‘VEĆE PLAĆE, NAKNADE...‘

Prva sjednica Vlade u novom sastavu: Plenković predstavio nove ministre i otkrio ciljeve u iduće četiri godine

Na sjednici Vlade prvi put sudjeluju ministari iz redova Domovinskog pokreta

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Održava se prva sjednica Vlade u novom sastavu, a uvodnu rječ drži premijer Andrej Plenković.

Nova će Vlada umjesto dosadašnjih 16 imati 18 ministarstava, od koja su tri pripala HDZ-ovom koalicijskom partneru DP-u.

Na sjednici Vlade prvi put sudjeluju ministari iz redova Domovinskog pokreta - Josip Dabro (poljoprivreda), Ivan Šipić (demografija) i Ante Šušnjar (gospodarstvo).

Na početku sjednice usvojen je dnevni red, a Plenković je zahvalio većini u Saboru koja je njegovoj vladi dala povjerenje, prenosi N1.

“To povjerenje itekako obvezuje. Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku”, rekao je.

Pozdravio je i nove ministre u Vladi, kao i novog ministra turizma, te zahvalio bivšim članovima Vlade, Anji Šimpragi, Nikolini Brnjac i Ivanu Malenici te im poželio uspjeh na novim dužnostima.

image

Josip Dabro

Damir Krajac/Cropix
image

Ivan Šipić

Damir Krajac/Cropix

Plenković se dotaknuo i programa Vlade i rekao da je on “sinteza političkih programa stranka koje su dio većine”.

- Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, suvremenu i održivu Hrvatsku, rekao je premijer.

Dodao je kako Vlada Republike Hrvatske u naredne četiri godine želimo dosegnuti 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga zemlje i rekao kako želi ići i korak dalje te prijeći u kategoriju koja počinje slovom A.

Također je istaknuo da je cilj Vlade podići plaće, ali i broj zaposlenih. Najavio je i dizanje mirovina, naknada za novorođenčad, roditeljske naknade, socijalnih naknada…

image

Šime Erlić, Ante Šušnjar

Damir Krajac/Cropix
image

Ante Šušnjar

Damir Krajac/Cropix
image

Branko Bačić

Damir Krajac/Cropix

Plenković je među ostalim poručio kako će se izraditi novi Zakon o kaznenom postupku i kako će se raditi na borbi protiv korupcije.

Najavio je da će se u idućih 60 dana napraviti nacionalni programi vezani za nacionalne manjine. Tu je i daljnje ulaganje u vojsku i policiju, povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

“Čuvat ćemo hrvatske granice, voditi računa o dignitetu Domovinskog rata, jačati utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu… U manje od dvije godine realizirat ćemo članstvo u OECD-u, jedinoj velikoj relevantnoj organizaciji kojoj Hrvatska treba pristupiti. Posebno ćemo voditi računa o Hrvatima izvan Hrvatske i o pravima konstitutivnog naroda u BiH”, rekao je naglašavajući kako se na izbornim listama našlo i dvoje zastupnika iz BiH, kao i, po prvi puta, jedna zastupnica iz Srbije.

Premijer Plenković je komentirajući izbore održane 17. travnja rekao je da su bili “na rubu regularnosti” zbog protuustavnog ponašanja predsjednika Zorana Milanovića.

Podsjetio je na obljetnicu Bleiburga koja je obilježena prošlog tjedna. S ministrom branitelja Tomom Medvedom u petak je, kaže, bio u Maclju na komemoraciji.

image

Ante Šušnjar

Damir Krajac/Cropix
image

Nina Obuljan Koržinek, Marin Piletić

Damir Krajac/Cropix
image

Josip Dabro

Damir Krajac/Cropix

“To je nedvosmislena poruka naše vlade, osuda svih totalitarnih režima, fašizma, nacizma, a isto tako i komunizma”, rekao je naglašavajući da je temelj suvremene države Domovinski rat i još jednom je istaknuo zasluge branitelja.

Spominjući vanjskopolitičke teme, Plenković je govorio o dobrim odnosima s Ukrajinom te je izrazio žaljenje zbog tragične smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova koji su poginuli u padu helikoptera u nedjelju.

image

Vili Beroš

Damir Krajac/Cropix
image

Tomo Medved, Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix
image

Ivan Šipić

Damir Krajac/Cropix
image

Josip Dabro, Ante Šušnjar

Damir Krajac/Cropix
image

Josip Dabro, Radovan Fuchs

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 18:48