PRVI PUT SE OGLASIO

Pupovac o odlasku na proslavu nelegalnog dana Republike Srpske: ‘Žalim li? Ne vidim za to razlog‘

Pupovac kaže da će nastaviti suradnju s institucijama RS-a oko humanitarnih pitanja te da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH

Milorad Pupovac

 Vlado Kos/Cropix

U povodu godišnjice Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar u Vukovaru održalo je zajedničku sjednicu, nakon čega je Milorad Pupovac komentirao svoju nazočnost na proslavi nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.

“Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja dana RS-a jer ništa u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH. Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa suradnjom s institucijama RS-a”, kaže Pupovac, prenosi N1.

“Ne vidim razloga za žaljenje zbog toga. Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u suradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju”, kaže Pupovac dodajući da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski.

Pupovac kaže da će se nastaviti suradnja s institucijama RS-a oko humanitarnih pitanja te da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH.

“U BiH se vode rasprave o tome što je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira”, poručuje Pupovac i dodaje da sva tri naroda trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem.

“Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori”, govori.

“Ja nisam u sporu, ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazati. Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati”, kaže Pupovac.

“Ja nisam čovjek ružnih riječi, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, krenuvši od vas. Zašto baš u Hrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji. Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik”, kaže Pupovac. Dodaje da je došao zahvaliti onima koji su iz siromašne zemlje odvojili da bi pomogli još siromašnijima od sebe.

“Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati”, kaže Pupovac, prenosi N1.

“Što se tiče teških i meni neprihvatljivih riječi, više sam puta govorio protiv toga, pa ću i danas reći da sam protiv toga. Ja tamo nisam imao priliku govoriti, samo slušati, iz drugog reda, kao što kažete. Čuo sam ženu koja me je pozvala i koja je imala vrlo uravnotežen govor, gospođu Cvijanović”, govori Pupovac dodajući i da je patrijarh na akademiji govorio onako kako bi svi trebali govoriti.

Na pitanje je li tamo bila huškačka retorika, Pupovac kaže kako ima “poprilično istančan sluh za jezik”. “Nemojte mi u usta stavljati riječi koje vi mislite da bih ja trebao reći. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH”, kaže Pupovac. Bosnom i Hercegovinom se, kaže, ne bavi, ali intenzivno prati i ako ga netko bude tražio, reći će što misli oko toga.

“Ne ispostavljajte račun meni umjesto onima koji nisu djelovali, a ovlašteni su da djeluju”, govori Pupovac naglašavajući da je došao iz razloga “posve nepolitičke prirode”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:43