PRIOPĆENJE MVEP-a

Radmanovo ministarstvo objasnilo zašto je Hrvatska glasovala protiv rezolucije o Gazi

Rezolucija UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi ne spominje da je Hamas izvršio "teroristički napad", navodi se

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

 Darko Tomas/Cropix

Rezolucija UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi ne spominje da je Hamas izvršio "teroristički napad" na Izrael te da je odgovoran za "pokolj civila" u Izraelu zbog čega je Hrvatska bila protiv takve rezolucije, priopćilo je u subotu hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

"U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju", stoji u priopćenju MVEP-a.

"U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata", dodaje se.

Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje tumačenja da je Hrvatska glasanjem protiv rezolucije "ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva" te podsjeća da je hrvatska vlada još prošloga tjedna uputila humanitarnu pomoć u iznosu od 250.000 eura stanovnicima Pojasa Gaze.

MVEP podsjeća i da je Hrvatska podržala usvojeni zaključak Europskog vijeća kojim se predlažu "humanitarne pauze" kako bi civili u Pojasu Gaze dobili pomoć, a da istovremeno Hamas ne dobije podršku.

Stajalište Hrvatske je od početka osuda terorističkog napada Hamasa, pri čemu Izrael ima pravo na sigurnost i samoobranu "uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva", navodi MVEP.

"Istodobno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize", zaključuje MVEP.

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi. Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Španjolsku, Sloveniju, Portugal, Irsku i Belgiju da budu "za".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:51