OPASNO VRIJEME

Radikalna promjena vremena je pred vratima: Jaki pljuskovi samo su uvod u ono što slijedi...

Na prognostičkoj karti se vidi da snijeg u naše predjele stiže sa sjeverozapada
 CROPIX, Istramet

Zahlađenje koje je stiglo ovog tjedna donijelo je sa sobom snijeg u gorju, a čini se da će se zimski uvjeti nastaviti i do kraja tjedna pa i preko vikenda, kada se očekuje snijeg i u nizinama.

Prestanak kiše poslijepodne

Danas će biti umjereno do pretežno oblačno s kišom. Na Jadranu i predjelima uz njega ponegdje i obilnom oborinom, lokalno u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. U gorju mjestimice susnježica i snijeg, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Poslijepodne na zapadu postupan prestanak oborina. Zapuhat će umjeren sjeverni vjetar. Na Jadranu u početku jugo i jugozapadnjak u okretanju na jak sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 5 do 9, na Jadranu između 11 i 15 stupnjeva Celzijusovih.

DHMZ javlja da će sutra biti djelomice ili pretežno sunčano i uglavnom suho. U noći i ujutro u Gorskom kotaru i Lici uz više oblaka može pasti malo snijega, a na Jadranu kiše. Vjetar slab, na istoku prijepodne umjeren sjeverozapadni, popodne na sjeveru i u gorju južni. Na Jadranu ujutro umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, oslabit će i sredinom dana okrenti na sjevernom dijelu na jugo i jugozapadnjak. Slab mraz ujutro u unutrašnjosti, najniža temperatura uglavnom od -3 do 2, a na Jadranu od 5 do 9 °C. Najviša dnevna između 3 i 7, na obali i otocima od 7 do 12 °C.

U subotu snijeg i u nizinama

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević prognozira da će u nastavku dana biti snažnih pljuskova s grmljavinom te upozorava da je DHMZ za splitsku i dubrovačku regiju za danas izdao narančasto upozorenje zbog opasnog vremena.

Sutra bi još kiše moglo biti u Dalmaciji, a u gorju snijega, dok će nastavak srijede biti uglavnom suh. Oborine će biti više opet u četvrtak, a u noći na petak su mogući češći pljuskovi. Prema vikendu će padati temperature pa je snijeg moguć i u nizinama.

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u subotu bi snijega moglo biti u većem dijelu zemlje: najavljen je za područje Zagreba, Siska, Krapine, bit će ga i na sjeveru zemlje u Varaždinu i Čakovcu, u Gorskom kotaru i Lici (Fužine, Delnice, Gospić), ali i u Senju te na istoku zemlje (Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, Osijek).

image

Čakovec

image

Delnice

image

Krapina

image

Gospić

image

Fužine

image

Zavižan

image

Vukovar

image

Varaždin

image

Slavonski Brod

image

Sisak

image

Senj

image

Zagreb

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković za HRT prognozira da će petak u unutrašnjosti biti najkišovitiji i najtopliji dan ovog tjedna, no navečer se očekuje nagli dotok hladnog zraka u sjevernim predjelima pa su mogući susnježica i snijeg.

I Istramet je na svojoj prognostičkoj karti objavio da za vikend stiže snijeg. Na karti se vidi da snijeg u naše predjele stiže sa sjeverozapada.

Na karti koju je objavio Istramet vidi se da će snijega u subotu biti u najvećem dijelu unutrašnjosti zemlje.

image

Istramet, snijeg, subota, 2.12.2023.

Istramet Screenshot/

Prema desetodnevnoj prognozi servisa Weather.com, snijega bi u Zagrebu i u drugim dijelovima unutrašnjosti zemlje moglo biti s kišom i do kraja tjedna, tijekom vikenda i idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:56