ČULI SU SE TELEFONOM

Razgovarali Zelenski i Plenković: ‘Čestitam Hrvatskoj, složili smo se oko nekih konkretnih odluka‘

Zelenski je rekao da su se dva državnika složila oko konkretnih odluka kojima će se ojačati ukrajinska obrana

Hrvatski premijer Andrej Plenković se početkom svibnja ove godine sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

 UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je u četvrtak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem o jačanju ukrajinskih obrambenih kapaciteta, međunarodnoj konferenciji o deminiranju te ulozi Hrvatske u formuli za mir u Ukrajini.

- Razgovor koji sam imao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem bio je smislen. Čestitao sam mu na ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengenski prostor. Složili smo se oko konkretnih odluka kojima će s ojačati ukrajinska obrana, kao i o održavanju međunarodne konferencije o deminiranju. Složili smo se i oko uloge Hrvatske u formuli za mir - napisao je Zelenski na društvenoj mreži Twitter.

Plenković je na Twitteru također konstatirao da je razgovarao sa Zelenskim te da mu je rekao da je Hrvatska solidarna s Ukrajinom te da podupire njezin europski put.

- U telefonskom razgovoru predsjedniku Zelenskom izrazio sam podršku Ukrajini te ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju izniman otpor ruskoj agresiji. Hrvatska je solidarna s Ukrajinom te podupire njezin europski put - napisao je Plenković na Twitteru.

Zelenski je četvrtak razgovarao i sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom, predsjednikom Latvije Egilsom Levitsom te turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Ukrajinski je predsjednik rekao da je sa Sanchezom pričao o izazovima s kojima se ukrajinske snage susreću na fronti te obrambenim potrebama Ukrajine.

Zelenski je s Levitsom razgovarao o tzv. formuli za mir, odnosno mirovnom planu koji sadržava 10 točaka te koji je prvi puta iznio na samitu G20 koji se sredinom studenog održao u Nusa Dui na otoku Baliju u Indoneziji.

Ukrajinski predsjednik traži da se Ukrajini zajamče nuklearna, prehrambena i energetska sigurnost te da se Ruse protjera iz nuklearne elektrane u Zaporižji te da se stave ograničenja na cijene ruskih energenata. Uz to, Zelenski traži da Rusija pusti sve ukrajinske zatvorenike i o osobe koje je prisilno odvela na svoj teritorij. Također, Ukrajina traži da ruske snage u potpunosti napuste Ukrajinu i to je stavka oko koje Zelenski neće pregovarati. Konačno, Zelenski traži uspostavu posebnog suda pred kojim bi se Rusima sudilo za ratne zločine koje su počinili tijekom rata u Ukrajini.

Zelenski se Levitsu zahvalio na pomoći koju je Latvija dala Ukrajini te rekao da su se on i latvijski predsjednik dogovorili da će nastaviti surađivati.

Ukrajinski je predsjednik rekao da je s Erdoganom razgovarao o sigurnosti nuklearne elektrane u Zaporižji te da mu je rekao da tamo ruskih snaga ne bi trebalo biti. Uz to, Zelenski je s turskim kolegom razgovara i o razmjeni zarobljenika te izvozu žita. Ukrajinac je ustvrdio da mu je Erdogan rekao da je Turska spremna sudjelovati u implementaciji ukrajinske formule za mir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:42