VILKO KLASAN

Raketni inženjer o ratu u Ukrajini: ‘Zveckanje nuklearnim oružjem otvara vrata pakla‘

Ukrajinci dobivaju sve veću pomoć, a i s onime što trenutno posjeduju mogu odgovoriti Rusiji, kaže Vilko Klasan

Vilko Klasan

 Screenshot/HRT

Vojnu analizu trenutačnog stanja u napadnutoj Ukrajini dao je u središnjem Dnevniku HTV-a dr. sc. Vilko Klasan s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba. Komentirajući satelitske snimke koje su otkrile kako se prema Kijevu kreće ruska vojna kolona duga oko 65 kilometara, Klasan je rekao kako želi približiti gledateljima o čemu se radi.

- Putujući iz Karlovca u emisiju, udaljenost od Karlovca do Zagreba je 50 km i onda zamislite jedan takav konvoj o kolikoj se vojnoj snazi s različitim oružjem ustvari radi.

No smatra kako Ukrajina očito može parirati Rusiji.

- Vojska je najranjivija kad je u koloni kod premještanja. Vidjeli ste zadnje slike koje pokazuju velike uspjehe ukrajinskih snaga na taj dugački, impresivni konvoj. Ukrajinci dobivaju sve veću pomoć, a i s onime što trenutno posjeduju mogu odgovoriti - istaknuo je.

Upitan ima li u ovom trenutku Ukrajina pravi odgovor na napade iz zraka ruskih zrakoplova i krstarećih projektila, Klasan kao raketni inženjer i stručnjak za raketne sustave protuzračne obrane ističe kako u zračnoj domeni situacija izgleda malo drugačije.

- Naglašavam dvije strateške pogreške Ukrajine - kod raspada SSSR-a 1992. godine Ukrajina je bila najjača zračna sila u Europi. No oni godinama nisu održavali i nisu se modernizirali tako da su sad njihove zračne snage u vrlo podređenom položaju. Druga strateška pogreška datira iz 1994. godine kad su naivno povjerovali odričući se nuklearnog oružja onome što im je tad Rusija garantirala - teritorijalni suverenitet. Da su sad nuklearna sila, ja vjerujem da ih ne bi nitko napao - smatra.

Komentirajući informaciju da tri europske zemlje Ukrajini šalju MIG-ove i Suhojeve u pomoć, Klasan je rekao kako Poljska Bugarska i Slovačka šalju zrakoplove na kojima ukrajinski piloti već znaju letjeti.

- Radi se o 28 MIG-ova 29 iz Poljske, 14 Suhoja Su-25 iz Bugarske, 14 MIG-ova 29 iz Bugarske i 12 MIG-ova 29 iz Slovačke. Onaj drugi dio u koji ja spadam, kao raketni inženjer, ono što daje Europa, je da se šalju sustavi protuzračne obrane malog dosega - sustavi Stinger. Nizozemci šalju 200 komada, Nijemci 500, a Litva i Latvija su prvi poslali i zabilježeni su prvi rezultati rušenjem ruskih zrakoplova upravo tim sustavima - rekao je Klasan u središnjem Dnevniku HTV-a.

Na pitanje što Putin želi postići zveckanjem nuklearnim oružjem, kaže kako je takva izjava presedan te da je to otvaranje vrata pakla.

- Po neverbalnoj komunikaciji ministra Sergeja Šojgua, kojega sam imao prigodu upoznati u Zagrebu kad je bio ministar za krizna stanja, i načelnika glavnog stožera, točno se vidi da se ne slažu do kraja s Putinovom naredbom o podizanju nuklearne pripravnosti. Iako to nisu potpuno pokazali verbalno, niti to smiju, ali zato su neverbalnom komunikacijom pokazali da se ne slažu - istaknuo je Klasan.

Komentirajući izjavu ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova putem videolinka na današnjoj Konferenciji o razoružanju u Ženevi da Ukrajina pokušava reaktivirati svoj stari sovjetski program i postati nuklearna sila, Klasan je rekao kako se to zove "Big Lie" - velika laž.

- To nije prvi put. Mora se naći razlog za ovo što se čini. Ako se sjetite Collina Powella u UN-u s epruvetom u kojoj se navodno nalazilo biološko oružje i izjave Tonyja Blaira da su Saddamove rakete za 45 minuta u Londonu, možete to dovesti u istu ravan - zaključio je Klasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:19