OGLASILI SE IZ MOSTA

Raspudić: ‘Afera u Ini jednaka je ratnom profiterstvu; Grmoja: ‘U normalnoj zemlji premijer bi dao ostavku‘

Petrov je rekao kako ne zna što je gore - korupcijska hobotnica ili potpuno nesposobna Uprava i Vlada koja ne zna što se događa

Nino Raspudić i Nikola Grmoja
 

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Mosta Božo Petrov zatražio je u ponedjeljak trenutnu smjenu cijele Uprave i Nadzornog odbora Ine zbog neznanja, potpune nesposobnosti i nerada, a Nikola Grmoja ustvrdio kako bi afera poput ove u Ini u svakoj normalnoj državi značila ostavku premijera.

Petrov je na konferenciji za novinare rekao kako ne zna što je gore - hobotnica koja će se u međuvremenu otkriti ili pak ako se pokaže da iza aktera nije stajao nitko, već da imamo potpuno nesposobnu Upravu i Vladu.

"Ako nitko nije znao i ako su to ‘genijalci‘ izveli sami onda to znači da su naša tvrtka, Vlada i ministarstva u totalnom rasulu, jer se ne može drugačije objasniti da netko ‘mazne‘ milijardu kuna u godini dana a da to ne primijeti nitko prije USKOK-a", rekao je Petrov. Što je radila kontrola unutar Ine te unutarnja i vanjska revizija, da je bilo moguće da nekoliko pojedinaca izvuku iz tvrtke mimo njih više od milijardu kuna, upitao je Petrov.

Zastupnik Nikola Grmoja najavio je dogovore s oporbom oko pokretanja istražnog povjerenstva za Inu. Kazao je kako se Ina sustavno potkrada godinama te izrazio sumnju da se radi o dogovoru hrvatske i mađarske strane da u Ini rade što god hoće.

Grmoja je rekao kako je potrebno žurno sazvati izvanrednu saborsku sjednicu te upitao gdje se nalazi predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Najavio je i otvaranje rasprave na Antikorupcijskom vijeću, kao jedinom tijelu u kojem oporba ima većinu.

I saborski zastupnik Nino Raspudić pita kako u tvrtki veličine Ina može nastati "propuh" od milijarde kuna, a da nitko ne primijeti pa je akterima poručio neka "pjevaju i zvižde".

"To očito nije izvelo samo pet ljudi, a to da se na račun umirovljenika uplaćuje 500 milijuna kuna govori koliko su se osjećali sigurni i zaštićeni, politički i od institucija koje nisu radile svoj posao", ustvrdio je.

S obzirom da je ministar gospodarstva Davor Filipović izravno prozvao prethodni Nadzorni odbor u čijem je mandatu sklopljen štetan ugovor, Raspudić je, pozvao njegove članove, među kojima neki pokazuju i političke aspiracije, aludirajući pritom na Damira Vanđelića, da javno istupe i obrane svoje ime i čast.

Afera se dogodila u najgore vrijeme za premijera Plenkovića te se može izjednačiti s ratnim profiterstvom, budući da nas očekuje zima u kojoj mnogi građani zbog visokih cijena neće moći platiti energente, ustvrdio je Raspudić.

Kada bi se otuđeni novac preraspodijelio na hrvatska kućanstva ispada da bi svako od njih moglo platiti velik račun za energente, istaknuo je. Najavio je da će oporba pokrenuti sve raspoložive mehanizme, jer se radi o najvećoj korupcijskoj aferi Hrvatske i prilici da se očisti hrvatska politička scena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:41