VOX POPULI

Razgovarali smo s prosvjednicima iz Zagreba, evo što poručuju: ‘Ja se danas borim za svoju kćer!‘

‘Došle smo reći ono u što stvarno vjerujemo, a to je da svaka žena ima pravo izbora‘, poručile su prosvjednice

Osobe koje su sudjelovale na prosvjedu 'Dosta'

 Hanza Tv

U Zagrebu i brojnim drugim gradovima diljem Hrvatske u četvrtak su održani prosvjedi na kojima se, između ostalog, zahtijevalo da se ženama u Hrvatskoj zajamči legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće.

Mi smo razgovarali sa sudionicama i sudionicima prosvjeda koje smo pitali što ih je motiviralo da izađu na današnji prosvjed.

- Ogranizacija je potekla od slučaja za kojeg svi znamo, slučaja trudne Mirele Čavajde.Ona je nakon 10. tjedna trudnoće saznala da joj dijete ima ozbiljne malformacije i da možda neće ni doživjeti porod. Razvlačili su je u medijima. Njena hrabrost, što je ovako istupila, otkrila je puno dublje probleme koje imamo u zdravstvenom sustavu - kazala je Azra Azyyash iz Zaklade 'Solidarno'.

Država je, istaknula je, učinila njenu patnju javnom. Zaklada Solidarno je u dva dana prikupila 220 tisuća kuna za zahvat u Sloveniji.

- Podrška je izrazito velika - kazala je.

Žene koje su također došle na prosvjed rekle su kako su pružile potporu Mireli Čavajdi, ali su na neki način u ovom slučaju vidjeti pravu priliku da se izraze.

- Došle smo reći ono u što stvarno vjerujemo, a to je da svaka žena ima pravo izbora, rekla je jedna od prosvjednica držeći dijete u rukama.

- Ne želimo da nitko odlučuje o našem tijelu - dodala je.

- Sustav je posve ideološki okrenut protiv žena, oduzimaju se prava koja su zagarantirana prije više od pedesetih godina - kazao je jedan prosvjednik. Druga sudionica prosvjeda rekla je kako joj nije jasno što se 2022. uopće razgovara o tim temama. Jedan stariji prosvjednik rekao je da je utjecaj Crkve porastao da utječe na rad sustava, a jedna je djevojka rekla da je priziv savjesti velik problem.

- Danas se borim za svoju kćer. Mi žene smo više od toga da muškarcima rađamo njihove potomke - kazala je jedna prosvjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38