PROPALA STVAR

PROŠLO ZLATNO VRIJEME SREDNJEG SLOJA Nekad su bile poput zlata, a danas su teret. Prodaju ih ispod cijene da bi došli do novca za puko preživljavanje

 CROPIX

Zlatno vrijeme kada su Đakovčani, viši srednji i visoki, rukovodeći sloj iz bivšeg sustava, masovno gradili vikendice po okolnim selima s vikend-naseljima, “jer nisi uspješan ako nisi sagradio i kuću za odmor”, uglavnom je prošlo, piše Glas Slavonije.

Danas su te nekretnine zbog režija za njih i troškova njihova održavanja teret za kućni budžet, generacije koje su ih gradile ostarjele su, a njihova djeca u današnjem brzom ritmu života, utrci za poslom i egzistencijom, nemaju vremena za vikendašenje. Uz to, te su kuće za odmor, za razliku od apartmana na moru, neisplative, neiznajmljive, pa se na njima ne može “obrnuti” ni dodatna vrijednost, da bi se na njima zaradilo ili da bi isplatile same sebe. Stoga ih dojučerašnji vikendaši prodaju, želeći se riješiti većinom tijekom godine prazne nekretnine i troškova njenog održavanja, a vremena su takva da ih dio prodaje kako bi došli do gotovog novca za osnovni život, ne za nikakav luksuz ili novo ulaganje. Potvrđuje to i đakovački trgovac nekretninama Vlado Rechner, vlasnik agencije Rehnšiber nekretnine.

- Vikendice su bile poput zlata, a danas su to uglavnom predmeti prodaje u koje se dugo nije ulagalo. Ima ih već za 7-8 do 15 tisuća eura. Ono što je među vikendicama danas 10-ak tisuća eura, prije je vrijedilo 20 - 30 tisuća eura - kaže Rechner.

- Ma, mogu vlasnici tražiti ne znam koliko, no džabe im je, neće to dobiti, morat će spustiti cijene. Najskuplje su danas vikendice od 20 do 25 tisuća eura, a prije bi takve kuće za odmor vrijedile 30 do 40 tisuća, no to danas ne može proći. Danas se ljudi okreću kupnji apartmana na moru jer se mogu iznajmljivati, “obrtati” zarada na njima, a stvar s vikendicama je propala - zaključuje Rechner za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:37