SVJETSKI EKSKLUZIV

Prva ispovijest poznatog zviždača koji je uhićen u Dubrovniku: Vaša policija bila je korektna

‘Moje uhićenje je zabrinjavajuće. Razotkrio sam masovnu korupciju, a sad sam žrtva‘

Prije nego što sam došao na sud prošlog petka, morao sam dati više od 70 otisaka prstiju, a ja ih imam samo 10, pomalo ironično opisuje situaciju u kojoj se našao 51-godišnji britanski odvjetnik Jonathan Taylor, nakon što je u četvrtak 30. srpnja uhićen prema crvenoj tjeralici koju je za njim izdala Kneževina Monako.

Odvjetnik koji je poznat po razotkrivanju višemilijunskog skandala s podmićivanjem u naftnoj industriji, pomagao je američkim i nizozemskim državnim istražiteljima u otkrivanju mita u nizozemskoj multinacionalnoj kompaniji SBM u Monaku. Zbog te je afere morala odstupiti Dilma Rousseff, a njezin je prethodnik, Luiz Inácio Lula da Silva, završio u zatvoru kad se otkrilo da je SBM plaćao mito od stotinu milijuna dolara rukovodiocima brazilske naftne tvrtke Petrobras dok je Rousseff vodila tvrtku. Ekskluzivno za Jutarnji list ispričao je kako se umjesto odmora, nakon što je sa suprugom Cindy, sinovima Maxom i Wiloom i kćeri Abby 30. srpnja stigao izravnim letom British Airwaysa s londonskog Heathrowa, u dubrovačkoj zračnoj luci suočio s činjenicom da je na Interpolovoj crvenoj tjeralici. Bio je to šokantan prizor. Njegova supruga i djeca prošli su kontrolu u zračnoj luci, a njihova supruga i oca policajci su zadržali.

- To je za mene bio šok, jer sam uhićen prvi put u životu. Ali moram priznati da sam bio impresioniran načinom na koji se hrvatska policija odnosila prema meni i da sam imao samo 40 sekundi lisice na rukama, koliko je trebalo da od suda dođemo do zatvora. Hrvatski policajci poželjeli su mi sreću, bili su mi podrška i prilično obazrivi. U zatvoru mi je društvo pravio zatvorenik po imenu Goran, koji je ondje oko godinu zbog droge, a kasnije su nam se u ćeliji, koja je bila veličine 5x7 metara, pridružila još dvojica zatvorenika, koja su navodno počinila nasilna kaznena djela. Za mene su to bili strašni dani jer nisam imao pojma koliko ću dugo biti zatvoren. Vidio sam da je na nalogu za uhićenje pisalo 'podmićivanje'/korupcija. Takvi su mi navodi bili šokantni jer nikad nikog nisam podmićivao, niti se bavio nekom koruptivnom radnjom. Naprotiv, ja sam 'zviždač'. Moram reći da su zatvorski čuvari također bili korektni, baš kao i, koliko sam primijetio, prema ostalim zatvorenicima - opisao nam je britanski odvjetnik svoje dojmove i iskustvo s dubrovačkim policajcima i pravosuđem nakon što je umjesto u hotel, nakon slijetanja u dubrovačku zračnu luku zbog tjeralice odvojen od obitelji i tri sata ispitivan u posebnoj prostoriji.

Monako ga tereti za korupciju tužitelja u Monaku, ali on je sve te optužbe odbacivao ranije, kao i pred sucem dubrovačkog Županijskog suda, gdje je doveden prošli petak na ročište. Tamo mu je određen ekstradicijski zatvor, ali je on po žalbi njegovih odvjetnika ukinut te su mu određene mjere opreza, jamčevina od 120.000 kuna te mjera da se dvaput tjedno mora javiti u dubrovačku policiju, pa je u srijedu ujutro nakon što je jamčevina uplaćena, i pušten iz dubrovačkog zatvora.

image
Jonathan Taylor s obitelji
Bozo Radic/CROPIX

- Moja obitelj i ja smo prije tri tjedna putovali u Rouen u Francusku bez ikakvog problema i zato sam se to više iznenadio kad su me uhitili. Ta optužnica je proizašla iz navoda mog bivšeg poslodavca, nizozemske multinacionalne naftne kompanije SBM iz 2014. godine, jer sam ja kao 'zviždač' otkrio masovnu korupciju. Nakon što sam otkrio te optužbe, cijelo to vrijeme živio sam na istoj adresi u Engleskoj - nisam se skrivao - i iskreno se pitam zašto u proteklih šest godina nisu tražili moje izručenje od Velike Britanije ako postoji bilo kakva istina u navodima SBM-a. Sud u Monaku te je optužbe odbacio još 2018. godine zbog toga jer je tužitelj prekršio članak 6. europske konvencije o ljudskim pravima (u kojem se govori o pravu na pošteno suđenje nap. a.).

Međutim, čini mi se da je moje uhićenje bilo smišljeno - sumnja britanski odvjetnik koji je odvjetničku karijeru počeo u jednoj od najvećih svjetskih odvjetničkih tvrtki po broju zaposlenih, Dentona, sa sjedištem u SAD-u, koja ima više od 10.000 odvjetnika i čiji je prihod 2018. godine iznosio dvije milijarde dolara. Na poziciji direktora za prodaju i marketing u SBM Offshoreu radio je od 2003. do 2012. godine i na toj je poziciji sudjelovao u razotkrivanju velikih korupcijskih skandala koji su potresali Brazil i tamošnju političku scenu.

- Prije nego što sam napustio kompaniju SBM Offshore u lipnju 2012. godine, prikupio sam tisuće dokumenata koji pružaju nepobitne dokaze o otprilike 250 milijuna dolara mita u pet godina. Osim nizozemskom javnom tužitelju, pomogao sam i FBI-ju i američkom ministarstvu pravosuđa, brazilskom tužitelju, britanskom Uredu za prijevare, švicarskom i kanadskom javnom tužitelju. Ponudio sam i svoju pomoć monegaškom javnom tužitelju.

Poznato je da su moja svjedočenja o nezakonitim plaćanjima SBM-a korumpiranim pojedincima u brazilskoj nacionalnoj kompaniji za naftu i plin Petrobras i vladajućoj Radničkoj fronti za posljedicu imala masovne prosvjede u 50 brazilskih gradova protiv tadašnje predsjednice Dilme Rousseff i bivše predsjednice Petrobrasa - kaže Taylor o svojim svjedočenjima u ulozi "zviždača", koja su svojedobno uzdrmala brazilsku političku scenu. Skandali su doveli do protuvladinih prosvjeda 2015. godine, raspada Radničke fronte i opoziva Rousseff. Taylorove optužbe odvele su u zatvor zbog optužbi za korupciju i njezina prethodnika Luiza Inácija Lulu da Silvu, a Taylor je bio ponosan na svoju ulogu.

Nakon što je uhićen u Dubrovniku obratio se i britanskoj vladi i medijima s molbom za pomoć da se zaustavi politička potraga za zviždačima koji su razotkrili korupciju u SBM-u, najvećem privatnom poslodavcu u Monaku. Caroline Nokes, konzervativna političarka i bivša ministrica za imigraciju, rekla je da je njegova molba proslijeđena Foreign Officeu i da je konzularna pomoć pružena i Taylorovoj obitelji.

image
Caroline Nokes
WIktor Szymanowicz/NurPhoto

Taylor navodi da je radio kao visokopozicionirani odvjetnik u SBM-ovoj podružnici u Monaku na sastavljanju ugovora, 2012. godine je otkrio da je ta tvrtka podmićivanjem dolazila do poslova, a tu je priču iznio i u medijima 2015. godine i sve to dokazao i na sudu. Kompanija ga je tužila za klevetu, što Taylor i ne poriče.

- Točno je da je 2015. godine SBM Offshore protiv mene pokrenuo postupak zbog klevete za tvrdnje da je platio 250 milijuna USD mita u razdoblju od 2007. do 2012. godine, da su pokušali prikriti razmjere mita i nisu obavijestili tržišta o svojim nezakonitim postupcima. Moj nizozemski odvjetnik Otto Volgenant podnio je opsežni odgovor na te optužbe i pokazalo se da su sve moje izjave istinite i slučaj je povučen, kao i nalozi da mi se blokira raspolaganje imovinom, kućom i bankovnim računima - kaže Taylor i dodaje da su mu u svibnju prošle godine savjetovali da ne putuje u Monako.

- Ja sam kao zviždač uznemirio mnoge korumpirane pojedince i stoga danas imam status zaštićenog svjedoka pa mi je ovo bilo još šokantnije - navodi Taylor.

Skandal u Brazilu bacio je kompaniju SBM osnovanu 1965. godine na koljena, a samo s brazilskom vlastima nagodili su se na plaćanje kazne od milijardu dolara. Osim optužbi da su korupcijom dobivani poslovi u Brazilu, Taylor je iznio i sumnje i kompromitirajuće podatke o sumnjivim dobivanjima poslova i u devet zemalja diljem svijeta, od Vijetnama do Grčke. S nizozemskim tužiteljima kompanija se nagodila za plaćanje 240 milijuna dolara.

Taylor je uspio izaći iz ekstradicijskog pritvora, a otkrio nam je u razgovoru u dubrovačkom hotelu More na Lapadu, kako poštuje obvezu javljanja policiji te da će u Hrvatskoj provesti još neko vrijeme.

- Jamčevinu mi je dogovorio dragi prijatelj. Iz zatvora bih izišao i dan ranije, u utorak, ali je banka bila blokirala prijenos sredstava. On i moja obitelj me podržavaju, ali ima još onih koji mi pro bono pružaju pravnu pomoć. Nakon što sam u srijedu pušten iz zatvora, jednom sam već bio u policijskoj postaji i to je bilo vrlo kratko i učinkovito. Nadam se da će mi jamčevina biti vraćena. Hrvatska je lijepa zemlja s divnim ljudima. Nisam ovdje prvi put i opet ću se vratiti. To je netaknuti kutak Europe s jednom od najboljih nogometnih momčadi, a ja sam strastveni ljubitelj nogometa - kaže britanski odvjetnik. Pitamo ga što očekuje od sudskog postupka.

- Očekujem da će sudovi cijeniti zahtjev Monaka onakvim kao što on zapravo i jest, a to je sramotna zloupotreba sudskog postupka. Uvjeren sam da je hrvatsko pravosuđe neovisno i nepristrano i da Vlada neće dopustiti zlouporabu svojih sudova na tako ciničan način. Zamolio sam britansku vladu da uputi predstavke vlastima u Monaku kako bi ispravili nepravdu koju trpim. Važno je napomenuti da Monako nije procesuirao niti jednog pojedinca iz monaškog SBM Offshorea, jedne kod najkorumpiranijih kompanija 21. stoljeća, koja je za svoje nezakonite postupke dosad platila više od 800 milijuna dolara kazne. Oni progone mene kao 'zviždača', a to bi trebalo izazvati zabrinutost među zviždačima, ali i istraživačkim novinarima diljem svijeta. Učinio sam ono što sam smatrao ispravnim i pružio sam dokaze o kriminalu. Doista se nadam da će ovaj incident završiti i da ću moći nastaviti svoj život - navodi britanski odvjetnik na kraju ekskluzivne ispovijesti za Nedjeljni Jutarnji.

Njegova supruga Cindy je s dvoje djece otputovala, a Jonathan ostaje do daljnjega u Dubrovniku jer mu je odlukom suda oduzeta putna isprava, a i u slučaju napuštanja Hrvatske, izgubio bi jamčevinu. Pravna bitka ga tek očekuje, a o slučaju su se očitovali i iz odvjetničkog društva "Jakšić, Gjenero i Partneri" koji zastupaju Jonathana Taylora u ekstradicijskom postupku.

- Protiv gospodina Taylora u tijeku je postupak izručenja na traženje Kneževine Monako. Trenutačno država tražiteljica izručenja još nije dostavila službeni zahtjev, odnosno zamolbu za izručenje, niti popratnu dokumentaciju koju je dužna dostaviti sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Ako Županijski sud donese rješenje kojim se izručenje odobrava, izjavit ćemo žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske. S druge strane, odbije li sud izručenje, donijet će rješenje o navedenom te spis dostaviti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, koji može, nakon saslušanja nadležnog državnog odvjetnika, donijeti odluku kojom će takvo rješenje potvrditi, ukinuti ili preinačiti. U odnosu na pritvor radi izručenja, zadovoljni smo što je sud prihvatio našu žalbu i pritvor zamijenio mjerama opreza i jamstvom, zbog čega je gospodin Taylor pušten na slobodu, a konačnu odluku suda svakako ne bih prejudicirao, a k tome, kako sam rekao, još nemamo uvid u zamolbu za izručenje ni isprave nužne za provjeru njezine osnovanosti - navodi odvjetnik Vedran Gjenero.

Jedina obveza Jonathana Taylora je dok čeka konačni ishod, da dvaput tjedno ode do sjedišta dubrovačke policije u Ulici Ante Starčevića i uredno se prijavi prema obvezi koju mu je odredio sud. Dok on čeka odluku dubrovačkog suda, njegova obitelj otputovala je u Engleskoj, a o tome koliko dugo će ostati, ovisi hoće li ponovno doći u Dubrovnik.

Kronologija slučaja Taylor

Priče “zviždača” pokrenule su prosvjede u 50 brazilskih gradova, a dokumentima koje je prikupio dokazao je 250 milijuna dolara mita u samo pet godina:

2003. - Jonathan Taylor počinje raditi u nizozemskoj multinacionalnoj kompaniji SBM koja se bavi naftnim biznisom i radi na sastavljanju ugovora

lipanj 2012. - napušta kompaniju, ali prije toga prikuplja tisuće dokumenata o tome da je kompanija korupcijskim metodama dobivala poslove diljem svijeta, a posebno u brazilskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji

2015. - priče “zviždača” Taylora pokreću prosvjede u 50 brazilskih gradova, što dovodi do opoziva predsjednice Rousseff, koja je bila predsjednica uprave Petrobrasa, a zbog korupcije uhićuju i njezina prethodnika

2015. - SBM pokreće protiv Taylora tužbu za klevetu u Nizozemskoj, traži blokadu njegove imovine i bankovnih računa, ali odustaje od tužbe kad je njegov odvjetnik predočio dokumentaciju

2019. - Tayloru, koji je surađivao s FBI-jem, nizozemskim, kanadskim, švicarskim istražiteljima i živi pod policijskom zaštitom, savjetovano je da ne odlazi u Monako

ožujak 2020. - Monako za Taylorom raspisuje crvenu tjeralicu, a on ne znajući za nju s obitelji

30. srpnja - odlazi u Dubrovnik na odmor 31. srpnja - Županijski sud određuje mu ekstradicijski zatvor, a njegovi branitelji ulažu žalbu

5. kolovoz - Taylor je pušten iz zatvora nakon što mu je na sudu uplaćena jamčevina od 120.000 kuna, do daljnjeg ostaje u Dubrovniku i dvaput tjedno javlja se u policiju. Čeka se dokumentacija iz Monaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:14