OŠTRI I NAPETI IZBORI

RASKOL HDZ-a u DIJELU HRVATSKE U KOJEM STRANKA NE STOJI SJAJNO 'Na dnu smo, 23 godina nismo dobili izbore, a čuvamo leđa Čačiću koji podržava SDP!'

Siniša Jenkač i Anđelko Stričak
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinski HDZ, prvi put otkako je osnovana stranka, čekaju oštri i napeti unutarstranački izbori. Ono što je obično bila tek formalnost postalo je žestoka politička borba dviju stranačkih frakcija. Aktualnom predsjedniku i saborskom zastupniku Anđelku Stričaku oponira gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, a s približavanjem datuma izbora napetost raste. I sve se to događa u za to najgorem trenutku, godinu dana prije parlamentarnih izbora.

Dok Andrej Plenković nastoji konsolidirati stranku, na sjeveru je ona najrazjedinjenija dosad i HDZ bez koaliranja ne bi sudjelovao ni u gradskoj ni u županijskoj vlast. Pritom se raspuštaju stranački odbori, među njima i oni pobjednički.

Od šest gradskih odbora, raspuštena su dva - Ludbreg i Varaždinske Toplice, a ni HDZ Novog Marofa ne surađuje sa županijskim predsjedništvom. Raspušteni su i odbori triju općina, od njih ukupno 23, te dva temeljna gradska odbora Grada Varaždina.

- Ovo je trebala biti tek opomena što čeka one koji se suprotstave - kaže Franjo Prstec, HDZ-ovac s višedesetljetnim stranačkim stažem.

Stegovni postupak

S njim se slaže i Franjo Beser, član HDZ-a četvrt stoljeća:

- I ono malo članova koliko ih ima HDZ na sjeveru, osam tisuća, na ovaj se način tjera iz stranke. A tako razbijen ne možeš postići rezultate, a što se na predsjedničkim izborima i pokazalo. Kolinda Grabar-Kitarović bila je treća u prvom krugu, u drugom ju je krugu, s gotovo dvostruko više glasova, potukao Zoran Milanović - kaže. Obojica su danas bivši u strukturama stranačke vlasti, a protiv Franje Prsteca pokrenut je i stegovni postupak za izbacivanje iz stranke. Kažu da su predsjedniku Stričaku “stali na žulj kad su prigovorili autokratskom načinu na koji vodi stranku”.

Gradski odbor HDZ-a Ludbreg raspušten je 15 dana prije predsjedničkih izbora. Bivši predsjednik Franjo Beser jako je ljut.

- Četvrt sam stoljeća gradio stranku u Ludbregu, a sad je netko preko noći rastura. Neka mu bude na duši. Na taj način za stranku nema budućnosti - kaže. Ni jedan od raspuštenih odbora nije ponovno formiran, iako je, po Statutu HDZ-a, rok za to pola godine. “Kad se sve to zbroji”, uvjeren je kandidat za novog predsjednika županijskog vodstva Siniša Jenkač, “smatram da imam dobre šanse za pobjedu.”

“Nema problema”

- Umjesto da okupljamo ljude, mi raspuštamo odbore, tjeramo članove iz stranke. “Cipelom” se ne rješavaju stvari - kaže Jenkač.

Općinski načelnici sa županijskog juga otvoreno su se svrstali na Jenkačevu stranu. Radi se, u županijskim okvirima, o gospodarski uspješnim općinama s mlađom generacijom načelnika.

- Dotaknuli smo dno. U Varaždinskoj županiji čuvamo leđa županu R. Čačiću, koji je podržao Zorana Milanovića, a u Gradu Varaždinu koalicijski smo partneri vladajućima, a izbore nismo dobili 12 godina - kaže Jenkač.

Predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak tvrdi da u stranci nema problema. - Odluke o raspuštanju odbora, izuzev jedne, donesene su jednoglasno, a novi stranački odbori nisu formirani jer su pred nama redovni unutarstranački izbori - tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:25