje dječaka u svoj ured, uz poštivanje epidemioloških mjera. No, oni su to odbili.

image
Osnovna škola Krapinske Toplice
Ranko Suvar/Cropix

Ravnatelj je ispričao i da prosvjednici vrijeđaju roditelje, snimaju maloljetnu djecu, a neki ih navodno i povlače za rukav, zbog čega se djeca boje prolaziti kraj njih.

- Imamo djecu kojoj je pozlilo. Ovo nije normalno, kazao je uzrujani ravnatelj.

U razgovoru na N1 ravnatelj je rekao kako ova situacija nije ugodna ni za njega, s obzirom na silnu količinu uvreda koje je primio.

U školu stigla i pravobraniteljica za djecu

U školu je došla i Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja za N1 kaže da je zabrinuta zbog situacije koja u Krapinskim Toplicama traje već nekoliko dana.

- Treba skrenuti svima pažnju da je važno da smo svi odrasli podrška djeci u prevladavanju ovih izazovnih mjera i pridržavanju epidemioloških mjera koje nam mogu pomoći da se održi škola uživo. Bez obzira na stavove roditelja i osjećaj zamora koji je ova pandemija kod mnogih izazvala, važno je da djeci budu podrška i da djecu informiraju i da ih svakako ne podržavaju u kršenju pravila škole jer to sigurno nije u najboljem interesu djece, rekla je pravobraniteljica.

image
Osnovna škola Krapinske Toplice
Ranko Suvar/Cropix

Kaže i kako ona ne može samostalno sanirati štetu te da mora razgovarati s ravnateljem i stručnim službama.

-Trebaju se svi uključiti, i druge nadležne institucije i treba dijalogom doći do rješenja ove situacije, rekla je Pirnat Dragičević za N1.

Ravnatelj je ranije danas potvrdio da je o ovom slučaju obaviješten i Centar za socijalnu skrb.

- Nadam se da će institucije obaviti svoj posao, zaštitari su tu do daljnjeg, rekao je.

Pred školu je u jednom trenutku došao i vjeroučitelj Ivan Pokupec koji je ranije rekao kako kako na njegovoj nastavi učenici neće nositi maske niti će biti cijepljena.

image
Ivan Pokupec, vjeroučitelj iz Križevaca koji je došao podržati roditelje
Ranko Suvar/Cropix

Pokupec je došao predati kaznenu prijavu protiv ravnatelja OŠ Krapinske Tolipce Samsona Štibohara, a ispred škole ga je zaustavio policajac koji ga tražio osobnu iskaznicu.

Tušak: Sloboda ne smije ograničavati slobodu drugih

Incident u Krapinskim Toplicama komentirala je i Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja. U HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekla je kako bi se trebalo početi ozbiljno shvaćati sindikate koji prenose ono što struka misli na terenu.

- Ovo je doista veliki problem koji možemo promatrati iz više aspekata - pitanja kršenja zakona, pitanja prava djeteta, aspekta zaštite svih zaposlenika u školi. Kad su se uvodile mjere mi se govorili da će biti problema s maskama. U nekim županijama su uveli obvezno nošenje maski za sve učenike i zaposlenike, dok su druge ukinule maske. Također, velik je problem uplitanja politike i nekih širih interesa. Pitanje je što znači sloboda i ograničavanje drugih, rekla je Tuškan i dodala da svako dijete ima pravno na obrazovanje.

image
Okupljeni prosvjednici
Damir Krajac/Cropix

- Svi trebaju sjesti za stol, vidjeti kako će problem biti riješen. Mi smo im postavili pitanje tko će provoditi mjere i što će se dogoditi ako ne budu ispoštovane, koje su sankcije? Oni su samo odgovorili - institucije. To je dovelo sada do ovoga. Imamo jednu zajedničku početnu točku, svatko želi najbolje svom djetetu. Razlika je kako ćemo to postići. Ovo nije bio ni način, ni vrijeme niti mjesto, kaže.

- Ne možemo se u jednu ruku pozivati na Konvenciju o pravima djeteta, a u drugu ruku ignorirati zakone koji nešto zabranjuju. Naša sloboda ne smije ograničavati slobodu drugih, dodala je Tuškan.

Tuškan je otkrila da se zaposlenici škole osjećaju ogorčeno i revoltirano. Smatraju da škola treba biti mjesto nulte tolerancije na nasilje. Podsjetila je da Zakon o javnim okupljanjima jasno kaže da se ne smije prosvjedovati dok su učenici u obrazovnim ustanovama.

- Nama se javlja jako puno zaposlenika u školama i roditelja, zabrinuti su za sigurnost zato što djeca trebaju bez straha ići u školu, nastavnici žele raditi svoj posao. Mislim da je podjela bilo previše, moramo sjesti i razgovarati. Ne može se jedna strana nazivati antivakserima, a drugi poslušnicima. To nije dobar način. Roditelji su spremni surađivati. Treba naglasiti da zaposlenici u školama nisu ti koji su donijeli mjere, oni ih provode, kaže Tuškan za HRT.

image
Osnovna škola Krapinske Toplice
Ranko Suvar/Cropix

Župan Kolar: Ne shvaćaju da rade štetu djetetu

Situaciju je komentirao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

- To je nažalost čisti kapric. Ne shvaćaju da zapravo rade štetu svom djetetu, rekao je Kolar, javlja N1. Kaže i da ne može shvatiti što je motiv roditelja.

- Iz razgovora koji sam vodio, vrlo pristojnog i uljudnog, ne mogu dokučiti što je motiv. Otac traži da mu netko donese dokument da u zakonu piše da se moraju nositi maske i da će se onda on maknuti. On smatra da ova odluka krši zakon. Ja sam rekao gospodinu da ako on smatra da to krši zakon, neka podnese zahtjev na Ustavni sud pa ako Ustavni sud ukine mjeru onda ćemo mi ukinuti nošenje maski, rekao je.

image
Župan Željko Kolar
Ranko Suvar/Cropix

Župan kaže da će se tako dugo dok postoji takva odluka o načinu održavanja nastave u školama u kojima je obavezno nošenje maski u zajedničkim prostorijama, županija kao osnivač i ravnatelj škole toga morati pridržavati.

Kolar govori da ne zna tko su anitmaskeri koji stoje ispred škole, ali da je činjenica da su vrlo agresivni i uživo, a i preko društvenih mreža.

- Stiže niz prostačkih mailova i poruka koje sam dobio ja, i koje je dobio ravnatelj škole. Dolazi desetak mailova svaki dan sa zahtjevom da se smijeni ravnatelj i kaže se da ćemo biti odgovorni za zdravlje djece. Stižu raznorazne prijetnje i ucjene sa zahtjevom da ih se (antimaskere, op.a.) pismeno obavijesti o tome što se poduzelo u tu svrhu, a neke poruke koje su nama osobno slane su ispod bilo kakvog ljudskog dostojanstva. Ako se borite za nečija prava, onda to ne možete raditi na taj način da ugrožavate tuđa prava, kazao je Kolar.

image
Osnovna škola Krapinske Toplice
Ranko Suvar/Cropix
image
Osnovna škola Krapinske Toplice
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:30