ELITNI KVART

Proslavljeni Vatreni ulaže milijune u vilu u centru Zagreba, susjeda: ‘To je bespravno izgrađeno!‘

Nogometaš je, naime, nekretninu kupio po cijeni od 450 tisuća eura, potvrdila nam je njegova odvjetnica

Tino Jedvaj

 Cropix/ilustrativna Fotografija/

Nogometašu Tinu Jedvaju zagrebački gradski ured za graditeljstva izdao je u svibnju ove godine građevinsku dozvolu za izgradnju vile s tri stana na atraktivnoj lokaciji - Mlinarskoj cesti. Na toj adresi se trenutno nalazi ruševina koja je doslovno zatrpana smećem, a koju je Jedvaj kupio po cijeni od 450 tisuća eura. No, iz građevinske dozvole vidljivo je, kako tvrdi jedna susjeda, da se radi o "bespravno izgrađenom objektu" čija je gradnja zaustavljena još 70-tih godina, a izjavila je i da je sam "kupoprodajni ugovor ništetan s obzirom na to da glasi na nepostojeću osobu koja nikada nije imala prijavljeno prebivalište na toj adresi".

Krenuli smo tragom izjava spomenute susjede te utvrdili da je riječ o dvije povezane zgrade koje su se smjestile u toj atraktivnoj ulici. I dok je jedna zgrada stambena, ona druga je, iako napravljena od betona, prilično zapuštena.

Pokušali smo doći i do susjede koja se protivi gradnji Jedvajeve vile, ali nitko nije bio kod kuće, no utvrdili smo da radi u Saboru, međutim, nije nam se željela povratno javiti.

Ali s druge strane smo uspjeli provjeriti sve informacije. Nogometaš Jedvaj je, naime, nekretninu kupio po cijeni od 450 tisuća eura, potvrdila nam je njegova odvjetnica Ana Doležal, dodajući da ondje planira graditi kuću s tri stana. Odvjetnica Doležal kaže da je cijela kupoprodaja napravljena u skladu sa svim zakonskim propisima.

- Izdana je lokacijska dozvola koja je pravomoćna te je izdana i građevinska dozvola za koju se još čeka pravomoćnost, kako bi sve bilo u skladu s propisima. Kuću je prodala gospođa Ruža koja je bila vlasnica i koja je uredno potpisala sve ugovore kod javnog bilježnika. Susjedi očito svašta pričaju. Zasad nismo s nikim imali problema - kaže odvjetnica Doležal.

image

Kuća u Mlinarskoj na kojem će vilu graditi nogometaš Tin Jedvaj

Potpuno rušenje

Uspjeli smo doći i do sina bivše vlasnice Darka Zošaka koji nam je ispričao kako je nekretninu naslijedila njegova majka Ruža, a da je spomenutu kuću izgradio njezin bivši korisnik.

- Kuća ima sve potrebne dozvole, pa i uporabnu, ali njezin novi vlasnik odlučio se na potpuno rušenje objekta i izgradnju vile s tri stana za sebe i svoje prijatelje, nogometaše - govori Zošak. Također dodaje da su on i njegova obitelj ranije živjeli na obližnjoj adresi, ali da su se nakon što su prodali taj stan neko vrijeme preselili u zgradu u kojoj živi upravo ta susjeda te da su ondje živjeli u najmu.

- Spomenuta susjeda jako dobro zna tko smo mi, a poznaje i moju majku - kaže Zošak.

image

Kuća u Mlinarskoj na kojem će vilu graditi nogometaš Tin Jedvaj

Pokušali smo doći do te susjede, međutim, nije nam se bila voljna ni povratno javiti.

- Gradnjom prethodno bespravnog objekta stvoreno je klizište opasno po život koje je trajno utjecalo na sigurnost zgrade i statike zgrade na toj lokaciji te je bio jedna od razloga da postojeći objekt nikad nije dobio ili uspio ishoditi priključak na gradsku kanalizaciju - izjavila je spomenuta susjeda koja se protivila izdavanju dozvole, a to se navodi u dozvoli. Također je u svom očitovanju "upozorila da su kupoprodajni ugovori s kojima je vlasništvo preneseno ništetni".

"...s obzirom da glase na nepostojeću osobu koja nikada nije imala prijavljeno prebivalište na toj adresi kako je navedeno u kupoprodajnom ugovoru koji se nalazi u spisu predmeta", izjavila je ta susjeda, stoji u izdanoj građevinskoj dozvoli.

No, Zošak objašnjava da je njegova majka imala osobnu iskaznicu prijavljenu na toj adresu jer su ondje jedno vrijeme živjeli u najmu.

image

Kuća u Mlinarskoj na kojem će vilu graditi nogometaš Tin Jedvaj

Stara jezgra

Susjeda će navodno imati problema i s pogledom s balkona.

"Iz gore navedenih razloga ovim putem se traži ne izdavanje građevinske dozvole nelegalne gradnje građevinskog objekta koji prema navedenom projektu bi i među ostalim onemogućio ulaženje svjetlosti dana u građevini lociranoj pokraj nje te znatno narušio zdravlje i dobrobit stanovnika iste. Nadalje smatra se kako bi gradnja radi privatnog kapitala i interesa nadasve narušila i okoliš stare jezgre Grada Zagreba, koja je pod zaštitom. Koristim priliku kako bi najavila da ću poduzeti sve daljnje potrebne pravne radnje radi zaštite vlastite zdravstvene dobrobiti, prava i interesa te radi zaštite nepokretne imovine čija sam vlasnica i u kojoj imam prebivalište, radi ostvarivanja svojih prava na svim razinama koje dopušta zakonodavstvo te pravni sustavi stečevina RH i EU", upozorava susjeda koja se jedina usprotivila izdavanju građevinske dozvole.

Na njezine prigovore iz Grada Zagreba su se u dozvoli očitovali da "u pogledu primjedbi na smanjivanje kvalitete života i vrijednosti susjedne građevine te onemogućavanje ulaženja svjetlosti, za navesti je da Zakon o gradnji nije predvidio da se takvi navodi u postupku građevinske dozvole ocjenjuju te stoga nisu od utjecaja za izdavanje građevinske dozvole".

image

Kuća u Mlinarskoj na kojem će vilu graditi nogometaš Tin Jedvaj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:56