BEBA UMRLA U DOMU

Ravnateljica Centra: ‘Majka je tijekom trudnoće direktno ugrozila život i zdravlje djeteta‘

U sobi doma Klasje u Osijeku u prvim satima Uskrsa u kolijevci je preminula dvomjesečna djevojčica
Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović
 Ivan Perić/Cropix

Djelatnici Centra za socijalnu skrb u Osijeku i Dječjeg doma Klasje sazvali su konferenciju za medije kako bi objavili više detalja o dvomjesečnoj bebi koja je na Uskrs preminula u domu Klasje u Osijeku.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović rekla je kako je procijenjeno da roditelji nisu u mogućnosti zadovoljiti potrebe djeteta te da su ponašanjem doveli u opasnost sebe i dijete.

"Zato je donesena odluka o izdvajanju djeteta. 10. ožujka donesena je mjera povjere djeteta ustanovi. Dijete se privremeno, na vrijeme od 30 dana, povjerava centru Klasje. Roditelji djeteta su u dugogodišnjem praćenju te su im porebni stalni poticaji i pomoć u odgoju djece. Tijekom provođenja mjera roditelji se pridržavaju uputa. Što se ostale djece tiče, jedno dijete se upućuje na procjenu zbog poremećaja pažnje i hiperaktivnosti", objasnila je Kaurinović kronologiju događaja.

Ravnateljica doma Klasje u Osijeku, Miranda Glavaš Kul, rekla je kako je u nedjelju, na Uskrs, dvomjesečna beba preminula.

"Radnica centra, medicinska sestra, tijekom noći uočila je da jedno dijete ne reagira na podražaje. Poduzela je sve i pozvala Hitnu pomoć. Reanimaciju su nastavili i djelatnici hitne, no bez uspjeha", rekla je.

"Dijete je u odjel jaslica smješteno žurnim rješenjem. Dijete je došlo iz KB Osijek, u kojem je boravilo od rođenja. Dijete je rođeno dva mjeseca prerano s višestrukim dijagnozama. Boravak kod nas je tekao bez problema, dijete je dobivalo na težini. Četiri puta je vođeno na pregled. Osim osoblja, došla je i patronažna sestra i izrazila zadovoljstvo općim stanjem. Na sve preglede su bili pozvani i roditelji koji su od četiri pregleda došli na jedan. Za sve detalje o zdravstvenim stanju obratite se KB Osijek", rekla je Glavaš Kul.

Na pitanje koliko djece je u domu i je li dijete spavalo samo, kaže kako trenutno imaju 11 malene djece.

"Sestra i odgajatelji ne spavaju nego rade tijekom noći i dežuraju. Između njezine prostorije i dječje sobe je staklo. Ona obilazi djecu i hrani djecu noću. To se obično događa kad dijete zaplače. Tijekom noći radi jedna sestra, a preko dana sestra i odgajatelj. Osim tog odjela, imamo odjel majki i trudnica i predškolski odjel", objasnila je ravnateljica doma.

"Dijete je žurnom mjerom povjereno nama. Mi takvu djecu uvijek moramo primiti. Mi smo tu da brinemo o djeci u okviru svojih resursa. O izdvajanju djeteta odlučuje centar za socijalnu skrb", dodala je.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović rekla je kako ih je bolnica kontaktirala u vezi djeteta čiji su problemi bili poznati bolnici.

"Bolnica nas je zamolila da se uključimo u rješavanje slučaja. Dijete je bilo pod nadzorom pedijatara koji su rekli da je dijete bilo za otpust, što znači da ide roditeljima ili k nama. Mi smo procijenili da mu je bolji smještaj u ustanovu", dodala je.

Na pitanje jesu li roditelji pokušali vratiti dijete, rekla je kako tu nije bilo velikog otpora. "Omogućen im je kontakt s djetetom. Nije bilo nekih velikih poteškoća", rekla je.

Rekla je i kako su o svom postupanju obavijestili ministarstvo, ali da ne znaju stiže li im inspekcija. "Stojim iza stručne procjene djelatnika centra za socijalnu skrb da je ovo bilo u skladu s našom strukom, da je za dijete ovakvog stanja sigurnije da se smjesti u ustanovu", rekla je.

Na komentar kako roditelji kažu da za tim nije bilo potrebe, kaže: "Sama činjenica da majka tijekom trudnoće nije surađivala i uzimala terapiju, ukazuje kakva je to skrb o svom zdravlju i o zdravlju djeteta. I kako mi možemo zaključiti da će nakon toga sve biti u redu? Žao mi je da ovdje nema nikoga iz KB Osijeka da kaže u kakvom je stanju dijete bilo", rekla je.

image
Ravnateljica doma Klasje u Osijeku Miranda Glavaš Kul
Ivan Perić/Cropix

"Majka je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana u akutnom pogoršanju. Konzultirani su psihijatar i socijalni radnik zbog nesuradnje majke tijekom trudnoće. Procijenjeno je da je majka tijekom trudnoće direktno ugrozila život i zdravlje svojeg djeteta. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije", rekla je i dodala da je bilo prisutno i oštećenje mozga zbog krvarenja. "Dijete je rođeno kao neurorizično s višestrukim dijagnozama", rekla je Kaurinović.

Objasnila je i da su roditelji bili obaviješteni da se radi o privremenoj mjerni, na rok od 30 dana. "A bi li se e mjera produžila, ovisilo bi o stanju djeteta", rekla je.

"Roditelji su bili u tretmanu, u kontinuiranom praćenju. Mi smo dijete oduzeli jer je majka bolesna. Procjena je bila da je za dijete sigurniji smještaj u ustanovu", objasnila je.

Na pitanje jesu li pokrenute procedure i za drugu djecu, kaže: "To je poludnevni boravak i oni bi dolazili poslije škole. To je pomoć obiteljima kako bi djeca ostala u tim obiteljima. Te procedure su pokrenute za ovu veću djecu. To je pokrenuto prije nego je ova malena rođena. To nije bilo potaknuto rođenjem ove malene, nego prije", rekla je.

Glavaš Kul kaže kako se u ustanovi vodi dokumentacija i postoji pisni trag o svemu. "Prema dostupnim informacijama, dijete nije nikad imalo povišenu temperaturu niti respiratornih smetnji. S njim su radile tri stručne osobe i nitko ništa nije primijetio. Mi i na najmanju situaciju reagiramo pogotovo kod ovako rizične djece. Sigurno ne bismo propustili nekakav simptom da ga je bilo. Dijete je jelo, pilo čaj... Ništa nije ukazivalo na ovakvu situaciju", rekla je.

"Da jest, svakako bismo reagirali. Pročitala sam u medijima da su i roditelji rekli da je u subotu dijete bilo dobrog stanja. Dijete je rizično zbog postojećih dijagnoza i primalo je terapiju, ali je bilo dobro i uredno. Primilo je sva cjepiva. Trebali smo početi posebne vježbe s fizioterapeutom. Ništa nije upućivalo na upalu pluća. Zvala sam liječnike da mi objasne i rekli su da je svašta moguće kod prerano rođene djece. Moguće je da pluća nisu bila dobro razvijena, možda i nije moglo reagirati temperaturom", dodala je.

Kaže kako su svi šokirani i da istražuju cijeli slučaj. "Važno je reći da odgovoran čovjek za tuđe dijete reagira čak i brže nego za vlastito. Kolegica koja je bila dežurna ima dugogodišnje iskustvo i nema ni jedan propust u radu. Ona je isto izvan sebe. Toj ženi u životu dijete s ljuljačke nije palo. Moram reći da tu u Klasju radimo s velikom pažnjom i ljubavlju. Svi najradije dolaze našim malim bebama i mnogi mogu potvrditi kako brinemo o njima te da im pružamo sve što im treba", rekla je.

"Teško je bilo to preživjeti, pogotovo kad su se djeca počela buditi i išli do gnijezda vaditi darove, a mi oplakujemo ovo dijete. No, sve to što prolazimo mi, je nemjerljivo s onim što prolaze roditelji. Imaju našu podršku ali je teško sad pitati ako možemo pomoći. Razumijemo njihove osjećaje i želju da saznaju ako je moguće da se ovo dogodilo", zaključila je.

KBC Osijek: Dijete kod otpusta bilo zdravo

Na upit o rezultatima obdukcije, kao i o razlozima obavještavanja CZSS Osijek prije otpusta djeteta iz bolnice i njezinu zdravstvenom stanju kod otpusta, iz KBC-a Osijek odgovorili su sljedeće:

„Uvidom u svu dostavljenu medicinsku dokumentaciju vezano uz tijek trudnoće majke u kojoj je navedeno postojanje kompleksne medicinske, socijalne i obiteljske problematike trudnice, imali smo indikaciju i zakonsku obvezu da prije otpusta djeteta s Klinike za pedijatriju, a u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti djeteta, obavijestimo socijalnog radnika KBC-a Osijek, odakle je obaviješten CZSS Osijek koji odlučuje o daljnjem postupanju vezano za skrb i smještaj djeteta.

Dijete je kod otpusta iz bolnice bilo zdravo s preporukom potrebe daljnjih kliničkih kontrola prema dobivenim uputama u otpusnom pismu. Vezano za nalaz obdukcije, budući se trenutno provodi sudsko-medicinsko vještačenje za detalje molimo da se obratite nadležnom državnom odvjetništvu”, odgovorili su iz KBC-a Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:16