‘PROSVJETITELJ‘

Protivnici covid-potvrda zaposleni u školama osnovali svoj novi sindikat, najavljuju štrajk

Novi školski sindikat, koji okuplja još nepoznat broj članova u školama, planira štrajk u 10 ustanova
 Damjan Tadić/Cropix

Nedavno osnovani Sindikat Prosvjetitelj, koji okuplja nepoznat broj članova u školama, najavio je i službenim putem štrajk zbog "prisilnog testiranja i davanja na uvid covid-potvrda".

Štrajkom, koji najavljuju za ponedjeljak 29. studenoga, traže neometan pristup radnom mjestu i ukidanje covid-potvrda.

"Štrajk u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova sindikata organizira se radi onemogućavanja radnicima pristup na svoja radna mjesta i pravo na neometan rad", stoji u njihovu dopisu najave štrajka s pogrešnim datumom u zaglavlju - 31. ožujka.

U dopisu navode i ustanove u kojima će navodno organizirati štrajk. Riječ je o samo deset ustanova čija imena, u dva slučaja, pogrešno ispisuju. U dijelu navedenih škola koje smo kontaktirali nisu informirani o štrajku, a u nekoliko slučajeva navode kako u tom sindikatu djeluje tek jedan do dva djelatnika.

Ne podržavaju

U jednoj od škola s više od 80 djelatnika potvrđuju kako im je dvoje djelatnika donijelo pristupnice za novi sindikat, zbog potrebe umanjenja plaće za sindikalnu članarinu. Međutim, riječ je o djelatnicima koji se - za razliku od onoga za što se u Prosvjetitelju bore - uredno odnose prema mjeri obaveznog testiranja i predočenja potvrdi. Prema neslužbenim informacijama, članarina iznosi jedan posto neto plaće, odnosno između 70 i 80 kuna.

Prema riječima Nade Lovrić, predsjednice Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, nijedan član njihova sindikata neće sudjelovati u štrajku, niti sindikat podržava takav štrajk.

- Ne vidim pravno uporište za ovakav štrajk jer covid-potvrda ne ugrožava ni materijalni, ni ekonomski položaj. Bojim se da vodstvo novog sindikata svoje članove dovodi u zabludu porukom da će, ako sudjeluju u štrajku i ne pokazuju potvrde, biti zaštićeni od otkaza. To je bezočna laž - kaže Lovrić.

Pokušali smo kontaktirati predsjednicu Prosvjetitelja, Ljubicu Vugić.

U prvom telefonskom razgovoru poručila je kako nema vremena te da joj uputimo mail. Na upit koji, rekla je da se ne može sjetiti. U drugom je pokušaju ponovno bila u žurbi te je, prije sklapanja slušalice, poručila: - Sve će izjave ići na vrijeme.

Odgovor na mail nismo dobili.

Pitanje legalnosti

Prema Zakonu o radu, sindikati imaju pravo pozvati na štrajk u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova te zbog neisplate plaće, dijela plaće, odnosno naknade plaće. Na upit može li ovakav štrajk biti legalan, u Ministarstvu znanosti odgovaraju kako se odluka o obaveznom testiranju ne može podvesti ni pod jedan od razloga za štrajk navedenih u čl. 205. stavkom 1.

Zakona o radu jer se radi o besplatnom testiranju za sve djelatnike. Što se tiče prava na plaću u vrijeme štrajka, odgovaraju kako će radniku koji je sudjelovao u štrajku biti umanjena plaća i dodaci na plaću razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:37