BITKA ZA SPLIT

Puljak dva puta pobijedio HDZ: ‘Vrijeme za odlazak vodstva splitskog HDZ-a na čelu s Mihanovićem‘

Kandidatu Centra falilo je petstotinjak glasova da u prvom krugu postane gradonačelnik...

Slavlje u Puljkovu stožeru nakon objave prvih neslužbenih rezultata

 

 Sasa Buric/Cropix

Dan poslije izbora Split je, kao što to obično i biva, pun onih koji su već davno prije znali da će na njima Ivica Puljak rasturiti. Da će njegova dominacija biti potpuna. Da će gotovo pa potpuno pomesti ljevicu. I potpuno trijumfirati nad desnicom.

U Puljkovu izbornom stožeru, međutim, do posljednjeg trenutka bili su puno oprezniji. U džepu su imali istraživanje IPSOS-a koje je sugeriralo da je donedavni gradonačelnik u solidnoj prednosti. No to je istraživanje predviđalo rezultate na odazivu od 57 posto. I registriralo visoku motiviranost i Puljkovih i HDZ-ovih birača da izađu na izbore. Puno veću nego kod birača ostalih stranaka.

A onda je došla izborna nedjelja. I sve se stubokom promijenilo.

Pristojna kampanja

Već prve informacije s terena govorile su da dio HDZ-ovih birača hametice bojkotira Zorana Đogaša. Ovaj ugledni liječnik vodio je pristojnu, odmjerenu i umjerenu kampanju, no baza ga je očito držala nekom vrstom "outsoursanog" kandidata koji, u osnovi, nije "njihov". Tijekom izbornog jutra nisu se javljali na pozive stranačkog call centara, niti su dolazili na birališta. A niti za one koji su izašli nitko nije bio siguran jesu li glasali za Đogaša. Ili je njihov odabir ipak bio Puljak. Biračka mjesta na istoku grada, gdje su utvrde HDZ-a, zjapila su prazna. Istovremeno, u Puljkov su se stožer počele slijevati informacije po kojima su čitave obitelji izlazile na birališta s ciljem da mu daju glas. Njegovi simpatizeri postali su mali volonteri koji su se sami organizirali, zvali rodbinu i prijatelje i u konačnici osigurali Puljku tako velik broj glasova.

Na izbore je u prvom krugu na koncu izašlo 31 posto birača. Ali u takvim okolnostima maloga odaziva Puljak je dobio 5 tisuća glasova više nego lani. I u toj se brojci krije tajna njegova trijumfa. Mali je odaziv srušio rezultat svih kandidata, osim onaj Ivice Puljka. U nedjelju je za njega glasao 22.561 građanin Splita. Prije godinu dana dobio je 17.500 glasova. U utrci za Gradsko vijeće ta je razlika čak i veća. Lista stranke Centar ovaj je put dobila čak 19.376 glasova. I dvostruko veći broj mandata: 15 u odnosu na 7, koliko je Centru pripalo 2021. s osvojenih 12.862 glasova. U nedjelju je Centar osvojio čak 6514 glasova više.

Ostaje, naravno, drugi krug, no razlika je toliko velika da je doista teško povjerovati da Đogaš može ugroziti Puljkov reizbor. S obzirom na premoćnu pobjedu koja se očekuje u drugom krugu, nameće se jedno zanimljivo pitanje: je li Andrej Plenković u Puljku dobio dostojnog izazivača ne samo u drugom najvećem gradu u državi nego i na nacionalnoj razini.

- To bi bio pogrešan zaključak s ovih izbora. Puljak danas nema nikakve potrebe Plenkoviću govoriti 'vidimo se na parlamentarnim izborima'. On je samo pokazao kako u praksi izgleda model potpune pobjede nad HDZ-om. To se negdje napokon moralo dogoditi, a Split je bio idealno mjesto za dvostruku pobjedu nad HDZ-om - kažu nam neslužbeno iz Puljkova izbornog stožera.

Novi recept

Puljak je otkrio recept za pobjedu nad HDZ-om na jedan potpuno novi način. Oni su HDZ pobijedili dva puta, nadmašivši pritom dva suprotna modela HDZ-a: i autohtoni HDZ predvođen Vicom Mihanovićem, i ušminkanu verziju HDZ-a koju je promovirao Đogaš. Puljak pritom nije trebao oslonac nijednog partnera. Tek, ističu njegovi suradnici, veliku hrabrost i jasne poruke.

Također, niski odaziv birača ovoga je puta nanio bolan udarac HDZ-u, a to je, s obzirom na to da stranka ima jaku infrastrukturu - malo tko očekivao. Što je onda posrijedi? Je li nastupilo vrijeme za odlazak splitskog vodstva HDZ-a na čelu s Vicom Mihanovićem?

- Ne da je sada nastupilo, već se to trebalo dogoditi lani. Ovi su rezultati potvrda da je tomu zaista tako i kad se uvaži činjenica da ni nakon poraza na redovitim izborima 2021. u HDZ-u nisu mijenjali ekipu koja je za to odgovorna, nije čudno da im se to vratilo na ponovljenim izborima - veli stručnjak za odnose s javnošću Jerko Trogrlić i upozorava da HDZ nije mogao tek tako i preko noći predstaviti Đogaša kao svog kandidata. HDZ-u se dogodio loš rezultat jer se odluka da se Zagreb ne miješa u rad splitske organizacije HDZ-a ovoga puta nije pokazala mudrom.Politolog Anđelko Milardović smatra da se splitski HDZ izgubio u raskoraku između želja i mogućnosti.

- Oni su zreli za jedan unutrašnji reset. Vidjelo se to već iz činjenice da muku muče pronaći kandidata za gradonačelnika Splita. Na koncu su se odlučili za čovjeka koji je stručnjak za spavanje, a upravo mu je takav bio i nastup u kampanji - uspavljujući.

Dilema

Politolog Berto Šalaj u emisiji HRT-a "U mreži Prvog" rekao je da su se sva očekivanja HDZ-a izjalovila jer su računali da će s Kerumom i Domovinskim pokretom imati većinu od šesnaest vijećnika, a sad ispada da će Centar vladati Splitom uz samo jednu ruku sa strane.

- Očito je Puljkova strategija upalila jer je birače stavio pred jasnu dilemu: ili ćete glasati za nas, a mi vam u iduće tri godine nudimo uvođenje reda, ili će Splitom upravljati HDZ. Pritom je istaknuo Ivoševića kao svoga najvećeg aduta i očito - pogodio - zaključio je Šalaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:22