SIGURNOSNA SITUACIJA

Ravnatelj SOA-e: ‘Rat u Ukrajini nije prijetnja za Hrvatsku, ali zato pomno pratimo stanje u regiji‘

‘Srbija se nalazi na jednoj vrsti raskrižja i mora sama odlučiti koji će biti njen put u budućnost. To vrijedi i za BiH‘, kaže Markić

Daniel Markić

 Goran Mehkek/Cropix

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost razmotrio je izvješća o radu Sigurnosno obavještajne agencije i Vojno sigurnosne agencije za prošlu godinu.

Nakon sjednice Odbora je ravnatelj SOA-e Daniel Markić dao intervju za HRT. Komentirao je stanje u Ukrajini i pitanje može li se to reflektirati na našu zemlju.

- Hrvatska je sigurna. No, naravno da na globalnom planu doživljavamo potpuno novu situaciju. Ne bih rekao da je novi hladni rat, već možda čak potencijalno i nešto gore. Ali izravno za Hrvatsku i hrvatske državljane nema prijetnji, rekao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Na pitanje može li se ta nesigurnost odnosno ovakva situacija preliti na Balkan Markić je rekao kako je poznato već dugo da bi svaka situacija koja bi mogla uključiti velike sile, posebice Rusiju, mogla imati reperkusije u našem susjedstvu.

- To pomno pratimo. Trenutno, kao što vidimo, Srbija se nalazi na jednoj vrsti raskrižja i mora sama odlučiti koji će biti njen put u budućnost. To vrijedi i za BiH, s tim da je u BiH situacija puno složenija. Imat ćemo svi tendenciju ovih dana, kada pričamo o BiH, isključivo pričati o ponašanju srpskog lidera i Srba općenito. Tri su naroda prisutna u BiH i za bilo koju vrstu dogovora i budućnost BiH treba dogovor triju naroda, istaknuo je Markić.

Komentirajući lanjsko izvješće SOA-e u kojem su se dosta spominjali kibernetički napadi, a napadnuta su i hrvatska ministarstva više od 10 puta u godinu dana, te je li to sad možda i pojačano Markić je rekao da ti napadi rastu.

- Unazad nekoliko godina kibernetički napadi rastu, što državno sponzorirani, što od strane kriminalnih skupina. Hrvatska, ali i SOA, razvijaju strategiju zaštite. U zadnje tri godine smo postigli ogroman napredak, razvili smo sustav zaštite državnih institucija u koji se mogu uključiti firme od strateškog značaja za Hrvatsku, rekao je Markić za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 19:15