BIVŠI GLASNOGOVORNIK

Ratko Maček danas je imao velikog razloga za slavlje, ali slavio nije: ‘Još nisam ni svjestan‘

Kaže da nikad nije kukao i ovaj istup za Jutarnji, prvi je njegov razgovor za medije kroz desetljeća života s teretom optužnice
Ratko Maček
 Ranko Suvar/Cropix

Kad je u srijedu poslije podne, Ratko Maček čuo da ga je Vrhovni sud oslobodio svake krivnje u procesu Fimi Medija, nije bio euforičan. Niti je slavio.

- Nakon deset godina života s krivnjom koja vam je lažno prišivena, s medijskom i javnom difamacijom koja to slijedi, teško je odjednom shvatiti da možeš živjeti i disati punim plućima, kao svi ljudi u ovoj zemlji. Ne može se to shvatiti i prihvatiti u sekundi. Deset godina je puno vremena – rekao je nekoliko sati poslije odluke sudaca, Ratko Maček za Jutarnji.

Bivši glasnogovornik Vlade Ive Sanadera i HDZ-a, nije ovih dana u Hrvatskoj. Za svoju je konzultantsku tvrtku za strateške komunikacije i PR, na poslovnom putu u inozemstvu. Lani je, 13. studenoga, oslobođen krivice na Županijskom sudu, a što je sad potvrdio i Vrhovni sud.

- Naravno da sam sretan, ali još ne i svjestan da je ta ružna epizoda, kako za mene, tako i za moju obitelj, konačno završila. I moja djeca su, a imam ih troje, preživjela sa mnom veliku kalvariju i živjeli sve te tužne i ružne trenutke, ali došli su i lijepi. Vraćamo se u normalni kolosjek, idemo raditi i stvarati, plaćati poreze, pridonositi korist, staloženo govori.

Kaže da nikad nije kukao i ovaj istup za Jutarnji, prvi je njegov razgovor za medije kroz desetljeća života s teretom optužnice, u kojoj je nekoć njegov najbliži suradnik, Ivo Sanader, optužen prvo na osam godina zatvora, da bi mu Vrhovni sud kaznu smanjio za godinu dana.

Desetogodišnji proces nanio mu je, kaže Ratko Maček, veliku poslovnu i osobnu štetu.

- Jasno da mi je ugled narušen. Od početka istrage, pa onda i procesa, branio sam se jednako. Bio sam uvjeren da istina i pravda moraju pobijediti, što se u mojem slučaju i dogodilo. Deset godina! I to ne bilo kojih deset godina mog života. Bilo je to tada, 20 posto mojeg života. Također, to su najpotentnije godine za čovjeka, od 44. do 54., ostvaruju se poslovni i životni uspjesi koje čovjek sanja kad je u formativnim godinama. S jedne strane su to bile najteže godine u mom životu, s druge sam znao da će današnji dan doći. U to nisam sumnjao ni pola sekunde. Govori Ratko Maček za Jutarnji.

Hoće li od države tražiti kompenzaciju?

- Još nisam u cijelosti pročitao presudu, a kad ju pročitam, vidjeti ću koje su moguće pravne radnje. Ali da sam pretrpio golemu štetu, jesam. Nisam počinio ni jedno kazneno djelo, niti sam u njemu sudjelovao, što je Vrhovni sud i potvrdio. Jednostavno, nisam bio na tom dijelu sastanka, kad se razgovaralo o Fimi Mediji, što je pred Županijskim sudom i potvrdilo nekoliko svjedoka. Isto sam tvrdio od prvog davanja iskaza u istrazi, do suđenja na Županijskom sudu, kaže.

Ratko Maček iz Vlade je otišao krajem 2007. godine, nakon odrađene izborne kampanje, koja je za njegov HDZ rezultirala osvajanjem 66 mandata, kao i lani, podnio je ostavku.

- Više se nisam bavio politikom, da bi 2011. godine stigla optužnica. Četiri godine nakon mog odlaska iz Vlade. Baš ne poznajem puno dužnosnika koji su u naponu političke snage sami otišli. Politikom se aktivno, sigurno, više nikada ne želim baviti, zaključio je Maček i najavio ipak malu proslavu kad se vrati iz inozemstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 11:26