AFERA ‘DAJ MI PET‘

Ravnateljica zanijekala odgovornost pred Školskim odborom, policija zatražila koordinaciju s DORH-om

- Školski odbor ništa nije više mogao s tim ocjenama, potvrdili su nam članovi Odbora, čiji je sastanak trajao dva i pol sata

Klasična gimnazija i Zdravka Martinić-Jerčić

 Neja Markicevic/Nikola Vilić/Cropix/Cropix

Ravnateljica Klasične gimnazije u Zagrebu Zdravka Martinić-Jerčić i nastavnica matematike koja je javno izjavila da je pod pritiskom ravnateljice povisila već zaključne ocjene sedmero učenika, među kojima i sinu predsjednika države, dale su u utorak svoje iskaze pred članovima Školskog odbora, upravljačkog tijela škole.

Kako doznajemo, Školski odbor nije dovodio u pitanje zaključne ocjene učenika, s obzirom na to da ih je legitimizirala prosvjetna inspekcija zaključkom da su donesene u skladu s procedurom, odnosno potvrđene su na razrednom vijeću, 27. lipnja.

– Školski odbor ništa nije više mogao s tim ocjenama, potvrdili su nam članovi Odbora, čiji je sastanak trajao dva i pol sata. Prisutni su došli do zaključka kako će škola postupiti po nalazu prosvjetnog inspektora, koji je u radu škole našao nepravilnosti zbog kojih je ravnateljici izdan obavezni prekršajni nalog.

Ravnateljica ustrajala na obrani

Na sjednici Školskoga vijeća, prema informacijama pojedinih članova, ravnateljica je ustrajala na svojoj obrani riječima da nije radila nikakav pritisak na promjenu ocjena, pritom izjavljujući kako niti administratoru e-Dnevnika nije dala nalog za promjenu ocjena. Drugim riječima, skidala je sa sebe odgovornost, no bez argumenata, kažu naši sugovornici, tek uz navod da je promjena ocjena dogovorena kroz razgovore s nastavnicom matematike.

Iako ravnateljica dosad nije dala opomenu nastavnici matematike (prosvjetni inspektor dao je u službenom rješenju za to prijedlog), na sjednici je dala do znanja kako misli da bi to morala učiniti te da će odluku donijeti nakon određenih konzultacija.

– Donese li odluku o opomeni nastavnici, naš će kolektiv biti zgrožen, komentiraju nam djelatnici škole, koji jedino rješenje vide u policijskoj istrazi. Naime, po tvrdnjama dijela zaposlenika škola, Sanja Musić Milanović bila je u školi dan prije kraja nastavne godine, čime je kršila pravilo nedolaska roditelja u školu dva tjedna prije kraja škole, uvedenog 2019. upravo kao mehanizam zaštite od roditeljskih pritisaka na ocjene. Smatraju da je dokaz za to lako moguće naći na snimkama kamera.

Sanja Musić Milanović je, podsjetimo, po završetku nastavne godine gimnaziji poslala mail, upozoravajući na navodne nepravilnosti u radu nastavnice matematike, aludirajući da su zbog njezinih propusta učenicima zaključene niže ocjene. Do promjene ocjena zaključenih 20. lipnja došlo je nekoliko dana nakon maila S.M. Milanović, 27. lipnja.

Međutim, ravnateljica je demantirala izjavu nastavnice matematike te najavila korake u cilju zaštite ugleda Gimnazije. O tomu je li bilo pritisaka i od koga, istražit će policija, nakon što je prošloga tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja predalo prijavu. Na sjednici Odbora ravnateljica i nastavnica dale su oprečne izjave, uz dojam pojedinih članova kako ravnateljica pokušava ‘skinuti sa sebe odgovornost‘, no ne dovoljno argumentirano.

Profesorica: ‘Bilo me strah‘

Pred Školskim odborom nastavnica matematike, upitana zašto nije odbila povisiti ocjene ako je to od nje tražila ravnateljica, rekla je da ju je bilo strah i da je ravnateljica spominjala prosvjetnu inspekciju.

Policija je, kako doznajemo, zatražila koordinaciju s Državnim odvjetništvom kako bi zajedno donijeli odluku o daljnjem postupanju. Premda je inspekcija svoj nalaz naslovila na zagrebačku policiju, predmet je od njih odmah preuzelo Ravnateljstvo policije, te su kontaktirali nadležne Odjele DORH-a. Budući je DORH jedino tijelo progona u državi, logično je da će njihov stav o tome treba li pokrenuti kazneni progon u ovome slučaju, te protiv koga i za što, biti od odlučujuće važnosti u nastavku istrage.

Školski odbor Klasične gimnazije sastoji se od sedam članova, od kojih tri imenuje Grad Zagreb, tri nastavnici u školi, a jedan je predstavnik roditelja.

Predsjednica Školskog odbora je Tajana Neral, a kao predstavnici škole tu su još i Igor Medić, te Marina Mikac, koja je prošlog tjedna izabrana za članicu nakon što je Nastavničko vijeće tražilo da ona zasjedne na mjesto Mislava Gjurašina. Kao predstavnici Grada izabrani su Nadežda Čačinović, Katarina Filković i Teo Radić. Na zadnjoj sjednici 8. srpnja nisu donijeli nikakav zaključak jer se čekao nalaz inspektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:31