RASKOL U MOSTU

Raspudići više nisu u Mostu: ‘Nisam htjela u Bruxelles, a Marin Miletić se javno ogradio od mene!‘

Nastavit će djelovati kao nezavisna zastupnica, kao i njen suprug Nino Raspudić

Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić potvrdila je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da je došlo do razilaženja s Mostom i poručila da će nastaviti djelovati kao nezavisna zastupnica, a kao nezavisni zastupnik djelovat će i njen suprug Nino Raspudić.

- Jučer je bio težak dan, iz poštovanja prema kolegama iz Mosta, odlučila sam pričekati s obraćanjem kako bi u miru predali listu za EU parlament. Počele u kružiti netočne priče. Sazvala sam presicu kako bih rekla što se točno dogodilo. Oni su obaviješteni što ću reći, iz poštovanja zbog naše dugogodišnje suradnje. Do razilaženja nije došlo zbog liste za EU parlament, nego razmirice oko same kampanje. Lista za EU parlament je samo jedan događaj i činjenica da se mi na njoj ne nalazimo je izašla na vidjelo. To je povod za rasvjetljavanje ove situacije. Bilo mi je ponuđeno da nosim listu za EU parlament. I Miletiću je bilo ponuđeno da bude na listi, a s obzirom na činjenicu da se on od mene ogradio, mislim da nije primjereno da nosim zajedničku listi. Stavljam integritete i princip ispred bilo kojih fotelja, ja sam odustala od nošenja liste za EU parlament, kazala je Selak Raspudić.

- Ne vidim način da ovako budemo vjerodostojni i smatrala sam da bi bila izdaja birača da okrenem glavu na drugu stranu, da nosim listu koja nije konzistentna, a samo da se dokopam briselskog mandata. Poštenije je da sam odustala od te liste i da ostajem djelovati u Saboru.

image

Marija Selak Raspudić

Damjan Tadic/Cropix

- U razgovoru s Ninom zaključila sam kako nije vrijeme za dizati sidro, nego ostati i boriti se za bolju Hrvatsku. Nino nije trebao biti na listi, nego je unatoč uvjeravanju to rezolutno odbio. Nije htio varati birače jer nije htio u Bruxelles i oboje smo to odbili. U trenutku dok sam ja trebala nositi listu, opcija suradnje s HSP-om nije bila opcija i ne mogu to komentirati.

Mogla sam okrenuti malo glavu na jednu stranu i dobiti briselski mandat, a onda govoriti o borbi za Domovinu.

- Razilaženju nije razlog to što imamo različite stavove nego to što se kolega Miletić javno ogradio od mene, rekao da nisam Most i da nisam niti u jednom dijelu Mosta. Zašto nisam kritički nastupila u tom trenutku prema njemu? Zbog poštovanja i zbog svega što smo prošli zajedno. Nisam mu htjela naštetiti u kampanji, a imao je i pravo na takvo razmišljanje. Stvar je principa.

- Smatrala sam da to ne bi bilo vjerodostojno. Naše vrijednosti se ne razilaze, bliska sam izvornoj ideji Mosta. Moji temeljni stav je da život treba štititi, to se nedovoljno čini razgovorom u javnom prostoru, ali nije rješenje zabrana pobačaja. Ali kad netko kaže: ‘Ne, ona nije naša‘, teško je nastaviti dalje. Nino Raspudić nastavit će djelovati kao nezavisni zastupnik. Mi se nismo razišli zbog liste za EU parlament, nego zbog različitih drugih razloga gdje nismo mogli naći zajedničko rješenje. Izašle su različite netočne informacije.

image

Marija Selak Raspudić

Damjan Tadic/Cropix

- Nisu stvari sažete u jednu rečenicu, oni kojima je prioritet Bruxelles i koji su sve činili za tu fotelju nalaze se na toj listi. Čitav niz događaja smo pokušavali razriješiti, Bruxelles je samo jedna situacija jer je jučer bila predaja lista. Ostajemo principijelni, a to je da nećemo javno kritizirati nijednu oporbenu stranku ukoliko postoji ikakva mogućnost dogovora, jer bi to išlo na ruku HDZ-u.

- Iz poštovanja prema kolegama iz Mosta, neću ovu priču provlačiti kroz blato i samo sam rekla ono što su činjenice. Nije bilo primjereno da nosim listu i zato sam odustala od liste. Zasad djelujemo kao nezavisni, a što ćemo učiniti nakon što se konstituira Sabor ćemo vidjeti - kazala je Selak i napomenula kako se ne vidi u SDP-u.

- Od početka je bilo planirano da Miletić bude na listi, ali ponavljam, nije problem u listi. Naše razilaženje se odnosi na čitav niz stvari koje nismo mogli razriješiti. Do razilaženja je došlo na temelju činjenice da se Miletić javno ogradio od mene, a ne zbog razilaženja stavova.

Selak Raspudić je kazala kako su tek kada su završili izbori počeli razgovarati o listi za Bruxelles te da je ona došla na red zadnjih nekoliko dana.

- Predmet razilaženja došao je dva dana prije izbora. Pitajte njega zašto je tako postupio, nitko to nije očekivao.

- Nitko nije mislio da ćemo se razići, sjeli smo nakon izbora i pokušali ih prevladati. No kad je svatko rekao što je imao, shvatili smo da ih ne možemo prevladati. Nitko nije sretan zbog ovog ishoda, puno smo razgovarali i nemam ništa loše za reći protiv svojih kolega. I Miletić na svoju političku ili ljudsku procjenu ima pravu, no nismo uspjeli pronaći zajednički jezik. Nije u pitanju samo kolega Miletić, ovo je samo aktualna situacija. Nije u pitanju Marin Miletić i ne bih voljela da se priča svede na njega. A što su oni meni zamjerili, to trebate njih pitati.

- Imate press konferenciju s njima za pola sata. Moj stav o pobačaju bio je poznat i prije i ostala sam uvijek dosljedna. Smatram da život treba štititi, ali da pobačaj ne smije biti uvršten u Ustav i da bi zabraniti ga ne bilo rješenje. Ali to ne znači da pobačaj treba propagirati. Naše razilaženje se dogodilo zbog čitavog niza događaja, a ne oko Miletića i ove teme. Nikada ni u kojoj kombinaciji nije postojala opcija da Nino Raspudić bude na listi za EU parlament.

- Nikakva suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir, smatram da oporba treba sjesti za stol i vidjeti koje su im opcije na raspolaganju. Ne želim prozivati lijevu ili desnu oporbu i govoriti s kim bi išla ili ne bi išla. Glavno je da HDZ ne dođe na vlast. Ukoliko to učini to će viti u sklopu trgovačke koalicije koja Hrvatskoj donosi mračnu budućnost, nama je taj razvoj događaja apsolutno neprihvatljiv.

image

Marija Selak Raspudić

Damjan Tadic/Cropix

Glasajte u našoj anketi:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:27