SLAŽE SE VLADA

HDZ nadomak većine, uz Vučemilović falio bi im samo jedan glas! Počelo se špekulirati tko bi to mogao biti

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Vesna Vučemilović, Marjan Pavliček

 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 23:31 - I dok se čeka razvoj situacije s Vučemilović, s te liste Mosta i Suverenista otišli su Raspudići, no oni su i dalje čvrsto kod svoga ‘NE‘ HDZ-u i spremni su na široko saborsko okupljanje protiv te stranke.

Nezavisni zastupnik Nino Raspudić rekao je za N1 da im nije nevažno tko je predsjednik Sabora, “ali ajmo najprije vidjeti može li se sjesti za stol i može li se taj širi dogovor postići”.


20:52 - Nakon što je članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista (HS) Vesna Vučemilović poručila na svom Facebook profilu kako nikakav savez sa SDP-om i Možemo njoj ne dolazi u obzir, a predsjednik Suverenista poručio kako je odluka stranke da nitko od Suverenista ne može ući u koaliciju s HDZ-om i SDSS-om, pojavile su se spekulacije da bi se Vučemilović mogla pridružiti koaliciji HDZ-a i Domovinskog pokreta u slučaju njihovog eventualnog dogovora.

Ukoliko bi došlo do tog dogovora, s njezinim glasom imali bi 75 ruku i do 76 bi im nedostajao jedan glas. Sada se, kako je prenio RTL, počelo spekulirati da bi taj glas mogao donijeti Dario Zurovec iz Fokusa, koji je ranije rekao kako ne planira s HDZ-om.

Njega je, kako javlja RTL, kontaktirala njihova novinarka Dajana Šošić, koja izvještava kako joj je rekao da ga nitko nije dodatno zvao, osim medija koji se htjeli provjeriti tu informaciju.


20:06 I Zlatko Hasanbegović komentirao je u nedjelju formiranje parlamentarne većine. "Složit će se Vlada, imaju svi svoje ideje. Nisu ni Peđa Grbin, niti Siniša Hajdaš Dončić odustali od svoje koncepcije", rekao je on za Dnevnik.hr.

Na pitanje imaju li svi istu šansu, kaže: "Ma nemaju. Ja to humoristički gledam, hoću reći da svi imaju neku viziju. Zovite Andreja Plenkovića, na njemu je odluka", kazao je Hasanbegović.

Iz informacija koje su do sada procurile u medije Hasanbegovića se spominjalo u kontekstu ministra kulture. Tvrdi kako se o tome uopće ne razgovara.

"Prvo, metodologija svih pregovora u životu i politici je da se vidi tko je većina, a onda se raspravlja o mjestima. Tzv. mjestima. Sve što se piše u medijima je besmisleno jer se ne raspravlja o mjestima. Prvo se treba ustanoviti tko čini većinu. Kada se to ustanovi onda će se raspravljati o tome. Mora se prvo znati tko čini Vladinu većinu. Nazovite Andreja Plenkovića, on sutra može odlučiti tko je vladina većina", istaknuo je.

Smatra da je nepotrebno trenutno razgovarati o imenima i ministarstvima.

"Tek nakon što se nađe većina će se raspravljati o imenima, a odgovornost je na znamo kome. Ovo je sada estrada tko će biti, ja ili vi ili susjed", rekao je Hasanbegović.


20:05 - Mostovci su poslali poruku Vesni Vučemilović iz Hrvatskih suverenista koja je kazala kako (za razliku od Mosta) ‘nema šanse za suradnju s SDP-om‘.

"Ona dobro zna da smo mi oni koji čuvaju hrvatski identitet i jedina smo garancija da se neće provoditi lijeve anacionalne politike. Tako je bilo do sada i može biti mirna da će tako biti i dalje", rekao je predsjednik stranke Božo Petrov.

"Svi koji su izabrani van HDZ-a su obećali narodu da će biti protiv HDZ-a. I ovdje je sve čisto i jasno. Ja znam što sam ja i kakav sam ja. Zna se što je govorila u kampanji. Lako je provjerljivo", kazao je Miro Bulj, prenosi Nova TV.


17:54 - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček ponovno je komentirao istup Vesne Vučemilović.

- Na njoj je hoće li poštivati odluku Predsjedništva stranke, koja je obvezuje kao člana Predsjedništva, i držati se stranačkih principa ili će otići nekim drugim putem i na taj način sama sebe diskvalificirati. Bilo bi mi žao da postane žeton kao što je bio Hrvoje Zekanović, ali to je već na njoj, ne na nama. Bitno je sačuvati ovo (obraz, op.a.) - to nije na prodaju. Meni je žao ako je kolegica odlučila prodati to - kazao je Pavliček za RTL.


17:12 - Ministar branitelja Tomislav Medved danas je u Splitu otkrio nove detalje o pregovorima HDZ-a s Domovinskim pokretom.

- Sutra nastavljamo razgovarati s Domovinskim pokretom, razgovori do sada su bili izrazito konstruktivni i otvoreni. Očekujemo konkretne prijedloge, s obzirom na to da je Domovinski pokret tijekom vikenda imao radne sastanke. Vjerujem da ćemo tijekom idućeg tjedna usuglasiti sva pitanja vezana za sastavljanje većine - kazao je.

Na novinarsko pitanje je li istina da su podršku dobili od Vesne Vučemilović kazao je da su se i danas u medijima mogli čuti različite stavove.

- To su sve okolnosti koje su izravno vezane za formiranje većine, ne bih izdvajao imena. Želim da se primarno svi usmjere na interes Republike Hrvatske, da fokus stave programska područja koja su bitna za prosperitet Hrvatske - zaključio je.

Medved je u Split stigao povodom svečanog obilježavanja 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci.


16:43 - Profesor filozofije i političar Marko Vučetić u emisiji TNT na N1 komentirao je potez Marije Selak Raspudić koja se razišla s Mostom i odrekla vrlo izglednog mandata u Bruxellesu.

- Kad je riječ o odricanju, čovjek se odriče onoga što sada ima, a ne onoga što je moguće. Dovoljno dobro poznajem Most. Sadašnji Most se podijelo ne zbog vrijednosnih pitanja, jer je Marija Selak Raspudić zastupala različite stavove vezano za abortus, od ovog zadnjeg da je to pravo žene, do onog prethodnog da je to jako komplicirano, do toga da život treba zaštiti od začeća pa do prirodne smrti, ovisno o kontekstu u kojem se našla.

- Budući da se ona sada našla u kontekstu da neće završiti u Europskom parlamentu jer joj je obećano da će ona nositi listu, ali da na toj listi neće biti svi Mostovci. Njoj je bilo bitno ne da ne bude Marin Miletić, nego da ne bude Božo Petrov. Jer u jednoj političkoj strukturi koja odgovara sekti, vođa sekte uvijek preferencijalno dobiva najveći broj glasova.

- Kad je Marija Selak shvatila da će Božo biti na listi, oni su kao figuru koja će poslužiti kao mamac neistine za javnost, pustili ovog našeg nekorfilnog erotomana Marina Miletića koji je u javnom smislu jako podatan da skrene interes javnosti i zbog toga su se prikrili, a Marija Selak je ovim potezom koji je naivan, ali za hrvatsko društvo još uvijek visok, spremila jednu dobru osvetu i Boži Petrovu i Mostu jer najverojatnije Mostovci neće osvojiti taj mandat - kazao je.


14:50 Na izjavu zastupnice Hrvatskih suverenista Vesne Vučemilović, iz koje proizlazi da se ne misli držati odluke Predsjedništva stranke, reagirao je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

- Odluka Predsjedništva bila je jasna, na jučerašnjoj sjednici nitko nije bio protiv. Kolegica Vučemilović bila je suzdržana. Stranački Statut propisuje da se svi članovi, pa tako i kolegica Vučemilović moraju pridržavati odluka stranačkih tijela. Dakle, nitko od Suverenista ne može ući u koaliciju s HDZ-om i SDSS-om. To je bilo naše obećanje biračima, mi smo na izbore izašli na jasnoj antikorupcijskoj platformi. Daljnji koraci ovise o kolegici Vučemilović - rekao nam je Pavliček.

Dakle, ako prekrši odluku Predsjedništva bit će izbačena iz stranke?

- Tako nalaže Statut stranke - jasan je šef Suverenista.


11:24 - Nezavisni zastupnik na listi Domovinskog pokreta Željko Lacković poručio je u nedjelju kako zaštita demokratičnosti sustava leži u koalicijskim vladama u budućnosti, a ne posipanju pepelom i dodvoravanju manjinama.

Saborski manjinski klub aktivno se uključio u pregovore oko sastavljanja parlamentarne većine i na taj način ponovno ukazao na staru boljku da o političkom smjeru Hrvatske odlučuju zastupnici koji se u Sabor biraju pozitivnom diskriminacijom i malim brojem glasova. Izabrani da bi štitili interese manjina koje predstavljaju, a svaki ih predstavlja nekoliko, brinu o pravima koja im nesporno pripadaju i koja neovisno, i u potpunosti, ostvaruju na temelju Ustava i Ustavnog zakona o pravima manjina, poručio je u priopćenju Lacković.

Manjinska jedinstvena podrška za predsjednika novog saziva Hrvatskog sabora, zaštita SDSS-a od navodnog manjinskog ugrožavanja, jedinstvo u obrani neugroženih demokratskih vrijednosti, zapravo je, smatra Lacković, manipulacija koja dovodi u pitanje odredbe izbornog zakona kojima se jednako vrednuju prava i ovlasti manjinskih zastupnika s ostalim izabranim zastupnicima.

Upravo su manjinski zastupnici bili zaslužni da i u ranijim vremenima nismo imali koalicijske vlade unatoč nepostojanju apsolutnih izbornih pobjednika, pa se na njih gledalo kao na svojevrsni stabilizacijski faktor, no možda je vrijeme da se uvaži izborna volja većine birača, poručuje Lacković.

Naglašava i kako se, uz priznavanje svih dosadašnjih prava manjinskim zastupnicima, pa možda i osnivanja ministarstva nacionalnih manjina radi dodatne zaštite interesa svih nacionalnih manjina, ukazuje nužnim ograničiti njihov utjecaj prilikom izglasavanja Vlade i usvajanja proračuna, a sve kako bi volja većine birača imala odražaj i na politički sastav budućih vlada.

Stavovi pojedinaca o zaštiti manjina i demokratičnosti političkog sustava potpuno su promašeni kada je riječ o otvorenoj i legitimnoj političkoj konfrontaciji suprotstavljenih politika DP-a i SDSS-a, poručuje Lacković. Dodaje kako je ova situacija ozbiljan razlog za usmjeravanje pregovora i postizanja postizbornih dogovora s onim akterima koji dijele stavove o nužnosti većeg stupnja uvažavanja volje birača, jer upravo zaštita demokratičnosti sustava leži u koalicijskim vladama u budućnosti, a ne posipanju pepelom i dodvoravanju manjinama.


10:27 - Nakon što se sinoć ogradila od svog stranačkog šefa Marijana Pavličeka, izabrana zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović u razgovoru za Jutarnji list pojasnila je svoju poziciju.

- Samo sam svima jasno rekla kako stvari stoje, mislim da jasnija nisam mogla biti. Koliko ja shvaćam, Suverenisti nisu u poslijeizbornoj koaliciji s Mostom, bili smo samo u predizbornoj. A da li se predsjednik Pavliček obvezao na još nešto, ja to ne znam. Bilo bi lijepo da to sa svima podijeli, i sa članovima stranke i s cjelokupnom javnošću - kaže.

Da li to znači da danas-sutra možete podržati novu HDZ-ovu većinu?

- Vidjet ćemo razvoj događaja, ja ne bih išla tako daleko. Ali hipotetski, ako Domovinski pokret uđe u novu saborsku većinu, gdje bi ostali Hrvatski suverenisti? U opoziciji sa SDP-om i s Možemo!? I s Mostom koji ima jako puno svojih problema... Neka oni sada pregovaraju i razgovaraju s kime god hoće, ali u moje ime neće. Pogotovo ne sa strankama od kojih sam se ja ogradila više puta i prije izbora. To bi tek bila izdaja birača. A te moralne ucjene, "ti si izdajnik, ti si žetončić", to neka ostave za nekog drugog. To kod mene ne prolazi. Nikome ne dozvoljavam da me zove izdajnikom i žetonom samo zato što ja kao hrvatski suverenist i kao pripadnica hrvatske desnice odbijam ići u bilo kakve kombinacije sa SDP-om i s Možemo. To je suludo. No pasaran!, da me i ljevičari razumiju - poručuje saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović. (Marko Špoljar)


06:23 - Članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista (HS), Vesna Vučemilović, poručila je večeras na svom Facebook profilu kako nikakav savez sa SDP-om i Možemo njoj ne dolazi u obzir.

- Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo. Laku noć! - poručila je Vučemilović.

Podsjetimo, Marijan Pavliček kazao je danas kako obraz Suverenista nije na prodaju i kako ne mogu podržati većinu s HDZ-om jer bi time izdali birače.


06:22 - Mostovac Nikola Grmoja pozdravio je odluku Hrvatskih suverenista, Mostovih koalicijskih partnera, da odbiju koaliciju s HDZ-om i da to nazovu izdajom birača.

"Ovom odlukom su potvrdili da ja naša koalicija jedina autentična i vjerodostojna snaga od centra na desno kao i da nakon izbora radimo i provodimo ono što smo govorili u kampanji. Bravo, Suverenisti! Pokazali ste da nisu svi na prodaju", poručio je Grmoja u objavi na Facebooku.


06:18 - Pregovore za sastavljanje nove Vlade i planove njegove stranke, u RTL-u Danas komentirao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Potvrdio je da se u ponedjeljak ponovno sastaje s Domovinskim pokretom.

Opširnije pročitajte OVDJE.


06:15 - RTL doznaje kako Domovinski pokret vidi svoje kandidate u "identitetskim" ministarstvima. To su Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti. Na pitanje, bi li Hasanbegović bio dobar ministar kulture, Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta za RTL kaže:

"Uopće se ne razgovara o gospodinu Hasanbegoviću, on nije član DP-a. - Vidite li sebe na čelu tog resora možda? - Pa sigurno, kao mogućega."

Neslužbeno u Domovinskom pokretu, tvrde, razgovori nisu daleko odmaknuli. Spremni su, kažu, na sve opcije, pa i nove izbore.


06:13 - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku", prenosi N1.

“Grbin, Benčić i Petrov umjesto da priznaju poraz od uvjerljive pobjede HDZ-a, oni su prema zadnjim izjavama odustali od formiranja vlade, ali su krenuli u formiranje većine s ciljem mijenjanja određenih zakona i donošenja određenih imenovanja koja su donesena na zakonit način”, rekao je Damir Habijan i dodao:

“Poseban fokus kod toga odnosi se na DORH i legitimno je pitati navedenu ekipu koji je razlog – zaštita sebe ili politički obračun s neistomišljenicima? Čuli smo retoriku oporbe u kampanji gdje su pozivali na uhićenja pripadnika političkih stranaka koji nisu istomišljenici. Umjesto da predlažu reformske zakone, kako koristiti sredstva EU fondova i slično, njihov fokus je isključivo samo DORH. Legitimno pitanje, očekujem u narednim danima odgovor, no gubitnici u tom naumu sigurno neće uspjeti. Uvjeren sam da će HDZ s partnerima formirati vladu i osigurati ono do čega je građanima stalo, a to je sigurnost i stabilnost RH, pogotovo u odnosu na geopolitičke događaje zadnjih godina. Nastavljamo s razgovorima, a brzo ćemo, siguran sam, imati stabilnu vladu.”

Istaknuo je da s Domovinskim pokretom razgovore nastavljaju idući tjedan. Na pitanje tko im je bliži budući da DP i dalje ističe kako ne žele surađivati sa SDSS-om, Habijan je rekao:

“Drugi tjedan je nastavak pregovora, pregovori su u tijeku. Ključno je da se nastavi politika zaštite manjina. Treba imati u vidu da je HDZ uvjerljivo pobijedio oporbu. Što se tiče konačnog dogovora i formiranja većine, najvažnija je stabilnost i sigurnost, da građani imaju jasne mjere zaštite standarda.”

Opovrgnuo je navode da je na sastancima s DP-om bilo razgovora o podjeli ministarstava.


06:10 - Hrvatskih suverenisti održali su sjednicu Predsjedništva stranke na temu formiranja saborske većine nakon parlamentarnih izbora. Medijima se obratio saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Vesna Vučemilović i on su preko liste Mosta ušli u Sabor pa bi sa svoja dva mandata mogli podržati HDZ i Domovinski pokret te im na taj način osigurati potrebnu većinu čak i bez manjinaca. No, Suverenisti ustraju na svojem stavu.

- Naš obraz nije na prodaju. U Sabor smo ušli s kolegama iz Mosta i svaka druga odluka bila bi suluda. Zadnje četiri godine kritizirali smo vladajuće, govorili što su poriješili, tražili smo vojsku na granice, kvotu za strane radnike, predlagali smo konkretne demografske mjere, sve je bilo odbijeno.

- Jedini smo bili protiv ulaska u Eurozonu, građani žive lošije. Vladajući ništa nisu ispunili i sad bi bilo suludo ići s njima u bilo kakve kombinacije. Naš stav je jasan.

- Ne možemo podržati većinu s HDZ-om jer bismo izdali birače - dodao je.

- HDZ očito može sastaviti većinu s manjinama i DP-om, dalje je na njima - istaknuo je i dodao kako opcija novih izbora nije isključena.

Istaknuo je da o lijevoj opciji nisu razgovarali na Predsjedništvu, kao i da ih nitko nije zvao.

- Telefonski smo razgovarali sa svima. Mislim da treba prepustiti HDZ-u i DP-u hoće li stvoriti većinu, to više nije naše. Odluku smo donijeli samostalno, no imamo na umu kolege iz Mosta, ali moramo polagati račune našem članstvu - rekao je Pavliček.


Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratili smo iz minute u minutu i jučer, a više možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:13