IZMJENE USTAVA

Rasprava u Saboru: ‘Smirimo se i sve će biti u redu‘; ‘To me podsjeća na riječi jedne misice‘

Najveće kritike doživio je prijedlog o proširenju ovlasti Ustavnog suda koji bi dobio pravo predreferendumske ocjene ustavnosti pitanja

Rasprava o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava i izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u Hrvatskom saboru

 Damjan Tadic/Cropix

Nema dileme da Sabor treba otvoriti raspravu o promjenama Ustava. Ali, HDZ je pokazao da nije parlamentaran jer minira raspravu o ustavnim promjenama koje bi ženama jamčile pravo na slobodno rađanje djece, a očekuje konsenzus oko promjena koje gura oko referenduma. Stoga SDP kao uvjet podrške za raspravu o ustavnim promjenama traži i onu o ženskom pravu. Poslali su amandman kojim traže da se omogući da Odbor za Ustav u Prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava uvrste i drugi prijedlozi. HDZ-ov prijedlog o ustavnim promjenama samo je privid demokratičnosti, a de facto vodi dokidanju ustavotvornog referenduma u Hrvatskoj, otežava i zakonodavni referendum, jača političku trgovinu i daje preveliku moć Ustavnom sudu koji je svojim selektivnim odlukama izgubio povjerenje građana.

To su glavni akcenti s današnje živahne rasprave otvorene o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava i izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, a potpisala su ga 92 zastupnika.

Najveće kritike doživio je prijedlog o proširenju ovlasti Ustavnog suda koji bi dobio pravo predreferendumske ocjene ustavnosti pitanja. To znači da bi taj sud mogao ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja već nakon objave inicijative, prije nego što se počnu prikupljati potpisi. Imao bi pravo i proglasiti nedopuštenim referendum ako pitanje nije u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka te u onim slučajevima kad je pitanje u isključivoj nadležnosti Sabora, Vlade ili predsjednika.

Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uvodno je obrazložio kako smanjivanje broja potpisa kao uvjeta za raspisivanje referenduma s deset posto od ukupnog broja birača na 250.000 bitno olakšava, naglasio je da je kvorum primjeren različitim temama te da im je cilj osigurati "pravno pouzdaniji i izvjesniji referendum".

Salapić: ‘Sve će biti u redu‘

Mostova Marija Selak Raspudić prigovorila mu je da ignoriraju preporuke Venecijanske komisije koja kao primjer dobre prakse navodi ukidanje kvoruma kao i da građani sami na referendumu odlučuju o tome kako ga treba urediti. Na to joj je Salapić uzvratio da "nema potrebe za napetošću, nema skrivenih motiva - smirimo se i sve će biti u redu". To Mostovu zastupnicu nije smirilo nego podsjetilo na davni odgovor jedne misice It‘s ok! i uvjerilo da su vladajući licemjerni.

Problematizirala je prijedlog kvoruma za legitimitet odlučivanja koji za promjenu Ustava i organskih zakona traži najmanje trećinu svih birača, a za ostala referendumska pitanja četvrtinu - da je taj princip vrijedio na izborima nitko od nas ne bi ovdje sjedio! Most predlaže da se promijeni izbor sudaca Ustavnog suda, dokine kvorum i ograniči uloga Ustavnog suda. Nino Raspudić rekao je da je Most s indignacijom odbio poziv HDZ-a da sudjeluje u dogovoru nakon brutalne krađe njihova referenduma: "To je kao da nas lisica zove na razgovor o modalitetu zaštite peradi nakon što je napravila pokolj".

Kolege iz oporbe koji su dali podršku HDZ-u nazvao je političkim samoubojicama jer su HDZ-u omogućili da ih kompromitira. To je uzrujalo Katicu Glamuzinu iz Kluba socijaldemokrata koja je "insinuacije odbacila kao nekorektne, pogotovo kad dolaze od nekoga tko je kod javnog bilježnika ovjeravao potpise".

SDP-ov Peđa Grbin inzistirao je da rasprava o ustavnim promjenama uključi i raspravu o pravu žene na pobačaj. Inače SDP neće glasati da se pokrene postupak o raspravi, prvi korak za mijenjanje Ustava. Naglasio je da je Ustavni sud razvio upitnu praksu oko toga što može, a što ne može na referendum i zato traže da se u Ustavu jasno navede koje su teme neprihvatljive. Anka Mrak Taritaš, iz Glasa, drži da su se stekli uvjeti za promjenu Ustava, ali sveobuhvatne, i za referendum i pravo žene na izbor.

SDSS-ov Milorad Pupovac apelirao je da se promjenama Ustava pristupi racionalno i izbjegne "neka vrsta populističkog gliba". Odredbe o kvorumu podržao je kao razmjerne i upozorio na opasnost da se prag od 50 posto biračkog tijela potrebnog za odlučivanje o pitanjima udruživanja s drugim državama koristi kao političko sredstvo. Slaže se i da se izmjenama Ustavnog zakona Ustavnom sudu omogući da prethodno mišljenje, iako bi bilo dobro i da ta odredba uđe u Ustav.

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista tvrdi da nije dobro krenuti s restriktivnim odredbama koje guše narodnu inicijativu. Neka rješenja su, kaže Sačić, u dubokom neskladu s načelima ustavnog poretka. Prijedlog uređenja referenduma nazvao je nedorađenim i opasnim za demokraciju: "Nikad s ovakvim odredbama ne bi prošla inicijativa o definiciji braka."

Peović: ‘HDZ-ovci se s nama slažu, a HDZ to želi sakriti‘

IDS-ov Emil Daus priznao je da "možda nije bilo politički mudro" dati potpis HDZ-u, ali on je izraz želje za raspravom, a ne a apriorna podrška. Ivana Posavec Krivec iz Kluba socijaldemokrata pojasnila je da su dali potpis želeći otvoriti raspravu. "Nismo imali dilemu ni kad je Katarina Peović pokrenula inicijativu da u Ustav uđe pravo žena na izbor. Mi nismo ti koji će i s kim trgovati! Rekli smo da je za neostvarivanje ženskog prava kriva Vlada, ali smatramo korektnim da se svi nađemo na tezi da je vrijeme za razgovor o promjenama Ustava. To što smo dali svojih deset potpisa ne znači da ćemo biti među 101 za konačnu izmjenu. To nisu bianco potpisi."

Katarinu Peović iz Radnička fronte ljuti što je "HDZ-ov prijedlog prošao, a naš nije. Toliko o otvorenosti i spremnosti za razgovor. Zašto nema našeg? Zato što se dva od tri HDZ-ovca s nama slažu, a HDZ to želi sakriti". Peović je pohvalila manji broj potpisa jer nudi veću demokratičnost, ali kvorum smatra spornim: "Da bi ustavotvorni referendum prošao potrebno je da izađe milijun i oko 900.000 birača i ideju podrži milijun i 298 tisuća. Hoćemo li sada tražiti poništenje ulaska Hrvatske u Europsku uniju? Minimum poštenja bi bilo da ostane kvorum kakav je bio za podršku EU."

HDZ-ov Krunoslav Katičić rekao je da 92 potpisa odaju da je inicijativa opravdana. Fasciniran je da se ne vjeruje USUD-u i tvrdi da će HDZ razmotriti sve inicijative.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka boji se arbitrarnosti Ustavnog suda i njegovih preširokih ovlaštenja jer su na "pitanju covid-potvrda pokazali da su spremni zanemariti osnovne postulate Ustava; temeljno načelo kočnica i ravnoteže bačeno je u smeće".

Stjepo Bartulica, DP, smatra pogrešnim odluku Ustavnog suda oko pobačaja. Tvrdi da su ustavni suci relativizirali i ignorirali znanstvene spoznaje jer je neosporno kad počinje ljudski život. "Ne ulijevaju povjerenje kad su tako pogriješili. Povećanje njihovih ovlasti zabrinjava, kao i sudski aktivizam kojim ustavni suci promoviraju određene ideologije. A ključni pojedinci u Utavnom sudu su zakazali više puta. Stoga treba biti oprezan oko povećanja njihovih ovlasti jer se inače niti jedna referendumska inicijativa neće omogućiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:05