SRAMOTA

Riječanka napipala kvržicu na dojci, evo kada su je naručili za pregled: ‘S tim terminom ide se direkt patologu. Strašno!‘

Nakon što je podijelila ovu vijest na društvenim mrežama, pojavile su se brojne reakcije

Ilustrativna fotografija

 Robin Van Lonkhuijsen/Anp Via Afp

Jedna je Riječanka napipala kvržicu te promptno reagirala, piše Teklić.hr. Međutim, na ultrazvuk dojke naručena je 24. prosinca 2024. godine u 16:40 sati, odnosno za nešto više od godine dana.

Nakon što je podijelila ovu vijest na društvenim mrežama, pojavile su se brojne reakcije, a neke su osobe podijelile i vlastito iskustvo:

“Točno znam kako ti je. Kao hitni pacijent sa dijagnozom, na ultrazvuk sam naručena u 7 mjesecu. Nažalost sve obavljam privatno od pretraga do konzultacija. Onda ti neko kaže pa imaš zdravstveno? Isto kao i da ga nemam. S njim do dana današnjeg nisam uspjela doći ni do svoje dijagnoze.”

“Moja majka je nakon cca 9 mjeseci borbe u 3. mjesecu umrla, a na prvi CT glave bila naručena 6 mjeseci nakon smrti. Radili smo sve privatno, da što prije doznamo stanje, a to je i koštalo oko 2200 kn po CT-u. Tako da… Nije u šoldima sve, ali ako ih nemaš, umireš ekspresno…”

“S tim terminom ide se direkt kod patologa. Strašno!”

“Barem su Vas naručili. Meni je doktorica poslala uputnicu, a gđa na šalteru je zaključila da meni to ne treba. Nije me naručila.”

“Ne znam šta je šokantnije, šta je termin za više od godinu dana ili šta je na Badnji dan POPODNE”.

image
Screenshot Facebook/

Iz KBC-a Rijeka reagirali su u ponedjeljak na informacije, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U pogledu informacije prenesene danas društvenim mrežama, koju je inicijalno objavio jedan lokalni portal, o pacijentici što je naručena na pretragu UZV obje dojke u KBC-u Rijeka 24. prosinca 2024. godine, a nakon što je, kako prenosi portal, osoba napipala kvržicu, moramo izvijestiti javnost da je pacijenticu za spomenuti termin naručila potpuno samostalno obiteljska liječnica putem informatičke platforme, iako je za navedenu pretragu imala na raspolaganju u KBC-u Rijeka ranije, slobodne termine.

Naglašavamo zbog informiranja javnosti, da je u slučajevima sumnje na zloćudnu bolest uobičajena klinička praksa upućivanja pacijenata onko-uputnicom kirurgu specijaliziranom za bolesti dojke, čiji se pregled realizira prosječno unutar tri (3) dana. Potom, dijagnostička obrada (UZV dojke, mamografija i dr.) obavlja se u žurnim terminima, po preporuci grudnog kirurga, a koji su u tu svrhu posebno rezervirani za onkološke i onkološki suspektne bolesnike.

U pogledu medijski eksponirane narudžbe za UZV dojki za prosinac 2024. godine, poručujemo da KBC Rijeka nije imao utjecaja te istu nije generirao, već je narudžba pacijentice bila isključivo u domeni ordinirajućeg obiteljskog liječnika”, navodi se u priopćenju KBC-a Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:49