SPORNE FOTOGRAFIJE

Razgovarali smo s osječkim sucima koje je prozvao Mamić, evo što kažu na njegove optužbe

Zdravko Mamić objavio je u utorak na Facebooku fotografiju snimljenu dan ranije u jednom lokalu
Zdravko Mamić; u pravokutniku: fotografija koju je Mamić objavio na svom Facebook profilu
 Vlado Kos/Cropix

Zdravko Mamić, koji se u BiH bori protiv ekstradicije Hrvatskoj gdje treba odslužiti 6 i pol godišnju zatvorsku kaznu, objavio je u utorak na svojemu Facebook profilu fotografiju snimljenu dan ranije u jednom lokalu u Osijeku, na kojoj se vide Uskokov tužitelj Sven Mišković, te dvojica sudaca osječkoga Županijskoga suda Miroslav Rožac i Miroslav Jukić kako ispijaju kavu.

Mišković je tužitelj koji je zastupao i još zastupa optužbu protiv Mamića u oba predmeta, i u onome u kojemu je pravomoćno osuđen, te u drugome predmetu u kojemu se Mamiću još sudi. Jukić i Rožac bili su, pak, članovi sudskog vijeća koje je pod predsjedanjem Darka Krušlina, nad kojim se sada vodi istraga zbog sumnje da je od Mamića primio mito, osudilo Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara na zatvorske kazne.

Također, Jukić je bio i član optužnoga vijeća koje je potvrdilo drugu optužnicu protiv Mamića.

Mamić, koji u svojemu iskazu o podmićivanju osječkih sudaca nije spominjao Rožca i Jukića, u utorak je uz fotografiju objavio kako ona predstavlja dokaz sprege između Uskoka i osječkoga suda.

Međutim, Mamić je u utorak napisao i da je Jukić prijetio predsjedniku suda Darku Krušlinu, tražeći da se Mamića osudi ili će ga spremiti u zatvor. Što je još zanimljivije, Mamić je rekao kako je Krušlin je u postupku protiv Mamića donio izdvojeno mišljenje, odnosno htio ga je osloboditi, dok su ga Jukić i Rožac nadglasali. Međutim, kao što je poznato, Mamić je optužio Krušlina da je od njega tražio mito, odnosno da mu je dao skupi sat i slao mu novac kako bi ga oslobodio. Jukića je pak u svojemu iskazu spomenuo kao trećega člana optužnoga vijeća koje je potvrdilo drugu optužnicu protiv njega, a na kojega nije mogao utjecati jer je Jukić "bio pod direktnom kontrolom dečkiju iz Čepina." Zbog toga je podmićivao, kako je sam priznao, druga dva člana optužnoga vijeća, Zvonka Vekića i Antu Kvesića, kako bi odbacili optužnicu protiv njega. No, kao što je poznato, i ta je optužnica potvrđena, a protiv Vekića i Kvesića Uskok sada vodi istragu zbog primanja mita.

Sudac Miroslav Jukić rekao je Jutarnjem da nije vidio Mamićevu objavu, a nakon što smo mu je prenijeli, rekao je da se tu nema što komentirati.

- Mogao me je i dan ranije snimiti kako se rukujem s njegovim braniteljem. To su naši kolege, a kako trenutno ne sudim u nijednom postupku u kojem je gospodin Mišković tužitelj, ne znam u čemu je problem. Tu nema nikakvog kršenja, pa ni etičkog kodeksa. Mogao bih svašta komentirati na njegove objave, ali neću. Neka piše što hoće. Tko želi znati, zna da je sve to u funkciji toga se prikaže kako postupak protiv njega nije bio fer. Nemam Facebook i ne pratim njegove objave, a ako misli da je u pravu, neka dođe ovdje, pa da se suočimo pred neovisnim sudom. No, znam da on neće doći kada ne priznaje Hrvatsku. Poslužit ću se starom izrekom: „Psi laju, karavane prolaze!” - rekao je Jukić, a na sličnom je tragu bio i sudac Miroslav Rožac.

- To što je objavljeno je smiješno. Mi s tužiteljima i odvjetnicima, u skladu s kodeksom ponašanja, ne idemo pod pauzama, kao ni prije ili poslije rasprava, na kavu ako smo na istom predmetu i toga se držimo. Ako nismo u istom predmetu, imamo pravo sjesti na kavu i s tužiteljima i s braniteljima. Tužitelj Mišković je sjeo s nama kratko, popio kavu i nakon toga otišao. Kolega Mišković trenutno nije tužitelj u nijednom predmetu u kojem sudimo kolega Jukić i ja – rekao je Rožac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:11