FAVORIT U UTRCI ZA ZAGREB

‘Revidirat ću ugovore s tvrtkama Petra Pripuza, evo što će se dogoditi s Bandićevim kadrovima‘

‘Ne bojim se nikoga. Idem do kraja, bez popuštanja. Bit ću gradonačelnik otporan na sve vrste pritisaka, prijetnji i podmićivanja‘
 Damjan Tadić/Cropix

S kandidatom za zagrebačkoga gradonačelnika zeleno-lijeve koalicije Možemo! Tomislavom Tomaševićem, kojem ankete zasad daju najviše izgleda za pobjedu na skorašnjim izborima, razgovarali smo dan nakon Bandićeva pogreba.

Više je političkih analitičara proteklih dana izjavilo da Bandićeva iznenadna smrt mijenja i slabi poziciju Možemo! u Zagrebu i njega kao kandidata za gradonačelnika. Što mislite o toj tezi?

- Naša se pozicija ne mijenja. Bandić više nije gradonačelnik, ali interesna mreža koju je izgradio s HDZ-om i drugima je i dalje tu.

Mi smo favoriti u kampanji jer su građani prepoznali naš dugogodišnji rad. Kroz Skupštinu se već četiri godine borimo za bolji Zagreb i kontinuirano predlažemo rješenja za goruće probleme. Nastavit ćemo voditi pozitivnu kampanju. Dok neki od kandidata još nisu odlučili ni hoće li se kandidirati, mi smo u kampanji po zagrebačkim kvartovima još od prosinca.

U samo šest tjedana, od kraja siječnja do danas, oko 7500 građana popunilo je našu anketu u kojoj ih pitamo što su najveći problemi njihovih kvartova i tražimo da predlože rješenja za te probleme. Neki ne uspiju skupiti ni 5000 potpisa potrebnih da bi mogli ući u utrku za gradonačelnika.

Građani imaju povijesnu šansu na ovim izborima odlučiti na koji će se način Zagreb razvijati, ne u sljedeće četiri godine nego u sljedećih nekoliko desetljeća. Zato ih pozivam da izađu na izbore i biraju između statusa quo i promjene za koju smatram da smo mi najbolje jamstvo. Najbolji ljudi za izazov koji je pred Zagrebom - kako da Zagreb postane transparentniji, pravedniji, uređeniji, zeleniji grad i kako da se razvija u skladu s ostalim europskim metropolama.

Koji su, po vama, glavni prioriteti Zagreba na koje se nova gradska vlast nakon izbora treba fokusirati?

- Problema je mnogo, no ključan prioritet je promjena modela upravljanja. Kroz bolju kontrolu javnih nabava napravit ćemo uštede, a kroz javne natječaje dovesti najstručnije upravljačke kadrove koji će konačno standardizirati sve procese. Naručit ćemo neovisnu financijsku reviziju koja će pokazati što treba prvo raščistiti te iskoristiti velike ljudske i materijalne kapacitete gradskih poduzeća i uprave da odrađuju poslove koji su sada skupo outsourcani nekoliko privatnih poduzeća, što će dovesti do još većih ušteda.

Otpad je jedan od gorućih problema i konačno ćemo urediti sustav gospodarenja otpadom u smislu naplate prema nerazvrstanom otpadu za recikliranje, urediti uslugu odvoza otpada, zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec, revidirati sve štetne ugovore s privatnim poduzećima u tom sustavu…

Namjeravate revidirati i ugovore s tvrtkama "kralja otpada" Petra Pripuza?

- Namjeravamo, naravno. Zatim promet: proširiti tramvajsku mrežu i fizički odvojiti tramvajske koridore od automobilskog prijevoza kako bi prijevoz bio brži.

Zatim obrazovanje i zdravstvo - zelena protupotresna obnova svih vrtića i škola te bolnica. Izgradnja novih obrazovnih ustanova kako bi bile dostupne u svakom kvartu. Izgradnja nove bolnice u Novom Zagrebu jer nemamo nijednu bolnicu južno od željezničke pruge, a kamoli južno od Save.

Uvest ćemo zelenu javnu nabavu za prehranu u bolnicama, školama i vrtićima tako da se u javnim ustanovama konzumira hrana proizvedena u krugu od 80 kilometara od Zagreba. To je ekološki bolje zbog smanjenja emisije stakleničkih plinova, zbog poticanja domaće lokalne proizvodnje i zbog podizanja kvalitete hrane. Obnova nakon potresa, transparentnost gradskog proračuna, zelene površine, novi GUP... puno je toga.

To zvuči primamljivo, ali košta. Gdje namjeravate pronaći novac za to što govorite. Dug u gradskoj blagajni je, čini se, ogroman i tek treba precizno utvrditi?

- Prvo ćemo utvrditi koliki je točno dug Grada Zagreba. Službeni podaci ne postoje, a ni izvješća za 2020. nismo dobili, tako da tek treba vidjeti stanje iz financijski iznimno zahtjevne prošle godine.

S druge strane, puno je u gradu i skrivenih dugovanja kroz različite ugovore pa moramo napraviti reviziju da utvrdimo stvarno stanje duga. Jedan od načina stabiliziranja gradskih financija je uvođenje kompetitivnih javnih nabava kroz koje se, uvjereni smo, može godišnje uštedjeti oko 300 milijuna kuna u Gradu Zagrebu i još toliko u Holdingu.

Upravo se na javne nabave dosad trošilo puno novca, a čak se na trećinu natječaja javljala samo po jedna tvrtka, jer se točno znalo tko treba dobiti posao pa se ostale nisu niti javljale.

Kako ćete se odnositi prema naslijeđenim Bandićevim kadrovima - puno ih je u gradskoj upravi, u gradskim tvrtkama i ustanovama. Jeste li svjesni da ih štiti Zakon o radu i da neće čekati skrštenih ruku da ih smijenite?

- Dobra je demokratska praksa da upravljački kadrovi nakon promjene vlasti daju mandate na raspolaganje.

U slučaju Zagreba to znači ponuđene ostavke pročelnika svih 27 gradskih ureda, koliko ih sada ima, a čiji broj ćemo sigurno smanjivati, kao i ponuđene ostavke uprava svih gradskih poduzeća. Kad na javnim natječajima za vodstva javnih poduzeća i gradske uprave budu izabrani kvalitetni ljudi, svi će zaposleni bolje obavljati svoj posao.

Poznajete li uopće ljude u gradskim tvrtkama i gradskoj upravi?

- U protekle četiri godine surađivao sam s nekoliko stotina zviždača iz gradske uprave i gradskih poduzeća. Među njima je mnogo vrlo kvalitetnih i stručnih ljudi. Oni će nam biti ključni saveznici za tu promjenu. U Zagrebu imamo jedinstven, u Hrvatskoj neviđen slučaj da nakon punih 20 godina dolazi sigurno do promjene vlasti, no hoće li doći i do promjene modela upravljanja, ovisi o građanima, a vjerujemo da je to itekako moguće napraviti.

Imamo primjere za to u nekim drugim europskim gradovima. 2017. godine sam razgovarao s gradonačelnicom Barcelone, Adom Colau, koja ima sličan politički put.

Ona je došla na vlast nakon 35 godina istih opcija i potvrdila mi je da je takvu transformaciju upravljanja moguće napraviti i s postojećim zaposlenicima. Zbog toga su je građani na nedavnim izborima nagradili drugim mandatom.

Demontiranje interesne mreže u Zagrebu i gradskim tvrtkama neće biti lak, a možda ni bezopasan posao. Mislite li da imate hrabrosti nositi se s tim?

- Ne bojim se nikoga. Idem do kraja, bez popuštanja. Bit ću gradonačelnik otporan na sve vrste pritisaka, prijetnji i podmićivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:08