PISMO RODITELJIMA

Ravnateljica o brutalnom premlaćivanju učenice: ‘Drugi su bili zadivljeni pričom, smijali se...‘

Molim roditelje da sa svojom djecom ozbiljno razgovaraju i ukažu im da nasilje nikad nije rješenje problema

Policijsko vozilo, Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Da se na širem području Sesveta prošlog tjedna dogodio jedan od najtežih vršnjačkih sukoba, potvrdila je u pismu upućenom roditeljima učenika osnovne škole ravnateljica, nakon objave uznemirujućeg videa premlaćivanja maloljetnice. Policija je, kako prenose mediji, uhitila tri maloljetnice zbog vršnjačkog nasilja u kojemu je sudjelovalo ukupno sedam osoba.

Četvero je mlađe od 14 godina.

Snimka premlaćivanja maloljetnice koja leži na tlu dok ju druge djevojke udaraju rukama i nogama po glavi i rebrima traje minutu i 20 sekundi. Video je snimljen prošlog tjedna u večernjim satima na dvije lokacije. U prvom dijelu videa skupina učenica udara rukama i nogama vršnjakinju koja leži na tlu, a premlaćivanje snimaju barem dvije osobe.

‘Makni se da i ja udarim‘, čuje se na snimci.

Na drugoj lokaciji uz ulicu ispred kafića, djevojku je zaskočila vršnjakinja. Obje su na tlu, a napadačica prima glavu žrtve i udara njome o tlo. Napadnuta djevojka dobiva i udarce nogama sa svih strana. Sve to prati glasan smijeh djevojke koja snima mobitelom.

Pismo koje je ravnateljica škole poslala uznemirenim roditeljima prenosimo u cijelosti:

Poštovani roditelji,

dogodio se jedan od najtežih vršnjačkih sukoba. O nasilju je školu obavijestila policija kojoj smo dali potrebne podatke. Policija, Centar za socijalnu skrb i škola obavljaju poslove iz svojih nadležnosti. O osnovnim podacima o događaju obavijestila sam Ministarstvo i Gradski ured, a sljedeći tjedan nastavljamo s postupcima.

Moram naglasiti da su učitelji u šoku radi događaja. Ono što nas sve još više zabrinjava jest činjenica da su počinitelji o svom iskustvu govorili s ponosom, a drugi učenici su bili zadivljeni njihovom pričom. I bilo im je smiješno. Naravno, kao i uvijek, mnogo se djece distanciralo od svega.

Molim roditelje da sa svojom djecom ozbiljno razgovaraju i ukažu im da nasilje nikad nije rješenje problema. Ovaj put, na sreću, nije došlo do najtragičnijeg ishoda, ali svako nasilje može dovesti do nepopravljivih posljedica.

Djeca moraju shvatiti da takvo ponašanje nosi posljedice za sve: kako za počinitelje tako i za one koji svojim reakcijama podržavaju takve postupke. Iz ovoga bi trebali izvući pouku.

S poštovanjem,

Ravnateljica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:49