PROVEO IPSOS

Prvo istraživanje nakon Bandićeve smrti: Tomašević vodi, evo kakva je situacija iza njega!

U drugom izbornom krugu Tomašević bi uvjerljivo pobijedio kandidate SDP-a i HDZ-a. U sudaru na ljevici dobio bi 53,5 posto
Tomislav Tomašević
 Bruno Konjević/Cropix

Smrću Milana Bandića politički odnosi snaga u Zagrebu ususret svibanjskim lokalnim izborima dramatično su se promijenili. U utrci za novog gradonačelnika, prema istraživanju koje je za Dnevnik Nove TV proveo Ipsos uvjerljivo vodi lider Možemo! Tomislav Tomašević kojeg podržava 38 posto ispitanika. Slijede kandidati dviju najjačih nacionalnih stranaka: SDP-ov Joško Klisović s 15,8 posto i HDZ-ov Davor Filipović s 11,7 posto.

Nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt je na četvrtom mjestu s podrškom od 9,6 posto; slijede Zvonimir Troskot iz Mosta (6,5 posto) i lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro s potporom od 6,3 posto. Za sada nepoznat kandidat/kandidatkinja Stranka rada i solidarnosti ima potporu od 4,9 posto.

U drugom izbornom krugu Tomašević bi uvjerljivo pobijedio kandidate SDP-a i HDZ-a. U sudaru na ljevici dobio bi 53,5 posto glasova u odnosu na Klisovića, koji može računati na 22,5 posto birača. Tu je zanimljivo da većina birača HDZ-a, Miroslava Škore i Bandićeve stranke ne bi izašla na birališta u drugom krugu. Da ne zna ili ne bi izašlo na izbore tvrdi 24 posto ispitanika.

Tomašević uvjerljivo pobjeđuje i kandidata HDZ-a Davora Filipovića s 64,2 naspram 24,2 posto. Očekivano, od ljevice do centra većina glasača ide Tomaševiću, a većina birača stranke Milana Bandića kandidatu HDZ-a. U ovakvom scenariju 11,6 posto birača ili ne zna ili ne bi izašlo na izbore.

HDZ-ovi birači vjerni su svom kandidatu, ali zanimljivo njih 23 posto glas bi dalo Vesni Škare Ožbolt. Kod SDP-a biračko tijelo se podijelilo - za Klisovića 45 posto, za Tomaševića 43 posto.

A gdje su otišli birači pokojnog gradonačelnika Milana Bandića?

Od sto birača stranke Milana Bandića, njih 24 odlazi HDZ-u, 16 Vesni Škare Ožbolt, a jednak broj ostaje vjeran Bandićevoj stranci. Miroslav Škoro dobio bi 11 birača stranke bivšeg gradonačelnika. I Klisović i Tomašević mogu računati na 9 birača koji su do jučer glasovali za Bandićevu stranku. Zvonimiru Troskotu pripalo bi 6 birača. Ostalih 9 ne zna ili će otići nekoj drugoj stranci.

U zagrebačkoj Skupštini prva lista bila bi Možemo! s potporom od 36,2 posto. Slijedi HDZ s potporom od 14,7 posto te SDP s 13,8 posto. Bandićeva stranka ima potporu od 7,6 posto, a izborni prag bi prošla i lista Vesne Škare Ožbolt sa 7,3 posto. Tu su još Domovinski pokret s potporom od 6,4 posto te Most s 5,9 posto. Ostale stranke dobivaju zajedno 2,9 posto, a neodlučnih je pet posto.

Istraživanje je provedeno 2. i 3. ožujka, telefonskom metodom na 600 ispitanika. Mogućnost pogreške +/- 4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:26