GROBLJE BOMBARDERA

Ribari kod Visa našli olupinu vojnog aviona: Bombardirao je kolodvor u Zagrebu, znamo sudbinu posade

Ribari koji otkrili B17 žele ostati anonimni, ali lokaciju su dojavili roniocima koji su sa sobom donijeli sonar i fotografirali avion

Olupina bombardera B17 koji se prije 77 godina srušio kod Visa

Ekipa hrvatskih ronilaca u blizini otoka Visa otkrila je srušeni bombarder iz Drugog svjetskog rata. Riječ je o modelu B17 izvornog imena Tennessee Sunshine koji se na povratku s bombardiranja zagrebačkog željezničkog kolodvora 1945. godine srušio u blizini otoka. Pronađen je na dubini od 116 metara i potpuno je netaknut.

Ronioci, među kojima je i Lorenz Marović iz ronilačkog kluba Manta u Komiži, poznati su po svojim otkrićima diljem jadranske obale. Za ovu su olupinu čuli desetak dana prije nego su je pronašli sonarom. Kada su primijetili da se radi o nečemu važnom prijavili su to Ministarstvu kulture, a naknadno su ronjenjem otkrili i o čemu se točno radi.

image

Ronioci su uspjeli snimiti i unutrašnjost bombardera

- Društvena smo bića i pomažemo jedni drugima, tako je i u slučaju nas i ribara. Kada primijetimo da je na nekom mjestu hrid, kamen ili slično i da se tamo okupljaju ribe javimo njima da idu tamo loviti. Oni su u ovom slučaju najprije usred mora primijetili da se neočekivano puno lovi, ali oni nemaju tehnologiju kao mi pa ne mogu znati o čemu je riječ, objašnjava nam Lorenz dodajući kako ti ribari žele ostati anonimni, ali da redovito dijele potencijalno korisne informacije.

image

Olupina bombardera B17 koji se prije 77 godina srušio kod Visa

Lorenz se prije bavio vađenjem koralja, no s vremenom je shvatio kako takav rad nije ekološki prihvatljiv. Kaže da mu je to iskustvo doista pomoglo u stvari koje sada radi. Zajedno sa sinom organizira izlete ronjenja, a prilikom tih izleta pušta i sonar koji onda snima sve što se nalazi u dubini.

- Kad nešto nađemo prijavimo. To je ujedno dobro i nama i državi. Oni znaju da postoji artefakt, a nama je dobro jer nam gosti žele roniti i vidjeti. Važno je naglasiti kako se ništa ne dira i ne nosi, s lokacija se nose samo fotografije i sjećanja koja postaju uspomene, govori nam Marović.

image

Olupina bombardera B17 koji se prije 77 godina srušio kod Visa

Za Vis, objašnjava nam Lorenz, tvrde kako je bio posljednja nada svim pilotima da slete prisilno na tlo zbog oštećenja prilikom akcija, a da to nije unutar nacističkog dijela. Dakle, Vis je bio sletište za avione u nuždi. Navodno je oko 57 takvih letjelica sletjelo u more.

- Ovaj je bombarder potpuno netaknut, nije razbijen i nije srušen. Postoji više tipova aviona, a ovaj tip aviona konstruiran je da prije nego što potone neko vrijeme pluta na površini. Tako se posada iz njega može na vrijeme evakuirati s gumenim brodom koji se nalazi u njemu. O avionima gdje je bilo preživjelih postoje zapisi i izvješća, u ovom je slučaju sedam članova posade spašeno, dok su trojica izgubljena, objašnjava nam Marović.

Tijekom ronjenja, na repu ovog bombardera pronašli su dvije brojke koje su potvrdile da se radi upravo o ovom slučaju.

- Naišli smo na dva broja, broj četiri i osam. Nakon 77 godina, unatoč školjkama ta se dva broja jasno naziru i tako smo i sigurni o kojem se avionu radi, govori nam za kraj Marović.

image

Olupina bombardera B17 koji se prije 77 godina srušio kod Visa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:38