VELIKE GUŽVE

Radovi u trajektnoj luci izazvali (ne)očekivane probleme: ‘Ukrcaj je prava lutrija‘

Reporteri su proveli dan s izbezumljenim putnicima na trajektnoj liniji Ploče - Trpanj koji, svi odreda, jedva čekaju otvorenje mosta
Trajektna luka u Trpnju
 Ante Čizmić/Cropix

Čim ugrije, na našoj obali kreću građevinski radovi. Tako izgradnja trajektnog pristaništa u Trpnju nije jedini takav slučaj u srcu sezone, piše Otvoreno more. Gužve na trajektu Ploče – Trpanj i obrnuto su ogromne. Traži se mjesto više, a problem je što se zbog građevinskih radova u Trpnju ne može kupiti rezervacija mjesta na trajektu. "Jadrolinija" je nedavno ukinula rezervacije za vozila, što je izazvalo negodovanje vozača.

– U tijeku su radovi na rekonstrukciji i dogradnji luke u Trpnju. S obzirom na ograničenu površinu, nije moguće organizirati čekanje na ukrcaj na trajekt na način da se osiguraju odvojene kolone za vozila koja imaju rezervaciju mjesta i ona koja to nemaju. Za osiguravanje ukrcaja vozila s rezervacijom bilo je potrebno iz kolone izdvojiti putnike čija vozila nisu imala zajamčeno mjesto na palubi i zadržati ih na vrlo ograničenom prostoru, jer su se oni tek na kraju ukrcavali – pojašnjeno je iz županijske Lučke uprave.

image
Gužva za trajekt
Ante Čizmić/Cropix

Radovi koji koštaju više od 165 milijuna kuna trebali bi biti gotovi do 15. rujna, baš do kraja sezone. To i nije neka velika utjeha vozačima i putnicima koji putuju na relaciji Ploče – Trpanj i obrnuto, s kojima je novinarska ekipa provela dan. Svi s kojima smo razgovarali, i stari i mladi, jedva čekaju da se završi pelješki most pa da preko njega putuju na Pelješac.

Manji stres

– To će ubrzati put, ali i smanjiti stres jer nikada ne znate hoćete li se ukrcati na ovaj trajekt – kaže nam Ivica, jedan od nekoliko desetaka vozača kamiona koji su sat vremena prije isplovljavanja trajekta bili u redu u Pločama.

– Ma ovo je još i dobro, a da vidite što je na Trpnju. Jučer nisam uspio na trajekt u 14.40 pa sam morao čekati onaj u 17.15 – govori nam Ivica, koji vozi dostavno vozilo na Korčulu i gotovo svakodnevno je na trajektu, za koji je ukrcaj postao prava lutrija.

image
Gužva za trajekt
Ante Čizmić/Cropix

– Most će biti spas za sve nas. Ne mogu dočekati da se pusti u promet. Na svu sreću, moje vozilo je do 7,5 tona težine i moći ću prelaziti preko Brijeste na pelješku cestu i dalje na Korčulu – kazuje nam.

Mnogi se za trajekt Ploče – Trpanj odlučuju kako bi izbjegli granične kontrole u Neumu, a i na Kleku i Bistrini se čeka po sat vremena, pa računaju da će se trajektom lakše dokopati Pelješca i Korčule.

Tomislav Princivali je pogrebnik iz Trogira. Ide po pokojnika u Orebić i putovanje preko Neuma, zbog komplicirane papirologije, ne dolazi u obzir. Došao je ranije pa je sebi osigurao sigurno prolazno mjesto za ukrcaj na trajekt.

image
Tomislav Princivali
Ante Čizmić/Cropix

Ali gužve su u špici sezone prevelike. Izbezumljeni putnici strepe hoće li se ukrcati.

– Ne znam hoće li mi se ukrcati kćerka. Ona je u autu, a ja sam s djecom, da se ne prže na suncu, ušla na trajekt. Ne znam što ću ako ona ostane u Pločama – prestrašena je jedna postarija gospođa.

Kaže nam da je iz Sarajeva i da ide na ljetovanje u Velu Luku.

Skupa s njom brojimo vozila na "čekanju" i tješimo je da će kći doći na red za ukrcaj. Držimo palčeve da se ukrca i, stvarno, njezino vozilo među zadnjima pristaje na trajekt, koji lagano diže rampu i isplovljava za Trpanj. Jedva se ukrcala i ekipa iz Petrinje. Najmlađi članovi Hrvačkog kluba iz Petrinje, hrvači i hrvačice, idu ljetovati na Korčulu. Pozvali su ih tamošnji vatrogasci koji su pomagali zimus kad je Petrinja stradala u potresu. Ostali su u dobrim odnosima i sada idu na more.

– Evo vidite, uspjeli smo stići na trajekt i mališani sada uživaju. Njima je ovo nezaboravan doživljaj. Preko mosta bi putovanje bilo brže i jednostavnije, ali dobro je i ovako. Dogodine sigurno idemo preko pelješkog mosta – kaže nam Vinko Kadečka, voditelj malih petrinjskih hrvača.

image
Vinko Kadecka i Vedran Mitrović
Ante Čizmić/Cropix

– Jutros smo krenuli u četiri sata iz Petrinje i evo nas oko deset u Pločama. "Jadrolinija" nam je osigurala besplatne karte i to nam puno znači – govori nam.

A gužvama na trajektu, poglavito radovima u trajektnom pristaništu, nisu zadovoljni ni stanovnici Trpnja. Kažu da će novo pristanište biti uže od staroga te da to ništa nema smisla.

– Svugdi se porti šire, a ovdje u Trpnju se sužavaju. Ovaj su smanjili za deset metara – kažu nam stari Trpanjci, koji ne mogu dočekati pelješki most pa da kamioni odu iz njihova mjesta, jer turizam i stotine kamiona nikako ne idu zajedno.

image
Gužva za trajekt
Ante Čizmić/Cropix

Smatraju da je trajektno pristanište moglo ostati onako kakvo je do sada bilo jer će vozila u budućnosti, umjesto trajekta, koristiti most, a novac je trebalo preusmjeriti u neke druge svrhe, primjerice uređenje mjesta koje je jako zapušteno.

– Ovo je posljednja godina trajekta prije dovršetka mosta i nije trebalo ništa raditi u pristaništu. Ne znam čija je to ideja bila. Ali što ćete, tako vam je sve kod nas – rezolutan je Josip Raguž.

– Ma ovdje su vam napravili kanalizaciju s 25 milijuna kuna iz Europe i već deset godina nitko se nije priključio – dodaje Josip, koji je četrdeset godina živio u Americi, a u Trpnju je obnovio staru kuću.

Zato ga ovo sve skupa zbunjuje.

– Teški nered je to – govori.

– Evo pogledajte. Što ću vam reći? Trpanj užasno izgleda – dodaje Lenka Raguž, koja nije zadovoljna ni turističkom sezonom.

image
Trajektna luka u Trpnju
Ante Čizmić/Cropix

– Prazni smo. Amerikanci ne dolaze, a ovi što dolaze traže noćenje za 20 eura. Ove radove sada nije trebalo izvoditi. Što nisu radili dok je bila korona. Ovako se razbježalo i ovo malo gostiju – rezolutna je Lenka.

Rijetki, a među njima je Bepo Radetić, podržavaju izgradnju novog pristaništa. Kaže da treba raditi i graditi.

– Super sam zadovoljan radovima u pristaništu – dodaje Bepo.

image
Gužva za trajekt
Ante Čizmić/Cropix

U koloni automobila i ljudi koji čekaju ukrcaj u pristaništu u Trpnju zatičemo i Tonija Matijaša iz Trstenika na Pelješcu, koji često koristi trajekt na liniji Ploče – Trpanj.

– Bliže nam je ovako putovati negoli se voziti okolo preko Neuma i čitavog Pelješca. Kad se dovrši pelješki most, na Pelješac će biti puno lakše doći – govori nam Matijaš, koji se s dovršetkom mosta i pristupnih cesta nada turističkom procvatu ovog dijela Pelješca.

A do tada domaćim stanovnicima i stranim turistima ne preostaje ništa drugo nego nadati se da će uspjeti "uhvatiti" trajekt "Mljet" koji će ih prevesti na drugu obalu, piše Otvoreno more.

image
Gužva za trajekt
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:55