REKORD U MAKARSKOJ

Prvo 40°C, a onda oluja i tuča: Nakon rekordno vrućih dana stiže intenzivna promjena vremena

U nedjelju stiže nagla promjena vremena što će rezultirati osjetnim osvježenjem
 Damjan Tadic/Cropix

Jučerašnji dan bio je izniman po visokoj temperaturi zraka. Ponegdje je bilo i 39 °C, pri čemu je u Makarskoj izjednačen dosadašnji srpanjski rekord iz 2007. godine - 38,7 °C, a na Mljetu je u 14 sati izmjereno čak 40,1 °C! Podjednako vruće bilo je i u okolici, primjerice u Bosni i Hercegovini - 40 °C u Zenici, u Mostaru čak 41 °C.

Na podjednaku vrućinu, gdjekad čak i izraženiju, valja nam se prilagoditi i u nastavku tjedna, do kada će se nad Hrvatskom i okolicom i dalje zadržavati razmjerno topao zrak. Srećom, manje nego na jugoistoku Europe, gdje će biti čak i toplije nego kod nas, i to ne samo do vikenda, kao u većini Hrvatske, nego i poslije, jer frontalni poremećaj koji nam se približava s oceana - do juga Europe neće stići.

Ako živite u kontinentalnom području i dosta vam je vrućine i sparine - na svoje ćete, barem djelomično, doći početkom sljedećega tjedna. Do tada nam valja ne zanemarivati upozorenja na toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Njima se tijekom vikenda pridružuju i upozorenja na pljuskove s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujna nevremena s tučom, koja su moguća i na Jadranu, uglavnom sjevernom dijelu, a i nedjeljno često jako jugo nekima bi moglo poremetiti planove. Pritom se temperatura zraka na većini Jadrana neće znatnije mijenjati pa će i dalje biti viša od prosječne za doba godine. Nadam se samo ne i rekordna - povijesna, kao večer i noć s utorka na srijedu, prognozirao je za HRT meteorolog DHMZ-a Zoran Vakula koji u nastavku donosi detalje vezane uz vremensku prognozu:

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i iznadprosječno toplo - uz najnižu temperaturu zraka tijekom noći i jutra od 19 do 22 °C, te najvišu poslijepodnevnu uglavnom 34 i 35 °C.

image
vremenska prognoza

I u središnjoj Hrvatskoj ponegdje topla noć, te posvuda još jedan vruć dan pa stručnjaci DHMZ-a procjenjuju kako postoji ne samo umjerena, nego na širem karlovačkom području i velika vjerojatnost toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Upozorenja zbog vrućine, i to također drugog od moguća 3 stupnja, postoje i na sunčanome sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, a danju bi malo podnošljivije trebalo biti onima u oblačnijem gorju, gdje postoji samo mala vjerojatnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova, i to uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab.

image
vremenska prognoza

Na srednjem Jadranu mjestimice i umjeren maestral, uz malo valovito more temperature oko 25 °C - podjednaka kao najniža zraka uz obalu, pa i na imotskome području, dok će u većini unutrašnjosti Dalmacije u drugom dijelu noći i ujutro biti od 16 do 20 °C. Tijekom pretežno vedrog poslijepodneva vruće, mjestimice čak i vrlo vruće, uz temperaturu i oko 37 °C!

Podjednake vrijednosti bit će i na jugu Hrvatske, uz također prevladavajuću vedrinu, te slab vjetar i malo valovito more.

image
vremenska prognoza

Vruće će biti i sljedećih dana, uz nastavak toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, i to ne samo zbog iznadprosječne dnevne topline, nego i noćne. Pritom će u petak još biti većinom suho i sunčano, a za vikend oblačnije, uz veliku vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, ponegdje i tuču.

image
vremenska prognoza

Na Jadranu stabilnije, u petak i čak pretežno vedro, uz tople noći i vruće dane, te do subote uz uglavnom slab do umjeren vjetar, najprije jugozapadni pa sve češće i jače jugo, s kojim će dolaziti oblaci pa pljuskova i grmljavine već u noći sa subote na nedjelju može biti na sjevernom Jadranu, tijekom oblačnije i vjetrovitije nedjelje i južnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:54