KOMEMORACIJA

Pupovac: ‘Nitko iz SDSS-a ne ide u Knin u petak. Nažalost, proces pomirenja je zastao‘

Pupovac je na komemoraciji rekao da se dostojanstveno prisjećaju svih onih čiji su životi prekinuti nasilno

Milorad Pupovac

 Duje Klaric/Cropix

U Deringaju kod Gračaca je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Documente u srijedu održan skup za sjećanje na sve koji su 1995. u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluji izgubili živote ili domove i zavičaj.

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac je na komemoraciji rekao da se dostojanstveno prisjećaju svih onih čiji su životi prekinuti nasilno, zločinstvom, kao što je to bio slučaj s više od stotinu Srba tijekom i nakon Oluje na području općine Gračac.

- Ovdje ih se nitko drugi ne bi sjetio, kao što se nadležna tijela vlasti ne sjećaju svoje pravne odgovornosti za utvrđivanje okolnosti njihova stradanja 1995. godine. Tu su da bi se sjetili sveukupnog stradanja, progonstva, razaranja i ubojstava i stradanja svih, bez obzira na vjeru i naciju, a naročito naših sugrađana Hrvata iz ovog kraja i drugih krajeva Hrvatske i drugih zemalja iz kojih su morali izbjeći i ovdje se naseliti; jer i ta su stradanja jednako vrijedna naše empatije, našeg suosjećanja, rekao je Pupovac.

Istaknuo je kako je sjećanje važno da žrtve "nacionalizma, mržnje i neprijateljstva ne bi stvarale stanje trajnog nacionalizma, mržnje i neprijateljstva, ovdje i tamo”.

Pupovac je rekao da treba imati empatije za sve žrtve.

image

Milorad Pupovac i Nenad Čanak

Duje Klaric/Cropix

- Za naše sunarodnjake Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve koji nisu činili zločine. Treba imati istinske suze za majke Petrovačke ceste i za žrtve Deringaja, za one u Kijanima i Tomingaju, ili onih iz Škabrnje i Široke kule, a koji nisu stigli pustiti suzu prije nego što su ubijeni u svojoj kući, svojem zavičaju i svoj zemlji, poručio je.

Odgovarajući na pitanje novinara, poručio je da ove godine u Knin na obilježavanje Oluje 5. kolovoza neće ići nitko iz SDSS-a.

- Prije dvije godine smo pokrenuli proces, snažan i hrabar, proces iskoraka u politikama sjećanja koje bi trebale pridonijeti snažnijem pomirenju između pomirenja Hrvata i Srba. Nažalost, to je zastalo, sve što se u međuvremenu događalo protekle dvije godine, samo je narušavalo ono što smo stvorili. Bio bih sretan da poruke koje smo poslali odavde, da ih se čuje i da sutra ili prekosutra ne bude poruka koje će odašiljati i poticati na mržnju i neprijateljstvo, rekao je Pupovac.

image

Milorad Pupovac i nenad Čanak, vojvođanski političar

Duje Klaric/Cropix

Novinari su Pupovca pitali i hoće li ići u Novi Sad, gdje će građani Srbije 4. kolovoza sudjelovati na komemoraciji za žrtve Oluje.

- Kada bi moj dolazak pridonio tome da komemoracije i sjećanje na žrtve Oluje i obilježavanje u Kninu budu u skladu sa zaustavljanjem tenzija koje se formira u javnosti, ne biste me to trebali pitati. Znali biste da bih tamo bio, kao što sam bio prije nekoliko godina, rekao je.

Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP) predvođena predsjednikom Draženim Kelemincem održala je u srijedu u Deringaju kontraskup, koji je, prema riječima policije, protekao mirno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:32