OBJAVILA VLADA

Referendumske inicijative ‘Dosta je stožerokracije‘ i ‘Odlučujmo zajedno‘ prikupile dovoljno potpisa

Postupak provjere potpisa birača proveden je na zakonit i maksimalno transparentan način, istaknuo je ministar Malenica


 

 Damjan Tadic/Cropix

Vlada je na sjednici u srijedu prihvatila izvješće ministra pravosuđa Ivana Malenice o provedenom postupku provjere potpisa birača dviju referendumskih inicijativa "Dosta je stožerokracije" i "Odlučujmo zajedno", koje su prikupile dovoljno potpisa.

"Za obje referendumske inicijative utvrđen je dovoljan broj potpisa, dakle 10 posto od ukupnog broja birača", rekao je Malenica.

Vlada je zadužila Ministarstvo pravosuđa i uprave da utvrdi broj pravovaljanih potpisa iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "Odlučujmo zajedno!" te zahtjeva Građanske inicijative "Dosta je stožerokracije", a postupak je proveden od 25. veljače do 14. ožujka.

U postupku provjere potpisa za inicijativu "Dosta je stožerokracije" provjereni su svi potpisi iz 10.090 potpisnih knjiga i 41 kutije. Provjereno je 397.133 potpisa, od kojih je 372.635 pravovaljano, a 24.498 nepravovaljano.

Kod inicijative "Odlučujmo zajedno!" provjereni su svi potpisi iz 9990 potpisnih knjiga i 41 kutije. Provjereno je 394.447 potpisa birača, od kojih je 370.310 pravovaljano, a 24.137 nepravovaljano.

Postupak provjere potpisa birača proveden je na zakonit i maksimalno transparentan način, istaknuo je Malenica, dodavši da su predstavnici inicijativa bili prisutni u svim fazama postupka, od preuzimanja kutija, unosa podataka i provjere, do vraćanja kutija Hrvatskom saboru.

Prihvaćanjem izvješća Vlada je zadužena da izvijesti Hrvatski sabor o provedenim postupcima provjere potpisa birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:13