ZIMSKI PROBLEMI

Prvi obilniji snijeg izazvao kaos u prometu: Kolona kod Sv. Roka, kamioni ne mogu kroz Gorski kotar i Liku

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, izvijestio je u srijedu HAK i pozvao građane da na put ne kreću bez zimske opreme
Gorski kotar - automobil zapeo na maloj uzbrdici
 Matija Djanjesic/Cropix

Dijelove zemlje već je zabijelio snijeg, a zbog toga je došlo i do brojnih problema u prometu.

Osim u Lici i Gorskom kotaru, snijeg pada i u Zagrebu, dijelu središnje Hrvatske, Istre i primorja. Najviše će ga biti ipak u Gorskom kotaru, i do 30-40 centimetara. Snijega će biti i u širem zagrebačkom području, no neće padati u Slavoniji i Baranji.

Na autocesti A1 se stvorila kolona automobila i kamiona između čvora Sveti Rok i tunela Sveti Rok, javlja HAK.

Kolona u pokretu duga je oko 5 kilometara u smjeru Zagreba.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin, DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica i DC8 Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Ponegdje ima i magle, a mogući su i odroni i poledica na cestama, dodaje se u upozorenju.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri, i obrnuto.

image
Gorski kotar: Snijeg koji je počeo padati u jutarnjim satima otežava prometovanje na autocesti A6.
Matija Djanjesic/Cropix

Prognoza DHMZ-a

Pretežno oblačno, na Jadranu s kišom i grmljavinom, u unutrašnjosti snijegom, a ponegdje i kišom koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu.

Na Jadranu i područjima uz njega oborina će mjestimice biti obilna, dok će na istoku biti rijetka pojava. Deblji snježni pokrivač očekuje se u gorskim predjelima, a najveća vjerojatnost poledice bit će u južnoj Lici i središnjim krajevima.

Snijeg i u Istri

Snijeg pada u Gorskom kotaru, na Učki, u dinarskom gorju, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, a zbog bure se pokoja pahulja snijega vidi i na području Senja, javlja meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Istramet javlja da snijega ima u Viškovu, Matuljima i Labinu, a upozoravaju i na ledenu kišu.

Černehi na Ćićariji imaju -2 °C uz kišu.

Istramet piše da je uzrok tome je što je u višim slojevima atmosfere probio topao zrak te dodaju da se ta pojava očekuje i u Lici, a možda i u dijelu središnje Hrvatske.

Dodaju da u središnjoj Istri iznad 300 metara nadmorske visine prijepodne prolazno može biti snijega, a snježna iznenađenja nisu isključena ni na riječkom području iznad 200 metara nadmotske visine. Glavnina oborina očekuje se prijepodne te ponovno navečer i u noći na četvrtak kada će u gorju biti obilnog snijega.

image
Hak
image
Hak

Jaka bura

Vjetar na kopnu slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, u Dalmaciji jugo i istočnjak.

Temperatura zraka na kopnu uglavnom između -4 i 2 Celzijeva stupnja, a na Jadranu najviša dnevna temperatura između 5 i 10 na sjevernom dijelu te od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u Dalmaciji, dodaje se u prognozi DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 04:29