DEVET SAVJETA

RELI PRVAK KOMENTIRAO NESREĆU O KOJOJ BRUJI CIJELI ZAGREB 'Ondje nema zaštitnih ograda, na kojem god mjestu da sletite čeka vas dubok pad u bezdan'

 
 JVP Zagreb / Facebook

Cijeli Zagreb još uvijek bruji o neobičnoj automobilskoj nesreći koja se prije dva dana dogodila na sljemenskoj cesti.

Dvojica su prijatelja M. Š. (19) i D. K. (18), naime, u mrkloj noći oko 2 sata iza ponoći, nakon večeri provedene u druženju na Vidikovcu, pri povratku u centar grada Mercedesom sletjeli s ceste u duboku provaliju, o čemu smo već izvještavali.

Vozač je pritom rekao kako nije vozio brže od 40 km/h te da mu je u jednom trenutku ispred auta pretrčala srna, pa je skrenuo uz sam rub ceste gdje je bilo šodera, a kad je htio ispraviti kotače, auto je proklizao i počeo se prevrtati.

Pet, šest puta automobil se okrenuo i zaustavio ispred jednog debla uz rizik daljnjeg propadanja u provaliju. Koban je bio tzv. francuski zavoj.

Ubrzo je uslijedila vrlo zahtjevna intervencija zagrebačkih vatrogasaca na Sljemenu, koji su iz 20-metarske provalije spašavali vozača i njegova suputnika.

Spasilo ih je i to što su bili vezani pojasevima. Vatrogasci su sjajno odradili posao, pa ova priča osim nekoliko modrica i Mercedesa u stanju za otpad nije imala teže posljedice. Alkotest je pokazao nulu, a policajci su napisali kaznu za izazivanje prometne nesreće od 500 kuna.

Međutim ovo nije prvi put da je sljemenska cesta uzela svoj danak neiskusnima, a već je uzela i nekoliko života... Na tu nesreću s padom u provaliju od 20 metara osvrnuo se i proslavljeni domaći relijaš i višestruki nacionalni reli prvak Juraj Šebalj u svom statusu na Facebooku gdje je napisao kako je i on upravo na Sljemenu imao nekoliko nesreća na natjecanjima.

Svoj savjetnik za vozače uobličio je u devet točaka u kojima upozorava na sve opasnosti sljemenske cesta koju poznaje kao vlastiti džep i za koju piše da je opasna i za profesionalce, a kamoli početnike, kao svoj doprinos sigurnosti na toj atraktivnoj ali vrlo opasnoj cesti, referirajući se upravo na članak u Jutarnjem.

Savjetnik Juraja Šebalja za vožnju po Sljemenu:

1. Nema zaštitnih ograda, na kojem god mjestu da sletite čeka vas dubok pad u bezdan

2. Iako je jednosmjerna, puno puta sam sreo automobil u suprotnom smjeru. Pitanje je samo kada će se to i vama dogoditi.

3. Ako niste profesionalac, ne očekujte da ćete znati gdje se točno nalazite na Sljemenu. Puno mjesta liči jedno na drugo i vrlo lako se dovedete u iluziju da ste na nekom drugom mjestu.

4. Zagorska strana Sljemena je skliska. Mnogi zavoji su u kontra nagibu, a zagrebačka strana je uska i na mjestima ima odrona kamenja.

5. Sljemenska cesta građena je davno. Puno zavoja se zatvara iz blagih u jako oštre. Prometnih znakova nema!

6. Poštujte jedni druge na zagrebačkoj strani (uzbrdo i nizbrdo) i propustite brža vozila na označenim mjestima!

7. Iako se radi o domaćoj stazi, upravo ovdje sam imao nekoliko nesreća na natjecanju.

8. Mitove i legende o vožnji po Sljemenu, ostavite za šank. Tamo se uvjiek vozi brže. Nekoliko mladih života skončalo je na Sljemenu iz čiste gluposti.

9. Na uzbrdici od Blizneca do vrha srest ćete puno biciklista u suprotnom smjeru. Ja ih zovem "zagrebačkim kamikazama". Samo se stvore ispred tebe bez ikakve najave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:51